Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

28 mei 2021

Vwo'ers hebben geen energie meer over na examen natuurkunde

Door Roos

"Een vriendin van mij heeft de eerste helft van het examen huilend gemaakt", deelt Noa Valen (17) in onze app-groep. De reacties op het vwo-examen natuurkunde zijn op zijn zachtst gezegd negatief. "Ik moest echt even naar de wc om mezelf te herpakken", vertelt Fenna Weber (17) aan de telefoon.

De eerste vraag was meteen een hele lastige vraag volgens Janneke Curiston (18): "Ik dacht ok, 1 lastige vraag, we gaan verder. Maar de lastige vragen bleven maar komen. Ik voelde me ineens zo hopeloos." Wietske de Voogd (16) noemt het examen een regelrechte ramp. "Ik dacht bij de meeste vragen 'hier ga ik nooit op iets corrects uitkomen'. Ik heb wel wat opgeschreven, maar ben al snel de zaal uitgelopen", aldus Wietske.

Natuurkundedocent van het jaar Arjan van der Meij voelt mee met de leerlingen. "Ik heb medelijden met de scholieren die met keihard werken een 6 staan en dan dit examen krijgen aan het einde. Het was echt moeilijk: bij veel vragen moest je nieuwe kennis construeren en kon je dus niet alleen uitgaan van wat in het curriculum staat dat je moet kennen", vertelt van der Meij. 

Alleen in de ruimte

Dat die eerste vraag veel kandidaten meteen de moed ontnam, blijkt uit bijna alle reacties. Luc Zwiep (17): "Die eerste opgave over de satelliet was echt onmogelijk. Ik wist niet welke kant ik op moest." Fenna voegt toe: "Ik kon het ook niet visualiseren, ik kreeg het niet duidelijk." Janneke voelde zich letterlijk alleen in de ruimte: "Hoe langer ik keek, hoe minder ik begreep. En je staat er ook helemaal alleen voor, ik wist niet wat ik moest doen." 

Ik kon het ook niet visualiseren, ik kreeg het niet duidelijk.

Van der Meij: "Ik snap ook niet dat de examenmakers beginnen met zo'n vraag. Waarom zou je dat doen?" Ook bij deze vraag moest je, zoals Van der Meij het zegt, nieuwe kennis construeren. "Sommigen kunnen dat wel bedenken op basis van wat je geleerd hebt, maar je hebt deze stof nooit letterlijk gehad", aldus Van der Meij.  

Leg uit

Wat in de appgroep ook voorbij kwam, was het aantal beredeneer-vragen. Luc: "Er waren onwijs veel 'leg uit' vragen, waarbij je iets moest beredeneren. Soms leek het wel een examen Nederlands. Het was echt een inzicht-toets." Die beredeneer-vragen waren bovendien ook nog eens lastig. 

Verder vonden de scholieren de verdeling van de onderwerpen over het examen erg eenzijdig. Luc: "Er zaten heel veel vragen in over medische beeldvorming en straling. Bij opgave 3 kon je bijvoorbeeld 23 punten scoren, allemaal rond dit onderwerp. En ik miste dan weer vragen over energie en kracht. Er zat bijvoorbeeld ook geen meetopdracht in." 

Herstel

Van der Meij geeft de scholieren op beide punten opnieuw gelijk: "Het aantal 'leg uit' vragen neemt wel grove vormen aan. Ik vind dit niet zoals het hoort op het examen natuurkunde. Verder vind ik de verdeling qua onderwerpen ook scheef. Het examen behandelt niet de hele breedte van de stof en de moeilijkheidsgraad. Het zat heel erg aan de moeilijke kant." 

Gelukkig bracht het einde van het examen een beetje verlichting. "Die tweede helft was een beetje een 'sorry dat we jullie dit aandoen, hier heb je een paar makkelijkere vragen", aldus Janneke. Van der Meij stelt de scholieren ook een beetje gerust: "Met de cijfers zal het echt wel goed komen. Als het echt een moeilijk examen blijkt te zijn, dan gaan ze wel spelen met de n-term." 

In onderstaande video geeft ook YouTube-docent Rafal Wietsma zijn mening over het vwo-examen natuurkunde.

Verminderde concentratie

Zo'n examenperiode hakt erin, blijkt uit de reacties van scholieren. "Mijn concentratie was de afgelopen dagen echt ver weggezakt. Ik wilde het wel goed voorbereiden, maar dat is niet gelukt. Ik had al wel rekening gehouden met het wegstrepen van dit examen, maar ik had niet verwacht dat het zo slecht zou gaan", aldus Wietske. 

Ook Fenna zat in de knoop met haar motivatie: "Ik ben afgewezen voor geneeskunde. Als natuurkunde niet goed gegaan is, ga ik het gewoon herkansen, want er wordt voor je toelating naar dat cijfer gekeken." Gelukkig is voor de meeste vwo'ers de vakantie begonnen. 

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 28 mei 2021


Alles over de examens in je timeline?