Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Dit valt op aan de n-termen van 2022

Door Roos

Donderdagochtend om 8:00 uur zaten wij klaar om de Cito-site te refreshen voor de n-termen. Een belangrijk moment, want zodra de n-termen bekend zijn, kun je grofweg uitrekenen of je geslaagd bent. In dit artikel bespreken we de reacties op de n-termen en laten we zien wat opvalt. Welke n-termen vallen mee? Welke vallen tegen?

Net als vorig jaar geeft het College voor Toetsen en Examens (CvTE) aan dat ze mild geweest zijn voor de examenkandidaten. De n-termen zijn gemiddeld 0,1 tot 0,3 punt hoger dan de n-termen in voorgaande jaren (2015 - 2019). Dat heeft nog te maken met de coronamaatregelen.

De eerste reacties op de n-termen zijn in het algemeen best positief. "Havo n-termen zijn ziek chill, mag niet klagen", horen we via Instagram. Vwo'ers zijn ook best positief, behalve over de n-term voor Nederlands. Die is echt te laag volgens velen. Vmbo'ers laten zich nog wat minder horen. Wel horen we tevreden reacties op vmbo-economie, waar voor de n-term vrij hoog is. 

Je cijfers berekenen

Met onze bereken-je-cijfer tool kun je nu uitrekenen welke cijfers je gehaald hebt. De echte n-termen zijn ingevoerd.

Economie - vwo & havo

Vorige week nog schreven we een bericht dat er onder docenten en leerlingen economie verontwaardiging was over het examen economie voor havo én vwo. Een leraar wilde na het nakijken zelfs zijn baan opzeggen. Ook de statistieken uit onze cijfertool en de examenpoll laten zien dat jullie dit examen echt moeilijk vonden. Dan is het altijd spannend wat de n-term doet. Gelukkig was het CvTE redelijk mild met een 1,8 voor vwo'ers en 1,6 voor havisten.

Docent Toon van Brunschot zegt hierover: "Ik ben op zich blij met de N-term voor economie, maar ik had eigenlijk nog hoger gehoopt."

Nederlands - vwo

Bij dit examen hadden scholieren wel op een hogere n-term gehoopt. "Die van Nederlands kon echt wel hoger", horen we in de app-groep. Ook via Instagram komen teleurgestelde reacties binnen: "Nederlands is echt te laag, was echt een vreselijke toets." De vwo'ers moeten het echter gewoon doen met een n-term van 1.0. Ook docent Arnoud Kuijpers vindt de n-term overigens 'aan de zuinige kant.' 

Wiskunde A/B - vwo & havo

Wiskunde is altijd een pittig vak. Gelukkig vallen volgens Menno van Math with Menno de n-termen echt gunstig uit: "Wiskunde havo en vwo is erg netjes! Havo A (n-term 1,2) is zoals verwacht, de andere drie zijn zelfs iets hoger dan ik had verwacht. Dat is mooi voor leerlingen!" 

Havo wiskunde B = 1,7
Vwo wiskunde A = 1,4
Vwo wiskunde B = 1,8
Vwo wiskunde C = 0,9

Een vak wegstrepen: hoe zat het ook alweer?

NaSk2 - vmbo

NaSk2 was voor veel vmbo'ers echt heel moeilijk. Gelukkig is dat ook terug te zien in de n-term, die komt namelijk uit op 1,8. Hopelijk redt dat een hoop scholieren van een (te diepe) onvoldoende!

Beco - havo

De hoogste n-term voor havo van dit jaar, komt op naam van het examen bedrijfseconomie (1,9). Gelukkig maar, want 81% van de mensen die op de poll stemden, vonden dit examen 'echt moeilijk.' Docent Frank Bosma is ook blij: "Dit is wel een paar tienden hoger dan ik had verwacht." 

MAW - vwo

De hoogste n-term van de vwo-examens is voor het examen maatschappijwetenschappen. De docent die wij erover spraken vond het examen 'goed te doen', maar scholieren vonden het vooral veel te lang. De examenmakers waren het daar dus wel een beetje mee eens, want de n-term komt uit op 2,0. Scholieren zijn blij: 'Daaaaaamn', reageert Cathelijne. 

Aardrijkskunde - havo

Via Instagram reageren een aantal scholieren dat ze de n-term voor aardrijkskunde vinden tegenvallen (1,2). Kyra Lisa zegt: "Het examen was echt vre-se-lijk, het was één groot raadsel." Docent Edger Maas vond het examen ook pittiger vergeleken met voorgaande jaren, vertelde hij na afloop. Over de n-term van 1,2 zegt hij: "Het examen had inderdaad minder 'weggevertjes' dan normaal, maar met de aanvullingen op het antwoordmodel waren toch wel wat meer antwoorden goed te rekenen en dan is 1,2 een goede n-term." 

Ben je geslaagd?

Ook dat kun je nu eenvoudig uitrekenen met onze tool. Je voert je SE en CE cijfers in en dan krijg je (alvast) een uitslag. Natuurlijk is dat niet officieel, je moet toch dat telefoontje nog even afwachten. 

 

Gepubliceerd op 9 juni 2022


Alles over de examens in je timeline?