Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

26 mei 2021

Overvloed aan saxofoons in examen vwo muziek

Door Wieke

Met hun oortjes gespitst begonnen de vwo'ers woensdagmiddag aan hun examen muziek. Cito heeft de muzikanten niet bepaald een oor aan genaaid, want de scholieren die wij spraken vonden het examen "goed te doen". 

Myrthe Tijman (18) speelt piano en deed vandaag het examen muziek: "Het ging goed. Qua niveau was het examen wel wat ik gewend ben." Wessel Schulte (18) speelt al tien jaar viool en is ook positief over het examen: "Het was goed te doen. Er zaten ook een paar leuke muziekjes in. Van die muziekjes werd ik soms even helemaal vrolijk."

Saxofoons

De hoeveelheid saxofoons in het examen was wel opvallend. "Het laatste stuk was wel raar. Er waren allemaal vragen over saxofoons en geen pop," vertelt Wessel. "Het was niet perse lastig, maar ik werd wel gek van alle saxofoons aan mijn hoofd."

Ik werd wel gek van alle saxofoons aan mijn hoofd

Niet iedereen heeft de saxofoons als negatief ervaren. "De jazz en de funk, daar vibede ik wel op," vertelt Eline Donker (18). "Als je daar zit en je krijgt zo'n luisterfragmentje, dan ga je daar wel goed op." Ook Myrthe is positief: "Het laaste deel ging veel over saxofoon, dat vond ik een leuke keuze. Er zat ook veel variatie in de stukken." Docent Gert Jan van der Pol is ook te spreken over de hoeveelheid jazz: "Ik vind dat de afwisseling het examen erg leuk maakt. Er zit lekker veel jazz in. Daar is jarenlang om gevraagd door docenten. Zij vinden dat de jazz in het examen werd verwaarloosd ten behoeve van popmuziek.

Snelle muziek

Eline had wel moeite met een van de saxofoon vragen: "Een vraag die ik lastig vond was degene over de jazzsaxofoon waar je noten en een melodie moest opschrijven. Ik hoorde het gewoon niet omdat het zo snel ging. Ik voelde me net toondoof." Ook Myrthe vond deze vraag lastig: "Het fragmentje duurde zeven seconden en we moesten twaalf noten opschrijven. Dat gaat zo snel, dus dat maakte het wel moeilijk."

Wessel had moeite met een vraag waar je moest opschrijven wanneer welk instrument te horen was: "Dat ging echt veel te snel. Dan moet je dat fragmentje ook weer zestig keer luisteren en ben je weer een halfuur verder." Meneer Van der Pol begrijpt dit: "Het einde is zwaar, er zitten fragmenten bij die je vaak moet beluisteren en dat is tijdrovend en vermoeiend."

Rushen

Wessel had last van die tijdrovende vragen en kwam daardoor ook in tijdnood: "De laaste paar vragen heb ik echt afgeraffeld." Eline herkent dit: "Ik moest best wel 'rushen', want het waren veel vragen voor zulke korte tijd." Myrthe had hier juist helemaal geen last van. "Ik had nog een kwartiertje over om even mijn vragen door te lezen," vertelt ze.

Hoofdvormanalyse

Dit jaar zat er voor het eerst een grote hoofdvormanalyse in het examen. Een vraag waar je voor 10 punten een muziekstuk moet analyseren. Myrthe: "Ik zag hier het meest tegenop, maar uiteindelijk viel het erg mee." Meneer Van der Pol is ook tevreden: "De hoofdvormanalyse was goed gekozen, echt een mooi analyseblok. We hadden dit gisteren nog met de klas geoefend, dus ik hoop dat ze die punten binnen hebben!"

"Ik denk wel dat het examen voor de mensen die niet al van kinds af aan een instrument spelen een stuk moeilijker was," vertelt Eline ons. Eline speelt piano, viool, gitaar en zingt. Ze vervolgt: "Ik denk dat ik daar wel een voordeeltje mee heb gehad."

Gepubliceerd op 26 mei 2021


Alles over de examens in je timeline?