Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

21 mei 2021

Over het havo-examen TeHaTex: 'Ik had net zo goed niet kunnen leren'

Door Roos

Vrijdagmiddag sloten de havisten hun eerste examenweek af met TeHaTex. Daar had je volgens Ole de Heus (17) net zo goed niet voor kunnen leren. "Bij mij op school zeiden ze 'ga heel goed de renaissance leren', nou, geen vraag over gehad", antwoordt Ole.

Ook over de kunststromingen die je goed in je hoofd moest hebben kwamen volgens Ole geen vragen terug. "Je moest gewoon heel uitgebreid vertellen over de dingen die je zag, maar daar kon je eigenlijk niet voor leren. Toch vond ik het best wel makkelijk." Noa Hoving (17) vond het examen wel op oude examens lijken. "De vraagstelling lijkt wel heel erg op die van andere examens." 

Je moet 33 vragen maken in 2,5 uur.

Door al dat schrijfwerk, was het doorbikkelen om het op tijd af te krijgen. Cai Giskes (19): "Ik heb niet alles afgekregen. Ik was bij de laatste vraag gekomen, maar had geen tijd meer om de vragen te maken die ik had overgeslagen." Ole vond dat ze inderdaad weinig tijd kregen voor dit examen. "Je moet 33 vragen maken in 2,5 uur. Bij geschiedenis maak je minder vragen in 3 uur." 

Noord-Zuidlijn

Wat verder opviel in het examen, was dat Cito ook niet altijd nieuwe inspiratie heeft. Noa: "Van de week maakte ik aardrijkskunde, en daar zat ook een opgave in over de Noord-Zuidlijn. Datzelfde metrostation kwam ook in het TeHaTex examen terug." 

Instagram

Cai vond het examen wel een leuk examen. "Het was niet saai. De laatste vragen gingen bijvoorbeeld over Instagram, dat was wel actueel." Ole vond dat ook een leuke: "Je zag een collage van mensen die op dezelfde plek een foto gemaakt hadden. De vraag was waarom dat nou wel of niet origineel was. Je moest vanuit beide standpunten antwoorden, dat vond ik wel lastig." 

Zowel bij Cai, Ole als Noa ging het examen over het algemeen best wel goed. "Het was extreem lang, maar wel goed te doen", aldus Noa. "Ik vond het geen beloning voor het harde leren, dit examen", zegt Ole. "Maar desondanks ging het wel goed." 

Gepubliceerd op 21 mei 2021


Alles over de examens in je timeline?