"Dat kaartenkatern: Wat Een Hel", is het eerste wat Amélie Groenhuijzen (16) aan de telefoon vertelt na het havo-examen aardrijkskunde van donderdagochtend. "Het was een slagveld. Ik had serieus wel 30 blaadjes voor me liggen. Ik vond het sowieso een beetje naaiend: wij zijn de eerste havisten die het zonder Grote Bosatlas moeten doen."
Amélie kan op veel steun van haar medekandidaten rekenen, wat betreft dat kaartenkatern. "Die kaarten waren helemaal in elkaar gevouwen. Je moest alles uit elkaar halen. Bij de persoon naast me viel alles van tafel af. Het was echt een logistieke onderneming", zegt Maurits Knaap (16) vanuit de MacDonalds. Ole de Heus (17) voelt zich ook benadeeld. "Voor verstrooide mensen zoals ik, is het echt lastig om overzicht te houden zo. Dit was gewoon geen goed idee, ik ga hier een klacht over indienen."
Het was echt een logistieke onderneming.
Bij Luna Schuldink (16) waren de kaarten niet eens het grootste probleem. "Bij ons in de zaal was het echt een vrieskist. Ik heb gebibberd van de kou. Docenten gingen jassen halen, maar niet voor ons." Dat kwam de concentratie niet ten goede, maar gelukkig had ze hulpmiddelen bij zich. "Ik had zo'n studeerpil geslikt, want van elke vlieg raak ik al afgeleid. Dat hielp wel."
Dit bericht bekijken op Instagram
Foto bij de rivier
Maar laten we het even over de inhoud van het examen hebben. "Je moest bijna een complotdenker zijn om antwoord te geven op sommige vragen", stelt Maurits. Hij bedoelt dat je flink moest nadenken en je kennis overal vandaan moest halen. Ole herkent dat wel: "Je moest bronnen en kaarten aflezen en daarna allebei toepassen in een vraag. Zulke dingen vond ik wel lastig."
Hoe moet ik nou weer weten vanuit welk punt de foto gemaakt is?
Docent Roy Helmerhorst: "Er zaten inderdaad vragen in waarbij je veel verschillende dingen moest combineren. Je moest lezen, de bron of kaart erbij pakken, interpreteren." Een voorbeeld van een vraag waarbij je veel moest combineren, was de vraag over de Rio Negro. Ole: "Die vraag was heel raar, ik dacht: hoe moet ik nou weer weten vanuit welk punt de foto gemaakt is?" Ook Maurits en Amélie hadden hier moeite mee en in onze WhatsApp-groep is er een discussie losgebarsten tussen team oost, west en noord.
Helmerhorst: "Je moest eerst uitvogelen waar de Rio Negro lag. Hier komen twee stromen bij elkaar, dat is een uniek verschijnsel. Maar als je dat in de les nooit behandeld hebt, snap ik dat dit lastig is."
Goud & de Franse taal
Een andere moeilijke opgave, was vraag 10 over goudaders. "Hoezo moeten we weten hoe goud wordt gemaakt?" dacht Amélie. "Uit protest heb ik die opgave niet gemaakt." Luna wist niet wat ze aan moest met de vraag over Vietnam en Burkina Faso. "Je moest uitleggen waarom ze in het ene land wel Frans spraken en in het andere land niet. Ik vond dat meer geschiedenis." Ole merkt op dat er sowieso best veel historische vragen in het examen zaten.
Opnieuw kunnen de leerlingen op begrip van Helmerhorst rekenen. "Die opgave over goudaders was inderdaad een pittig en Ole heeft gelijk dat er best wat geschiedkundige vragen in zaten. Maar dat hoort ook bij aardrijkskunde." Het Cito legt hier overigens uit hoe die goud-opgave tot stand kwam.
Klachten
Toch is Helmerhorst in het algemeen wel te spreken over het examen. "Bij elk onderdeel zat wel één moeilijke vraag, maar verder was het examen echt wel te maken. De kaarten in het katern vond ik overigens mooi gekozen, alleen die van de Sierra Nevada was misschien wat onhandig. Wij hadden op school ook al eens geoefend met zo'n katern. Als je dat niet had gedaan, snap ik dat je misschien wat in de war raakte."
Voor Luna en Ole is het in elk geval duidelijk dat ze een klacht gaan indienen bij het LAKS over dit examen. "Ik heb dat zelfs al gedaan. Eén over de kou bij ons in de examenzaal en één over dat chaotische gedoe met die kaarten", aldus Luna. De coördinator van de klachtenlijn van het LAKS geeft aan dat zij inderdaad al heel veel klachten over het kaartenkatern hebben ontvangen.