Veel vwo-scholieren zijn er zenuwachtig voor: het examen wiskunde. Helaas waren die zenuwen voor een groot deel van de kandidaten die vandaag wiskunde A maakten terecht. Pien Leenen (18): "Vriendinnen van me kwamen huilend de examenzaal uit."
De tranen vloeiden niet omdat het zo extreem moeilijk was, het ging vooral om de lengte. Pien: "Het was supermoeilijk omdat het veel te lang was. Je moest uit een lap tekst gegevens vinden, formules opstellen, deze invoeren. En dat bij elke vraag. Dat duurt gewoon heel lang." Bij Pien zelf ging het gelukkig niet superslecht. "Ik heb uiteindelijk overal wel iets ingevuld, maar sommige van mijn vriendinnen hadden 6 opgaven niet gemaakt. Dan weet je gewoon dat je waarschijnlijk een herkansing moet maken. Niet chill op de eerste dag van de examens."
Als ik alles had willen afmaken, had ik wel een uurtje extra nodig gehad.
Janne Smeets (18) herkent dit wel. "Ik wist gewoon, dit ga ik niet afkrijgen. Ik heb heel veel open gelaten. Gelukkig ben ik wel de laatste grote opdracht gaan maken, daar kon je veel punten voor krijgen." Deze strategie koos Janneke Curiston (17) ook. "Ik vond het niveau goed te doen, alleen alle vragen duurden gewoon hartstikke lang. Als ik alles had willen afmaken, had ik wel een uurtje extra nodig gehad."
Docent Erik Schaafsma kan zich de tijdnood wel voorstellen: "Toen ik het examen zag, dacht ik in eerste instantie dat het een wiskunde C examen was. Dit wiskunde A-examen bevatte veel leestekst en veel achtergrondinformatie."
Economisch voordeel
Ook Max van Genk (19) kreeg het examen niet af, maar hij is wat minder gespannen. "Ik heb 2 hele vragen overgeslagen, maar wat ik gemaakt heb, heb ik wel gewoon goed gedaan." Het viel zowel Max als Janne op dat het een vrij economisch examen was. "Als je economie in je pakket hebt, dan was het wel beter te doen denk ik", vertelt Janne. Max beaamt dat: "Ik heb ook economie en bedrijfseconomie, daardoor waren die vragen over inflatie en huurprijzen wel makkelijker."
Docent Erik Schaafsma: "Dat is natuurlijk niet heel gek, wiskunde A heeft ook raakvlakken met economie. Vaak gebruik ik in mijn lessen ook economische voorbeelden."
Rotonde
Een vraag waar meerdere kandidaten van doordraaiden, was de vraag over een huis op een rotonde. Pien: "Dat was vraag 2. Het ging over sinusoïde, maar ik miste de grafiek. Heel verwarrend." Schaafsma vond dat ook een lastige vraag: "Sinusoïdes vinden leerlingen altijd lastig. De eerste twee vragen waren nog wel te doen, maar daarna werd deze opgave moeilijk."
Toch vindt Schaafsma over het algemeen dat de onderwerpen wel redelijk verdeeld waren. "Op zich zat alles er wel redelijk in. Ik vond wel dat er veel aandacht besteed werd aan exponentiële verbanden. En combinatoriek zat er twee keer in, meestal vragen ze dat maar één keer." Janne miste daarnaast vragen over het onderwerp rijen & reeksen. "Daar hebben we echt veel mee geoefend, zat er helemaal niet in. Het was echt veel inzicht, veel grafieken aflezen."
Bij de klachtenlijn van het LAKS rollen de klachten inmiddels binnen. Veel daarvan gaan over de lengte van het examen.