Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

20 mei 2021

Havisten moeten op krachten komen na examen natuurkunde

Door Roos

Donderdagmiddag stond het havo-examen natuurkunde op het programma. Een parachutist zonder parachute, een cicade in een boom en Jupiter maakten het de scholieren lastig. "Bij die laatste vraag over dat beest in die boom moest je een schatting maken van de dikte van de boom, ik heb maar wat geprobeerd", vertelt Annika Wagner (17).

Ook Raham Abdoel (17) vond deze vraag ingewikkeld. "Ik wist wel welke formule ik moest gebruiken, maar dat schatten vond ik heel vaag." Docent Rafal Wietsma snapt dit wel. "Dit was inderdaad een moeilijke vraag. Hoe dik is die boom? Dat kun je niet berekenen, je moet naar het plaatje kijken en een schatting doen. Dat is wel een vaardigheid die je moet kunnen, maar veel leerlingen vinden dat vaag. Stel, je schat er helemaal naast, dan is gelukkig niet meteen de hele vraag fout.

Op deze vraag na ging het bij Raham verder best goed. "Ik wil het niet jinxen, straks heb ik een 1, maar waar ik bang voor was, zat niet in dit examen", vertelt hij tijdens zijn wandeling. Voor Marjolein Blommers (17) ging het ook beter dan verwacht. "Het ging echt heel goed eigenlijk", zegt ze met verbazing in haar stem. "Het leek gewoon best wel op de oefenexamens die ik gemaakt had."

Pittig einde

Helaas moet Annika na het examen even op krachten komen. "Het ging op zich in het begin wel redelijk. Maar toen het einde in zicht kwam, was het compleet niks." Ze had het gevoel dat ze vaak niet genoeg gegevens had om dingen uit te rekenen. "Bijvoorbeeld bij die opdracht over de baansnelheid van Jupiter. Waar moet ik nou al die gegevens vandaan halen?", aldus Annika. 

Toen het einde in zicht kwam, was het compleet niks.

Wietsma vond het eigenlijk wel een leuk examen. "Ik ben natuurlijk een docent, maar ik vond het wel leuk. Bijvoorbeeld die vraag over de val van een parachutist, die een sprong maakt met 8 km hoogte zonder parachute, vond ik een leuke opdracht. De tekenvraag daarbij was overigens wel lastig. Daar moest je krachten tekenen op een manier die leerlingen niet gewend zijn. Maar soms krijg je ook vragen op een examen waar je niet voor geoefend hebt", licht Wietsma toe.

Te lang?

Veel kandidaten reageerden op onze Instagram vraagsticker dat ze het examen heel lang vonden. We zagen reacties als 'niet te doen, te lang', 'veel ste lang' en 'ik weet nu zeker dat ik ga zakken'. Marjolein: "Ik ben inderdaad wel echt lang bezig geweest. Heel veel mensen hebben het niet afgekregen. Die zijn maar tot vraag 27 van de 30 gekomen."

Yorik Nijhoff (16) was daarentegen wel snel klaar. "Ik  begreep er ook niet zoveel van. Ik vond de vraagstelling heel onduidelijk. Je moest vaak meerdere dingen doen om tot het antwoord te komen, maar ik begreep vaak de eerste stap al niet."

Wietsma zegt over de lengte van het examen: "De eerste vraag bevat gelijk heel veel tekst en gegevens. Dat geeft het idee van 'zo dat is veel tekst'. Misschien krijg je daardoor eerder het gevoel dat het lang is. Gelukkig zitten er ook echt wel weggeefpuntjes tussen. De eerste vraag bijvoorbeeld over fase-overgang, dat is tweede klas stof."

Gepubliceerd op 20 mei 2021


Alles over de examens in je timeline?