Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

27 mei 2021

Orang-oetans maken het de vmbo'ers moeilijk op examen Engels

Door Roos

Donderdagmiddag maakten vmbo'ers het examen Engels. Voor de meeste kandidaten was het geen 'easy' slot van de examenperiode. Vooral tekst 6 over orang-oetans bracht de kandidaten in problemen. 'Die orang-oetans mogen van mij uitsterven' en 'ik kan geen aap meer zien', zo luidden een paar reacties op Instagram.

"Die tekst over die apen was echt super lang", vertelt ook Ryan Mol (16). "Ik vond de teksten sowieso heel anders dan ik geoefend had, maar misschien komt dat ook omdat het nu voor het 'echie' is." Ook Marit Nelis (15) en Thandi Kruin (16) vonden deze tekst moeilijk. "Het was zo langdradig", vond Thandi.

Marit raakte ook een beetje gedemotiveerd door de lengte van de teksten. "Je zag dan zo'n tekst met 6 vragen en dan sloeg je de bladzijde om en dan volgde er weer zo'n lange tekst met veel vragen", verzucht ze.

Geschrokken

Docent Tessa Scholten snapt wel dat de leerlingen hiervan schrokken. "Zeker die tekst over orang-oetans was pittig. Je moest woorden invullen op de juiste plek en beweringen linken aan een persoon. Als je die tekst niet goed begrijpt, gaan er wel veel punten verloren", vertelt ze. Ze had zelf gehoopt op wat minder lange teksten. "Ook tekst 7 was lang, maar die ging over social media. Dat ligt scholieren misschien beter", denkt Scholten.

Altijd als ik moet gokken, gok ik het verkeerde.

Yoel van der Veen (16) komt echter met een jubelstemming de examenzaal uit. "Ik hoop op een tien. Ik was binnen drie kwartier klaar, weet niet wat ik fout zou moeten hebben." Ryan zit heel anders in de wedstrijd. Hij heeft een serieuze poging gedaan voor dit examen, maar houdt er uiteindelijk niet zo'n lekker gevoel aan over. "Altijd als ik moet gokken, gok ik het verkeerde." Hij is naar eigen zeggen beter in vakken als biologie of wiskunde. "Gelukkig had ik mijn woordenboek bij me", besluit hij.

Teleurgesteld & vakantie

Ook Thandi is teleurgesteld na afloop. "Ik had echt gehoopt dat het beter ging. Dat vind ik wel jammer, mijn ouders denk ik ook. Het taalgebruik vond ik ook erg lastig", vertelt ze. Ze werd er een beetje moedeloos van. "Het had niet eens zin dat ik alle woorden ging opzoeken, want daarna was ik het toch meteen vergeten. En dan moest ik het volgende woord alweer opzoeken", zegt Thandi.

Gelukkig hebben bijna alle kandidaten nu vakantie. Ryan: "Echt blij mee, ik ga lekker veel werken en met scheikunde aan de slag. Ik wil volgend jaar graag naar de havo." Veel werken is ook Yoels plan: "Ik ga lekker geld verdienen!" 

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 27 mei 2021


Alles over de examens in je timeline?