Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Welke vlag hang ik op als ik slaag?

Door Wu-Ji

Hoera, je bent geslaagd! Traditiegetrouw is het tijd om de vlag voor je huis op te hangen met je rugtas. Voor de meeste geslaagden is het vanzelfsprekend om de Nederlandse vlag op te hangen. Laatst vroeg een vriend aan mij: "Hey Wu-Ji, ga jij de vlag van Nederland of Taiwan ophangen als je slaagt?" Die vraag dwarrelt nog steeds rond in mijn hoofd.

Oorspronkelijk kom ik uit Taiwan, een Aziatisch land. Vijftien jaar geleden besloten mijn ouders naar Nederland te emigreren en namen mij mee. Sindsdien groei ik op tussen twee werelden in: thuis is de plaats waar ik Mandarijn praat en met stokjes eet. Wanneer ik de deur uitstap, voel ik me plots Nederlands. Het is dus heel moeilijk om te kiezen welke vlag ik ophijs als ik slaag.

Vlag

Vaak denk ik eraan om de Nederlandse vlag op te hangen. Bij de huizen van alle geslaagden zie je rood-wit-blauw schitteren als je door de straten loopt. Het lijkt me dus raar als er tussen het overeenstemmende straatbeeld een opvallende vlag rondwappert die niet echt thuishoort in Nederland. Om een beetje lowkey te blijven, is het daarom verstandig om net als de rest een Nederlandse vlag op te hangen.

Bovendien woon ik al bijna mijn hele leven in Nederland. Ik heb zoveel tijd in dit koude kikkerlandje doorgebracht, dat mijn Nederlands zelfs beter is dan mijn moedertaal, Mandarijn. Ergens toont dit wel aan dat ik bijna volledig vernederlandst ben. En aangezien mijn gehele schoolcarrière en diploma ook Nederlands zijn, is het logisch als ik een Nederlandse vlag ga ophangen, toch?

Ergens diep van binnen is het antwoord nee. Hoewel ik maar twee jaartjes in Taiwan heb gewoond, voel ik me erg gehecht aan het land. Ik ben daar geboren en ik ben van jongs af aan opgegroeid met de Taiwanese cultuur. Elke keer wanneer ik terugga, voel ik me weer helemaal thuis. Door de culinaire hoogtepuntjes en de gastvrijheid zit ik daar helemaal in mijn element. En eerlijk is eerlijk: met mijn zwarte haren en zwarte ogen zie ik er eerder uit als een Taiwanees dan als een Nederlander. Er zijn dus genoeg redenen waarom een Taiwanese vlag beter bij mij past, ondanks dat ik daar amper gewoond heb.

Identiteit

Een keuze moeten maken tussen twee vlaggen die allebei goed bij je passen, is erg lastig. Nu ik er zo over nadenk, maak ik dit probleem moeilijker dan dat het is. Waarom moet ik een keuze maken tussen de twee, als ik ze ook allebei kan nemen? Hoe mooi zou het zijn als de Nederlandse en Taiwanese vlag samen voor mijn huis wapperen? Ik heb nog nooit geslaagden gezien die twee vlaggen ophangen, maar misschien wordt het tijd voor iets nieuws. Daarom besluit ik om allebei de vlaggen op te hangen: de Nederlandse voor de omgeving waarin ik ben opgegroeid en de Taiwanese voor mijn identiteit.

Dit wil je ook lezen:

Gepubliceerd op 11 juni 2024


ADVERTENTIE
Verdien 25 euro Bol.com tegoed met dit onderzoek

Samen met Oxford doen wij weer onderzoek naar schoolspullen: waar heb jij dit jaar je schoolspullen gekocht en wat zijn je favoriete items? Vul de vragenlijst in en maak kans op 25 euro Bol.com tegoed. 

Doe mee!

Alles over de examens in je timeline?