Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Zal ik wel of geen tussenjaar nemen vanwege het leenstelsel?

Ik kachel nu al een jaar of zeven op het vwo rond en het einde komt langzamerhand in zicht. Eigenlijk heb ik nog geen idee wat ik na dit jaar wil gaan studeren. Mijn zus kwam vorige week naar me toe en vroeg waarom ik geen tussenjaar zou nemen: "Want het jaar erop is de basisbeurs weer terug".

Euhm.. Verfrissende gedachte. Maar loont het nu echt om een jaar te wachten met studeren?

Basisbeurs vs leenstelsel

Als de woorden 'basisbeurs' en 'leenstelsel' je helemaal niks zeggen, zie hier de allerkortste samenvatting: studenten die het over 'de basisbeurs' hebben, bedoelen daarmee eigenlijk de 'prestatiebeurs'. Deze prestatiebeurs was van 1996 tot 2015 de norm in Nederland. Je kreeg tijdens je studie geld van de overheid en als je binnen tien jaar een diploma haalde, hoefde je dat geld niet meer terug te betalen aan Vadertje Staat.

Na 2015 kwam het 'leenstelsel'. Je krijgt nu geen geld meer voor je studie, maar mag tegen gunstige voorwaarden geld lenen. Jij mag dus alles zelf neerleggen, terwijl de basisbeurstudenten een deel vergoed kregen door de staat.

Nou, na een jaar of zeven blijkt dat dit leenstelsel toch niet helemaal relaxt is. Regering Rutte-IV wil er vanaf. Joehoe! Alleen niet per ingang van aankomend schooljaar, maar pas het jaar erop, is de verwachting. Yes, ik val er het eerste jaar dus precies buiten. Als ik volgend jaar zou willen studeren, moet ik dus dat jaar de studie helemaal zelf betalen (geld kan ik lenen, maar ja, dan moet ik het ooit teruggeven. Hoewel de verwachting is dat ik dan uiteindelijk óók gecompenseerd word). Als ik een tussenjaar neem, worden al mijn studiejaren gelijk bekostigd door de basisbeurs. Dat klinkt fijner, maar hoeveel geld zou het schelen?

Money, money, money

Als je een hbo- of wo-studie doet, betaal je komend studiejaar 2.209 euro aan collegegeld. Maar dit is nog niet alles. Studeren is natuurlijk veel meer dan alleen op school zitten. De kosten voor boeken, vervoer, boodschappen, zorgverzekering, telefoon, kleren en - niet vergeten - ontspannen en uitgaan komen hier ook nog bij. Volgens het Nibud kost dit alles zo’n 400 euro per maand. Zit je op kamers? Dan is het totaalplaatje ongeveer 1.000 euro per maand.

Als eerstejaars zonder basisbeurs betaal je dus voor je eerste studiejaar zo’n 7.393 euro als je thuis woont, en 14.209 euro op kamers. Auw. Dit eventjes lenen, is wel heftig. Als ik een jaar zou wachten en dan gratis geld krijg, is die pijn wat milder.

Nieuwe basisbeurs

Hoeveel er bij de nieuwe basisbeurs zal worden uitgekeerd, is nog onbekend. Het lijkt erop dat het zo'n 108 euro per maand voor een thuiswonende student zal worden, en 300 euro per maand voor uitwonenden. Per jaar casht een thuiswonende student dus 1.296 euro, en een uitwonende zo’n 3.600 euro.

Wat houd je onder de streep over als je een jaartje wacht met studeren en dus casht van Ruttes zakgeld? Blijf je thuis, dan betaal je in totaal: je collegegeld (2.209 euro) + 12 maanden studeren (12 x 400 euro) = 7.009 euro. Als je maandelijks met de basisbeurs 108 euro krijgt, 'verdien je' in een jaar 1.296 euro. Oftewel, er blijft 5.713 euro over die jij mag lappen voor je eerste jaar. 

Uit huis gaan blijft helaas duur, zelfs met overheidssteun. Als we dan berekenen hoeveel we voor dat eerste jaar kwijt zijn, komen we op een bedrag uit van 14.209 euro. Als we daar basisbeurs van aftrekken, blijft er nog 10.609 euro over die je zelf moet dokken. Pfoeh, nog steeds klauwen met geld dus. En dat dus vier jaar lang, als je een universitaire master doet. Of langer, als je naar het hbo gaat, een master gaat doen of gewoon langer over je studie doet.

Wat ga ik doen?

Ik verwachtte eigenlijk veel meer van die basisbeurs, dat het een soort suikeroom van iedere student was. Nu pas merk ik dat studeren zelfs met dat hele gebeuren nog steeds taffesduur is. Voor dat geld ga ik niet thuiszitten en daarom ga ik denk ik maar gewoon mee met de flow en dus volgend jaar studeren. Alleen nog even een studie kiezen dus...

Lees ook
Hoera: de basisbeurs komt terug! (maar wel te laat)

Gepubliceerd op 8 februari 2022


Alles over de examens in je timeline?