Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

21 mei 2021

Vmbo economie was "pittig als je rekenen moeilijk vindt"

Door Wieke

Economie was het laatste examen dat de vmbo'ers moesten maken voor ze konden genieten van het langverwachte weekend. Dat was best nog even strijden voor ze. Ryan Mol (16) vertelt ons: "Het was een pittig examen als je rekenen moeilijk vindt."

Ryan vertelt dat er veel rekenvragen in het examen zaten: "Het was lastig. Ik snap nooit zoveel van rekenen, maar ik heb geprobeerd overal wel wat in te vullen." Yoel van der Veen (15) vond het aantal rekenvragen ook aanzienlijk, maar voor hem pakte het goed uit: "Het was veel makkelijker dan ik had verwacht. Er kwam veel rekenen in voor, maar dat vond ik erg makkelijk." 

Docent René Katerbarg reageert hier verbaasd op: "Voor mijn gevoel zat er niet meer rekenwerk in het examen dan andere jaren. Het zou kunnen, maar het is mij niet meteen opgevallen."

Dikste rekenvraag eerst

Wat meneer Katerbarg wel opviel was de volgorde van het examen: "Qua inhoud was het een hartstikke goed examen, maar de opbouw was verschrikkelijk."

Er zat een meisje in de zaal dat na een paar vragen bijna begon te huilen.

Meneer Katerbarg vertelt dat het examen meteen begon met de moeilijkste vragen: "Er zat een meisje in de zaal die na een paar vragen bijna begon te huilen. Als eerste kwamen een aantal vragen die heel dubieus gesteld waren. Daarna kwam echt de dikste rekenvraag van allemaal. Als je al zenuwachtig bent en je start hiermee, kan ik me voorstellen dat de moed je in de schoenen zinkt."

Leren werd beloond

Gelukkig raakte niet iedereen van slag door de dikke rekenvraag aan het begin. Israa Doufikar (16) klinkt erg opgelucht: "In principe vind ik rekenen wel moeilijk, maar ik had goed geoefend. Ik ben oprecht blij, want ik ben slecht in economie, maar dit is de eerste keer dat een eco toets goed ging!" Voor Zoraïsa Schols (16) was de lengte afzien geblazen: "Ik vind economie echt geen leuk vak en het duurde allemaal heel erg lang, echt een drama. "Maar," vervolgt Zoraïsa, "het ging op zich wel goed."

Meneer Katerbarg vertelt dat leerlingen die goed geleerd hadden werden beloond in dit examen: "Er waren weinig inzichtsvragen. Bij veel vragen kon je  de theorie uit het boek letterlijk overnemen."

Vage vragen met indexcijfers

Israa: "De vragen met het indexcijfers vond ik onduidelijk en ook de vraag over het nationaal inkomen per persoon begreep ik niet dus die heb ik geskipt." Israa was niet de enige die de vragen met indexcijfers verwarrend vond. Op Twitter schreef Zelda het volgende over een vraag waar je de koopkracht in indexcijfers moest uitrekenen:

Ook meneer Katerbarg is kritisch op een vraag waar indexcijfers in voorkomen: "In vraag 8 werd het begrip ruilvoet in indexcijfers uitgedrukt. Ik vond het heel onlogisch dat indexcijfers bij dat begrip een rol speelden." De indexcijfers vragen waren al met al dus nogal vaag.

Smartphones

Meneer Katerbarg is kritisch op nog een aantal vragen, bijvoorbeeld de vraag over smartphones: "Er was een vraag over marktvormen, waar werd gevraagd naar de markt voor smartphones. In Pincode, het lesboek dat bijna iedereen gebruikt, staat als voorbeeld van een oligopolie de markt voor smartphones." Alleen schrijft het correctiemodel 'monopolistische concurrentie' als antwoord voor. Meneer Katerbarg legt uit: "Ze verwijzen in de vraag naar de markt voor smartphone modellen en niet merken. Dat is erg flauw. Ik denk dat bijna niemand deze vraag goed heeft."

De eerste week van de examens zit erop. Voor ze verder moeten, kunnen de examenkandidaten eerst lekker van het weekend genieten. Yoel: "Ik ben blij, dit was een lekkere afsluiting voor het weekend."

Gepubliceerd op 21 mei 2021


Alles over de examens in je timeline?