Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

19 mei 2021

Vmbo-examen Frans 'absoluut geen makkie'

Beyoncé, een milkshake-recept en, hoe kan het ook anders, de Eiffeltoren: vmbo'ers mochten vanmiddag zweten op Franse teksten over (onder andere) deze onderwerpen. Waar de één goed uit de voeten kon met de vragen, vond de ander het toch best pittig. 

Amina Akhazroun (16) vond het een fijne toets met een goede indeling, maar ook iets lastiger dan ze had verwacht. "Ik vond het jammer dat ik veel woorden niet kende, waardoor ik vaak mijn woordenboek moest pakken, maar verder was het een prima toets."

Beyoncé

De eerste tekst over Beyoncé vond Amina leuk omdat ze zelf ook fan is van de wereldberoemde zangeres. "Die tekst ging over een videoclip die in een museum was opgenomen. De vraag was waarom het museum dat toeliet. Volgens mij deden ze het voor extra bezoekers en promotie."

Toch lijkt het erop dat dit een instinker was, zo laat Frans docent Annet Lamsma weten. "Bij vraag 1 was het antwoord niet 'bekendheid', want dat stond al in de vraag. Het antwoord was geld verdienen; dat artiesten betalen om dat daar te mogen doen."

'Geen makkie'

De docent vond het examen dan ook 'absoluut geen makkie'. "Er waren veel vragen waarbij je heel goed moest lezen. Wat ik wel goed vond, is dat de moeilijkste teksten in het midden zaten. Dat is altijd een fijne opbouw."

Ravi van der Neut (16) bleef inderdaad steken op een van de latere teksten die over de Eiffeltoren ging. "Daarbij moest je uitkiezen wat er nog nooit was gebeurd bij de Eiffeltoren. Ik kon dat niet goed uit de tekst halen en ik vond alle antwoorden raar."

Verder vond Ravi het wel een prima examen, maar dat kan ook komen doordat hij half Frans is. "Ik ben niet tweetalig opgevoed, maar ik heb er zeker profijt van gehad. Ik vond het best makkelijk."

Saaie tekst

Helaas gold dit niet voor Lieuwe Sanplonius (15). Hij vond het examen 'best wel lastig'. Vooral de tekst over de Deux Chevaux, een ouderwetse Franse auto, vond hij pittig. "Er zaten veel woorden in die ik nog niet eerder had gezien en de zinsopbouw was ook lastig om te begrijpen." Docent Lamsma beaamt dat dat inderdaad een lastige tekst was. "Het was niet zo'n interessante tekst en de antwoordmogelijkheden waren ook moeilijk geformuleerd." 

Wat Amina wel fijn vond, was dat er veel vragen in terugkwamen waarbij je signaalwoorden most invullen. "Daar hadden we goed op geoefend in de les en dat kwam dus ook van pas. Als je een van die woorden, zoals aussi of donc moet invullen op een lege plek, is het wel handig als je weet wat die woorden betekenen. Dan hoef je ze niet op te zoeken in het woordenboek."

Annet Lamsma zegt dat een goede kennis van de structuurwoorden inderdaad heel belangrijk was. "Die had je nodig om de teksten te begrijpen, maar ook voor de invulvragen. Er zaten meer van dat soort vragen in dan normaal, dus als je daar niet op geoefend had, was dit examen wel lastig." 

Ik kwam goed uit met de tijd, maar van het examen zelf snapte ik niet veel.

Inkopper

Amina, Ravi en Lieuwe waren het er in ieder geval over eens dat de tekst over de milkshake een inkopper was. Ravi: "Daarbij moest je een recept op de goede volgorde zetten. Ik kon goed lezen wat er stond en daardoor wist ik precies wat ik moest doen." 

Docent Lamsma was vooral tevreden over de lengte van de tekst. "Examens van Frans zijn in het verleden vaak te lang geweest. Geen van mijn leerlingen kwam dit keer in tijdnood, dus het is fijn dat de examenmakers dat nu goed hebben ingeschat." 

Over de lengte klaagt Lieuwe inderdaad niet. "Ik kwam goed uit met de tijd, maar van het examen zelf snapte ik niet veel."

Gepubliceerd op 19 mei 2021


Alles over de examens in je timeline?