Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Zo maak je een goede examenplanning

Door Wieke

Dinsdag 14 mei: de datum die duizenden scholieren al maanden scherp in het vizier hebben. Deze dag beginnen de examens voor tl, havo en vwo. Als je eenmaal in de gymzaal zit met je pen in de aanslag, wil je goed voorbereid zijn op het examen. Een goede planning kan hiervoor zorgen. Wij van Scholieren.com helpen je daarbij. In deze blog lees je hoe je een goede planning maakt!

Papier

Maak je planning op papier. Een papieren planning kan je overal ophangen, zodat je er altijd een snelle blik op kan werpen en niet vergeet wat je die dag wilde doen. Een planner of projectbook is ideaal om te gebruiken bij het maken van een planning. Door de gekleurde secties is een projectbook super handig voor het leren van verschillende vakken. 

Een papieren planning heeft nog een groot voordeel: het leidt je niet af. Als je een planning op je telefoon maakt, is het heel verleidelijk om snel even je streaks te sturen, terwijl je eigenlijk wilde leren. Hetzelfde geldt voor je computer, het is heel makkelijk om ‘eventjes’ YouTube aan te zetten.

Voorbeeld van een planning

Indeling

Een planning indelen kan op heel veel manieren. Het handigste is om per week een schema te maken en de dagen in tijdsblokken te verdelen. Kies bijvoorbeeld tijdsblokken van 2,5 uur en schrijf in elk tijdsblok op welk vak aan de beurt is. Als je bijvoorbeeld van 10 uur tot 16 uur leert, kan je twee tijdsblokken van 2,5 uur maken met daartussen een pauze van een uur. Focus je per tijdsblok op één vak.  Een andere mogelijkheid is dat je per dag opschrijft welke examenopgaven je gaat doen. Hierbij is het nadeel dat inschattingsfouten ervoor kunnen zorgen dat je achter gaat lopen op je planning. Dat is niet fijn, want dat zorgt voor stress. Als je deze strategie gebruikt, schat dan je eigen tempo liever te ruim in dan te krap. Zorg hierbij ook dat je een maximum stelt aan het aantal uren dat je leert.

Moeilijke vakken

Plan de vakken die je moeilijk vindt in de ochtend, wanneer je nog fris en fruitig bent. Plan ook meer tijd in voor deze vakken. Als je meerdere moeilijke vakken hebt, wissel ze dan per dag af. Ga niet dagen achter elkaar lopen worstelen met hetzelfde moeilijke vak, maar 'beloon' jezelf door na het moeilijke vak een leuk of makkelijk vak te leren. Zo voorkom je dat je een minderwaardigheidscomplex ontwikkelt en zorg je ervoor dat je de moed erin blijft houden.

Vrije tijd

Minstens even belangrijk als leren is je rust; onderschat dat niet! Het heeft geen zin om gestrest, terend op koffie en energiedrank je examens te maken. Plan pauzes en leervrije dagen in. Kies er bijvoorbeeld voor om doordeweeks in de meivakantie te leren, maar in de weekenden vrij te zijn. Kies ook voor een bepaalde tijdspanne waarin je leert, bijvoorbeeld van 10 uur tot 16 uur en zorg dat je dan na 16 uur ook echt stopt en 'klaar' bent. Wat ook helpt, is om steeds op dezelfde plek in huis te leren, zodat je één plek hebt die jouw learn-cave is. Dan kan je op andere plekken in huis rust nemen en ga je die plekken niet met leren associëren.

Beginnen

Als je begint aan je planning, maak dan eerst een kladversie. Tel de uren die je per vak kwijt bent op en ga na of het gelijkmatig verdeeld is en of de moeilijkere vakken genoeg uren krijgen. Heb je rekening gehouden met pauzes? Is je planning realistisch? Vervolgens kan je beginnen aan een nette versie.

Succes met het maken van je planning en zet hem op bij het eindexamen!

Gepubliceerd op 3 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?