Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vmbo-examen geschiedenis: “Langdradig, maar goed te doen”

Door Elisa

Na een lang weekend moesten vmbo-examenkandidaten dinsdagochtend vroeg uit bed om het examen geschiedenis te maken. Van het examen vielen velen bijna weer in slaap. "Maar ik was wel opgelucht dat het erop zat", vertelt Thandi Kruin (16).

Thandi was erg zenuwachtig voor het examen. "Ik heb veel interesse in geschiedenis, maar dit jaar heb ik voor veel toetsen onvoldoendes gehaald. Ook had ik de avond van tevoren het examenspreekuur van nosstories gevolgd en daarin werd verklapt dat het een lang examen zou zijn." Dat heeft Yoel van der Veen (16) ook geweten. "Vroeg opstaan en dan ook nog eens lange antwoorden opschrijven. Ik was echt gesloopt."


Israa Doufikar (16) merkte dat er een vermoeide sfeer in de zaal hing. "Veel mensen kwamen zelfs te laat, maar de hele zaal was ook wel weer snel klaar. Zelf had ik ook nog een halfuur om mijn antwoorden te controleren. Dat had ik ook wel nodig, want sommige vragen waren een beetje vaag. Ik vond dat de bronnen niet goed bij de vragen pasten, maar voor de rest ging het wel goed."

Afwisselend

Docent Lucas Dickmann heeft van zijn leerlingen wisselende reacties gekregen. "Bij de een ging het goed en de ander wat minder, maar dat is ook iets persoonlijks. Ik vind het moeilijk te zeggen.” Over het algemeen vond Dickmann het examen wel goed te doen. “Ik denk dat veel vragen rechttoe rechtaan waren. Er werd veel naar hoofdlijnen gevraagd en niet echt in detail getreden."

Thandi kan zich daarin vinden. "Ik had verwacht dat er meer over de tweede feministische golf en de Vietnamoorlog in zou komen, want dat leek belangrijk. Ik heb dan toch meer geleerd dan ik had hoeven doen." 

@isabeldeterd

kregn ook rustig 8 vragen meer dan de vorige jaren ok 😀🖕🏻 #foryoupage #foryou #examens #geschiedenis

♬ origineel geluid - Memes

Kraakstoelen

Bij Yoel in de aula waren er naast pengeluiden, geluiden van de krakende stoelen te horen. "Dat was heel irritant. Ik had iets laten vallen en toen ik het wilde oppakken, keek iedereen mij aan. Zelf was ik daardoor niet afgeleid, maar ik heb wel gehoord dat anderen erover willen klagen. Als veel mensen dat gaan doen dan doe ik ook mee voor de lol. Je weet nooit wat er te regelen valt."

Vraag 25

Het LAKS heeft voor het examen 650 klachten ontvangen, vooral over vraag 25. Thandi en Yoel hadden daar geen moeite mee, maar Israa en haar vriendinnen wisten niet wat ze ermee moesten. "Het ging over een film die we nog nooit hebben gezien en nooit in de theorie voorbijgekomen is. Ik heb die vraag maar opengelaten." Het LAKS gaat uitzoeken of het klopt dat deze vraag niet tot de leerstof behoorde. We houden je op de hoogte!

Gepubliceerd op 25 mei 2021


Alles over de examens in je timeline?