Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Analyseopdracht en brandalarm zorgen voor tijdsnood

Door Pleun

Het examen van maatschappijkunde is voor veel leerlingen geen succesverhaal. Het woord 'kut' is de meest voorkomende reactie op het examen. En zo verliep het examen dan ook bij Isolde Wiersma (16) "Ik vond het een aparte toets en het gedeelte politiek was heel erg lastig."

Isolde had sowieso al moeite met het onderwerp politiek. "En toen waren de vragen ook nog eens heel erg lastig." Gelukkig ging het gedeelte over criminaliteit een stuk beter. Jasper Fransen (15) had dezelfde ervaring. "Alleen criminaliteit ging goed. Daar begreep ik tenminste wat ze vroegen en daar zat ook meer meerkeuze in naar mijn gevoel. Politiek snapte ik niks van."

Politiek en criminaliteit 

Docent Tasdan is daar verbaasd over. "Het gedeelte politiek ging gewoon over de basis van de parlementaire democratie. De teksten waren ook hulpvaardig." Criminaliteit vond hij daarentegen pittiger. "Ik hoop dat de leerlingen daar niet te makkelijk over gedacht hebben en fouten hebben gemaakt. Want je moest de vragen wel echt goed lezen." Een voorbeeld hiervan was vraag 18. "Perfectionistische leerlingen zullen hier van geprofiteerd hebben, andere hebben misschien toch wat over het hoofd gezien." 

Wonder nodig voor 'AMV'

Daarnaast hadden veel leerlingen moeite met het onderdeel Analyse Maatschappelijk Vraagstuk (AMV). "Dat was echt mijn dood", zegt Celine Klain (16). "Je moest heel veel criteria kennen en die wist ik niet. Het onderwerp was ook saai. Ik dacht echt: 'ik heb een wonder nodig om die maatschappelijke analyse goed te maken", aldus Celine. Jasper vond het onderwerp ook saai. "Het ging over voedselverspilling. Zelf had ik een leukere tekst gedaan die iets beter aansluit bij deze doelgroep. Ik kwam er niet doorheen."

Het is net als je rijbewijs halen. 

Tasdan vindt het begrijpelijk dat leerlingen moeite hadden met de analyse-opdracht. "Het is geen makkelijke techniek om in te komen. Het is net als je rijbewijs halen. Je moet wel goed oefenen met de skills die je hebt gekregen." 

Brandalarm

De leerlingen moesten veel schrijven en citeren. Hierdoor kwamen sommigen in tijdnood. Onder wie Faith Idehen (16). "Op het einde kwamen er echt lange vragen. Ik was bij vraag 38 en had nog twintig minuten over." Tot overmaat van ramp ging bij haar het brandalarm ook nog eens af. "Ik had nog vijf minuten over toen ineens het alarm afging. Een leerling had iets laten aanbranden in de keuken. De school riep toen om dat het dus loos alarm was." Dit alles leidde Faith wel erg af. "Ik kon me daarna niet meer goed concentreren." Faith gaat dan ook klagen bij het LAKS. "Het was erg storend."

Gelukkig ging de toets niet helemaal slecht. "Het begin ging goed, alleen op het einde kwam ik dus wel in tijdsnood." Opgelucht vertelt ze dat dit haar laatste examen was en nu gaat genieten van haar vrijheid. "Ik ga lekker de stad in met vrienden."

Niet te veel toeters en bellen

Tasdan viel het ook gelijk op dat de toets "wel veel" was. "Er zaten ook van die verwerkingsvragen in waarbij je de begrippenkennis eerst onder de knie moet hebben en dan moet je nog de vraag beantwoorden. Ik kreeg het gevoel dat het veel was, maar ik hoop dat het meeviel." Zijn conclusie van het examen: "Het was een toegankelijk toets, met niet te veel toeters en bellen. Degene die goed hebben geleerd, zullen het goed hebben gedaan." 

Gepubliceerd op 23 mei 2022


Alles over de examens in je timeline?