Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Wat opvalt aan de uitslagen van de examenpolls (analyse met AI)

Door Roos

Elke dag kun je op de Eindexamenpagina stemmen op polls over de examens van die dag. In de poll kun je ook een reactie achterlaten. Dat levert honderden reacties op. Met behulp van ChatGPT maken we korte samenvattingen van wat opvalt aan die reacties. Dit doen we bij de examenpolls die genoeg stemmen hebben. Hier lees je alle samenvattingen.

vwo havo vmbo
Biologie Wiskunde A Geschiedenis
Nederlands Wiskunde B Engels
Natuurkunde Duits Duits
Duits Economie Biologie
Aardrijkskunde Geschiedenis Nederlands
Geschiedenis Scheikunde
Scheikunde Nederlands Economie
Bedrijfseconomie Engels Wiskunde
Wiskunde A Aardrijkskunde Aardrijkskunde
Wiskunde B Natuurkunde NaSk 2
Economie Bedrijfseconomie
Engels Biologie

We updaten dit blog dagelijks met nieuwe examens.

Nederlands - vwo

1608 stemmen ~ 219 open antwoorden

Van 'kut examen' tot 'echt vermoeiend', het eindexamen dit jaar heeft studenten duidelijk uit hun comfortzone gesleurd. Klachten over lengte en vaagheid domineren, terwijl sommigen verrast waren door de ‘zweverigheid’ van de teksten. Een echte hersenkraker!"

3 trends uit de antwoorden:

  • Klachten over de lengte van het examen: Studenten vonden het examen consistent te lang. Bijvoorbeeld: "Het was veel te lang" en "Lang, beetje vaag."
  • Moeilijkheid en nieuwe vraagsoorten: Veel studenten hadden moeite met de nieuwe vraagsoorten en vonden deze verwarrend. Quotes zoals "Veel te veel nieuwe vragen" en "Nieuwe vraagtypen waren moeilijk."
  • Specifieke teksten en onderdelen die uitdagend waren: Beoordelingen richten zich ook op specifieke delen zoals "Tekst 2 was echt superlastig" en "Vraag 23 sloeg oprecht nergens op."

Ik tover mezelf van een berg af na tekst 2

Deze expressieve uitroep vangt de frustratie en wanhoop van de studenten pakkend samen na het doorworstelen van een bijzonder lastig deel van het examen.

Biologie - vwo

1019 stemmen ~ 157 open antwoorden

Hilarisch hoe examens ons reduceren tot ploeterende scholieren. Sommige noemden het basisschoolniveau, anderen dachten aan een doctoraat in biologie. Niemand was blij, behalve één die dacht minstens een 9.5 te scoren.

3 trends uit de antwoorden:

  • Veel klachten over de lengte en complexiteit van het examen. Scholieren beschreven het als "te lang", "heel moeilijk", en "onverwacht moeilijk", met te veel vage begrippen.
  • Onbekende en specifieke begrippen kwamen vaak voor. Scholieren vonden dit frustrerend, vooral omdat deze termen niet in hun leerboeken stonden, zoals opmerkingen over de Hardy-Weinberg wet en specifieke biologische processen.
  • Meningen over een slechte spreiding van vragen. Veel scholieren klaagden dat sommige onderwerpen oververtegenwoordigd waren terwijl andere nauwelijks aan bod kwamen, wat tot onevenwichtigheid leidde.

Het zou me verbazen als ik lager dan een 9.5 heb.

Deze opvallende quote van zelfvertrouwen steekt schril af tegen de stroom van frustratie en wanhoop. Een scholier met buitengewoon zelfvertrouwen of een vleugje humor in de chaos?

Wiskunde B - havo

385 stemmen ~ 57 open antwoorden

Van 'welke mongool bedenkt dit?' tot 'ik dacht dat het ok ging', het Wiskunde B examen was een mix van chaos, verwarring, en ontbrekende eenheidscirkels.

3 trends uit de antwoorden:

  • "Erg veel tekst en onduidelijke vragen" - Vaak genoemd dat de opgaven lang en verwarrend waren.
  • "Geen eenheidscirkel" - Veel frustratie over het ontbreken van verwachte onderwerpen, zoals de eenheidscirkel.
  • "Vragen over bierbrouwen waren lastig" - Specifieke opgaven zoals die over bierbrouwen, werden als erg moeilijk ervaren.

welke mongool bedenkt een breuk in een wortel in een wortel, sterf man

Dit valt op omdat het de pure frustratie en wanhoop van een leerling uitdrukt die geconfronteerd wordt met een onverwachte en als absurd ervaren vraag.

Wiskunde A - havo

1049 stemmen ~ 144 open antwoorden

Van 'dit was echt Chinees' tot 'kk ez', de reacties variëren enorm. Het meest herhaalde drama: de vragen zijn onduidelijk en soms lijkt de wiskundegod op vakantie te zijn.

3 trends uit de antwoorden:

  • Vragen 8, 9 en 12 worden vaak genoemd als uitzonderlijk lastig. "Vraag 8 en 9 waren veel te lastig," verzuchtte een student.
  • Veel klachten over tijdgebrek. Een student merkte op: "Het examen was te moeilijk en ook te lang."
  • Onduidelijkheid en verwarring over vraagformulering. "Echt moeilijk die opdrachten over die leraren was echt niet te doen," is een voorbeeld van de frustratie.

Wat een scheisse examen

Dit vat de algemene frustratie en teleurstelling goed samen, aangezien veel studenten vonden dat dit examen harder was dan voorgaande jaren.

Geschiedenis - vmbo-gt

144 stemmen ~ 16 open antwoorden

"Echt een zooitje dit jaar. Bronnen waar je niets mee kan, vragen over dingen die we nooit behandeld hebben, en oh ja, dat Marshall plan, een compleet drama."

3 trends uit de antwoorden:

  • Onduidelijke bronnen: veel klachten over de slechte bruikbaarheid van bronnenmateriaal bij de vragen.
  • Chronische en politieke vragen: meerdere opmerkingen over te veel focus op chronologische en politieke aspecten in plaats van de oorlog zelf.
  • Specifieke moeilijke vragen: klachten over specifieke vragen zoals die over het Marshall plan en vraag 23 over artikel 1 van de grondwet.

Marshall plan een compleet drama

Deze quote springt eruit door het gebruik van de term "compleet drama" om de frustratie over de complexiteit en onduidelijkheid van het vraagstuk te benadrukken, vooral omdat het blijkbaar niet goed behandeld was tijdens de lessen.

Engels - vmbo gt

555 stemmen ~ 133 open antwoorden

Klachten over apenteksten en fluitteksten domineren; iedereen lijkt het erover eens dat dit examen onvergelijkbaar moeilijk was met vorige jaren. Veel teksten, onduidelijk en te lang.

3 trends uit de antwoorden:

  • "De apentekst was niet te doen", klagen veel scholieren over één specifieke tekst die schijnbaar veel verwarring veroorzaakte.
  • Er is een algemene klacht over de lengte en complexiteit van de teksten: "Teksten waren te lang en ook nog is heel moeilijk!"
  • "Ik vind dit onrechtvaardig" - frustratie over de vraagstelling die vaak onduidelijk was, met een mix van te veel meerkeuze vragen.

Ik vond het echt een pittig examen vooral de apentekst inderdaad en over de vreemde taal op de Canarische eilanden die tekst behoorde niet bij mijn algemene kennis

Deze quote springt eruit door de expliciete verwijzing naar het onverwachte en specifieke onderwerp van een van de teksten, wat veel studenten verraste en als bijzonder moeilijk beschouwden.

Duits - vmbo-gt

256 stemmen ~ 48 open antwoorden

Leerlingen noemen de teksten 'kut', 'lijkt wel Chinees' en 'moeilijk'. Uitspraken over abnormaal lange teksten en onbegrijpelijke vragen zetten de toon voor de frustraties.

3 trends uit de antwoorden:

  • Lange teksten overheersen de klachten: "de teksten waren abnormaal lang gwn ik was alleen maar aan het lezen"
  • Specifieke vragen veroorzaakten verwarring, vooral over het geven van titels aan alinea’s: "En die vraag dat je alinea’s titels moest geven sloeg ook nergens op!"
  • Algemene moeilijkheidsgraad en de noodzaak voor goddelijke interventie: "Ik heb de hulp van Allah nodig gehad bij een vraag"

Klote toets

Deze uitspraak valt op vanwege de extreme frustratie en de heftige woordkeuze, die de sterke emoties van de studenten weerspiegelt.

Biologie - vmbo gt

747 stemmen ~ 128 open antwoorden

Van "vage vragen" tot "lastige uitleg," het VMBO biologie examen was een emotionele achtbaan met klachten over onduidelijkheid en totaal nieuwe vragen.

3 trends uit de antwoorden:

  • "Onduidelijke en vage vraagstelling." Veel studenten meldden problemen met de manier waarop vragen werden gepresenteerd.
  • "Heel andere vragen dan geleerd." Verrassende en onbekende onderwerpen zorgden voor stress.
  • "Tijdsnood en te lange toets." Leerlingen kregen het zwaar met de lengte van het examen, wat leidde tot tijdsdruk.

Afbeelding vagina erg onduidelijk en examen lastiger dan vorige

Dit commentaar valt op door zijn directheid en specifiek probleem met de visualisatie in het examen, wat wijst op een gebrek aan duidelijkheid en relevantie met studiemateriaal.

Geschiedenis - vmbo-gt

861 stemmen ~ 148 open antwoorden

"Een examen zo lang als een Lord of the Rings marathon zonder pauzes. Historisch verwarrend, chaotisch als een brainstormsessie zonder koffie, en moeilijk genoeg om Einstein te laten zweten!"

3 trends uit de antwoorden:

  • "Vaak genoemd: de toets was absurd lang en vragen te vaag."
  • "Vragen over onverwachte onderwerpen zoals het omroepstelsel, verdragen, en weinig kenmerkende aspecten, wat veel leerlingen verraste."
  • "Veel klachten over tijdsnood, zelfs met goede voorbereiding."

"Kapotte moeilijke vragen en maar twee KA's belachelijk"

"Deze quote springt eruit omdat het de frustratie van veel leerlingen samenvat over het gebrek aan verwachte onderwerpen en de verrassing van het geringe aantal kenmerkende aspecten."

Natuurkunde - vwo

1725 stemmen ~ 342 open antwoorden

Na een apocalyps van exoplaneten en wettenbrekende vragen, is duidelijk dat de vraagstellers iets te diep in de quantum theorieën hebben gegraven, wat resulteerde in een mental breakdown voor vele studenten.

3 trends uit de antwoorden:

  • De vraagstukken over exoplaneten waren voor velen een zwarte gat, vaak genoemd als bijzonder complex.
  • De lengte van het examen zorgde voor stress en tijdgebrek, veel leerlingen konden het examen niet afmaken.
  • Veel klachten dat het examen niet overeenkwam met de oefenexamens, waardoor studenten zich verraden voelden door het verschil in moeilijkheidsgraad.

Dit examen wil ik nooit meer zien

Deze uitspraak vat het algemene gevoel samen; een mix van frustratie en wanhoop na een ongekend moeilijk examen.

Scheikunde - havo

560 stemmen ~ 61 open antwoorden

Tussen wanhoop en verwarring, studenten schreeuwen om extra tijd en klagen over onbekende concepten. Zelfs de slimste leerlingen voelden zich in de steek gelaten door dit vreemde, moeilijke examen.

3 trends uit de antwoorden:

  • "De N-term MOET omhoog" – veel klachten over de moeilijkheidsgraad en oneerlijke vraagstelling.
  • "Veel leg uit vragen, weinig rekenen" – een verschuiving in het type vragen vergeleken met eerdere jaren.
  • "Bij vraag 14 liep ik echt vast" – specifieke verwijzingen naar vraag 14 duiden op een algemene struikelblok.

Echt moeilijk vooral vraag 14

Dit is de meest opvallende quote omdat het de algemene frustratie weerspiegelt over een specifieke vraag die door veel leerlingen als bijzonder moeilijk werd ervaren.

Nederlands - vmbo-gt

593 stemmen ~ 105 open antwoorden

Als het op Nederlands examens aankomt, blijkt uit de feedback dat niet alleen de tijd krap was, maar ook dat velen verrast werden door het schrijven van een artikel, terwijl ze een e-mail verwachtten.

3 trends uit de antwoorden:

  • "De tijd was te kort om alles af te maken, vooral het artikel."
  • "Vele teksten waren lang en moeilijk, met onduidelijke vragen."
  • "Verrassingselement: veel scholieren verwachtten een e-mail te moeten schrijven, maar kregen een artikel."

"Ik vond het examen vrij lastig de tekst over klimaat snapte ik niks van want heb geen aardrijkskunde"

Dit laat zien hoe onverwachte onderwerpen en complexe teksten studenten kunnen overrompelen, zeker als deze niet aansluiten bij hun voorbereiding.

Duits - vwo

648 stemmen ~ 83 open antwoorden

De open antwoorden variëren van "echt kut" tot "makkelijk en kort". Tussen de regels door lees je of een leerling zweefde of zwoegde door het examen, met hier en daar een vermelding van een rare paddenstoel.

3 trends uit de antwoorden:

  • Veel klachten over de lengte en moeilijkheid van de teksten, vooral over paddenstoelen en katten.
  • Meerdere opmerkingen over "was echt goed te doen", sommigen klaarden de klus in recordtijd.
  • Een mix van emoties over de vraagstelling, van "makkelijk en kort" tot "lastig en lang".

Was grote tekst, voor maar 1 vraag. En wat was die tekst over zwammen???

Deze quote springt eruit door de verbazing en frustratie over de ongewone keuze van examenmateriaal, wat een algemene verwarring onder de leerlingen teweegbracht.

Aardrijkskunde - vwo

876 stemmen ~ 99 open antwoorden

Onduidelijke bronnen, te lange toets, en soms ontbraken zelfs gegevens! Blijkbaar moesten we gokken of zelf kaarten tekenen. Epic fail, Cito!

3 trends uit de antwoorden:

  • "Heel veel vragen over het Centraal Massief, de waterschappen en Zuid-Amerika, die erg vaag of gewoon te ingewikkeld waren."
  • "Grote frustratie over tijdsnood, gebrek aan duidelijke kaarten en onvoldoende informatie in bronnen."
  • "Velen vonden het 'echt kut', 'verschrikkelijk' of 'te moeilijk', met uitspraken over hoe ze genaaid werden door de vraagstelling."

Het was VERSCHRIKKELIJK

Dit werd beschreven als de algemene consensus voor degenen die zich compleet overweldigd voelden door de moeilijkheidsgraad en het ontbreken van voldoende informatie om de vragen te beantwoorden.

Nederlands - havo

1130 stemmen ~ 115 open antwoorden

Van ‘kapot lang’ tot ‘echt makkelijk’, het vmbo-gt examen Nederlands liet scholieren verward achter. Klachten over lange, saaie teksten domineren, terwijl sommigen juist vonden dat de teksten goed te doen waren.

3 trends uit de antwoorden:

  • "Het examen was veel te lang" - een veelgehoorde klacht die benadrukt hoe tijdsdruk een grote rol speelde.
  • "Nieuwe kut regels. Punten in mindering brengen om een taalfouten" - frustratie over nieuwe beoordelingscriteria.
  • "Ik vond het examen vrij kort" - een tegenstrijdige trend, sommigen hadden tijd over, wat laat zien dat ervaringen sterk variëren.

Het was kapot lang Maar goed te doen

Dit contrast tussen de lengte en de haalbaarheid van het examen geeft een interessante kijk op hoe verschillend studenten de toetservaring beleven.

Economie - vmbo-gt

640 stemmen ~ 118 open antwoorden

"Super veel tekst en veel 'leg uit' in twee stappen vragen. Mijn hand deed pijn van al dat schrijven, en tijd te kort om alles na te kijken."

3 trends uit de antwoorden:

  • "Te veel open vragen, waarbij de helft van de examenstof niet werd gevraagd."
  • "Vragen waren vaag en de vraagstelling sloot vaak niet aan bij wat we geleerd hadden."
  • "Onduidelijke informatiebronnen en de verhaaltjes bij de vragen weken vaak veel af van wat gevraagd werd."

"Het was SUPER SUPER LASTIG niks kwam over een met wat ik geleerd had aubbbb doe er iets aan het was supppeerrr lastig"

"Deze quote vat de algemene frustratie samen van veel studenten over de mismatch tussen wat ze geleerd hadden en wat er gevraagd werd op het examen."

Havo - vmbo-gt

1205 stemmen ~ 103 open antwoorden

Van 'was een oké examen' tot 'ik was binnen 35 minuten klaar en heb maar drie fouten gemaakt', scholieren deelden unieke en extremere ervaringen over hun Engels examen.

3 trends uit de antwoorden:

  • "Examen was zo makkelijk dat ik dacht dat het instinkers waren."
  • "Vraag 36 was echt onmogelijk om goed te maken, vage vraagstelling."
  • "Lange teksten met moeilijke woorden en sommige vragen waren erg onduidelijk."

Ik wil n-term van 1.4 zodat ik cum laude kan slagen :3

Dit geeft de humoristische en tegelijk serieuze hoop van een leerling weer om met een hoge score te slagen.

Geschiedenis - vwo

1082 stemmen ~ 148 open antwoorden

"Superlang, irritant gedoe met vaag geformuleerde vragen. Alles draaide om China en de tijd vloog, terwijl ik wanhopig probeerde te snappen wat ze nou wilden weten."

3 trends uit de antwoorden:

  • "Veel vragen gingen specifiek diep in op China."
  • "De lengte van het examen was een groot probleem, veel klachten over tijdsnood."
  • "Vraag 19 was voor velen een mysterie, onduidelijk wat precies gevraagd werd."

"Wtf was dit"

"Deze quote vat de algemene frustratie en verwarring samen die veel studenten voelden tijdens dit chaotische examen."

Scheikunde - vwo

1057 stemmen ~ 85 open antwoorden

"De reacties variëren van 'echt moeilijk' tot 'super makkelijk', met klachten over vage vragen en stomme fouten, maar ook complimenten voor de leuke teksten en makkelijke opgaven."

3 trends uit de antwoorden:

  • "Veel klachten over de complexiteit en formulering van vragen, wat veel tijd kostte."
  • "Diverse opmerkingen over het onverwachte gemak van het examen, met studenten die hopen op een lage n-term."
  • "Specifieke verwijzingen naar biologische onderdelen en rekenvragen, wat suggereert dat de focus van het examen onvoorspelbaar was."

"Ik hoop op een n-term van 1 ongeveer, heb met het nakijken de helft van de punten (schatting) vond sommige vragen erg lastig en sommige erg makkelijk ik hoop een voldoende✌️"

"Deze quote vat de gemengde gevoelens van veel studenten samen, balancerend tussen hoop en realisme, met een sterke wens voor een gunstige n-term."

Duits - havo

398 stemmen ~ 63 open antwoorden

"Te veel tekst en niet genoeg tijd," schreeuwt iedereen. Maar één gast klaagt, "Duits is echt m'n 13e reden samen met kunst."

3 trends uit de antwoorden:

  • Lange, moeilijke teksten domineren de klachten: "Belachelijk lang en moeilijke teksten", "waren echt teveel open vragen", "ik had te veel tijdsnood, en te lange teksten."
  • Een mix van verrassingen en teleurstellingen in moeilijkheidsgraad: sommigen vonden het makkelijker dan oefenexamens, anderen juist moeilijker dan verwacht.
  • Specifieke frustraties over open vragen: "Er zaten o.a. meer open vragen in wat meer tijd kostte" en "te veel open vragen."

"Duits is echt mn 13e reden samen met kunst. ik hoop zo zo zo erg dat ik t niet verkloot heb"

Dit uitspringende citaat benadrukt de intense stress en wanhoop van studenten tegenover de hoge moeilijkheidsgraad en het belang van dit examen voor hun toekomst.

Economie - havo

1151 stemmen ~ 158 open antwoorden

Van "BOYCOTT DIT EXAMEN" tot "een aanslag op mijn kennis?", dit jaar was het examen Economie weer een wilde rit vol bizarre quotes en absurde momenten.

3 trends uit de antwoorden:

  • Pensioenvragen zorgden voor grijze haren: "Echt lastig met pensioen", "Heel veel theorie en heel weinigen rekenen".
  • Vraag 22 en 23 veroorzaakten verwarring: "vraag 22 en 23 waren hetzelfde???", "Vraag 22 t/m 25 waren echt enorm lastig".
  • Onduidelijke vragen domineerden de feedback: "Ik vond hem mega onduidelijk, vooral bij de rekenvragen", "Super onduidelijke vraagstelling af en toe".

BOYCOTT DIT EXAMEN

Deze quote springt eruit door de radicale roep om het examen volledig te boycotten—een extreme reactie op de ervaren frustratie en verwarring bij de examenkandidaten.

Geschiedenis - havo

1139 stemmen ~ 173 open antwoorden

"Vragen waren alsof ze uit de 16e eeuw kwamen, helemaal in oud-Nederlands, niet te doen man!"

3 trends uit de antwoorden:

  • "Oud-Nederlands gebruikt bij de vragen was een echte hersenkraker."
  • "Vraag over de Koude Oorlog was chill, maar de rest was te ingewikkeld."
  • "Niemand snapte iets van de vraag over de VOC. Te specifiek!"

Ik dacht dat ik een tijdreis had gemaakt en een quiz van Napoleon moest maken

Een scholier vond de vragen zo ouderwets en moeilijk dat hij zich in een compleet andere tijd waande, wat wel laat zien hoe extreem de ervaring kan voelen.

Bedrijfseconomie - vwo

1063 stemmen ~ 159 open antwoorden

Examenstress? Meer als een marathon! Studenten schreeuwden om genade terwijl ze struikelden over de eindeloze rekenvragen en cryptische theorie. De tijd vloog, de frustraties stapelden op, maar het einde was niet in zicht.

3 trends uit de antwoorden:

  • "Dit examen was echt veel te onduidelijk en er waren ook veel te veel moeilijke vragen." Een trend is de overweldigende mening over de extreme lengte en complexiteit van het examen.
  • "Het ging wel, maar beco blijft echt moeilijk. Ze proberen je met elke uitzondering te naaien op het examen." Velen voelden zich verrast door de complexiteit van de vragen en de pogingen om ze met specifieke details te vangen.
  • "Ik kon net zo goed de dekkingsbijdrage voor mijn nodige therapiekosten na dit examen berekenen." Het benadrukt het niveau van frustratie en de onverwachte moeilijkheid van de vragen.

"Ik kon net zo goed de dekkingsbijdrage voor mijn nodige therapiekosten na dit examen berekenen"

Deze quote is opvallend door de creativiteit en de humor waarmee de frustratie en de verrassing over de complexiteit van het examen wordt uitgedrukt.

Frans - havo

506 stemmen ~ 71 open antwoorden

De drama van dit Frans examen: teksten die zich voortslepen en vragen zonder eind. 'Het was alsof ik een marathon liep, in het Frans, en blind,' zegt een wanhopige scholier. Klaagzangen alom!

3 trends uit de antwoorden:

  • 'Teksten waren belachelijk lang, niet normaal!' - Scholieren klagen massaal over de lengte.
  • 'Ik kwam tijd tekort, moest de laatste vragen gokken!' - Tijdsnood was een grote spelbreker.
  • 'Zelfs met extra tijd was het niet te doen!' - Ook leerlingen met extra tijd zaten in de knel.

Ik krijg extra tijd maar heb die nog nooit gebruikt nu zat ik er tot het einde

Dit benadrukt hoe uitzonderlijk lang dit examen was, zelfs voor leerlingen die gewoonlijk geen extra tijd nodig hebben.

Wiskunde - vmbo-gt

605 stemmen ~ 122 open antwoorden

"Van mega vage harpvragen tot tijdtekort - de litanie van leed is echt ongekend. Elke leerling smeekt om een N-term van 1.4. Wat een chaos, makkers! Dachten ze dat we wizards zijn of wat?"

3 trends uit de antwoorden:

  • "Het begin was oke, maar na vraag 16 was het drama" - Het plotselinge opkomende niveauverschil halverwege zorgt voor mentale errors.
  • "Die vragen over de harp waren echt belachelijk" - Specifieke onderdelen, zoals de harp, veroorzaakten veel verwarring.
  • "Ik had amper tijd om alles te maken" - Tijdtekort is een constante frustratie onder de leerlingen.

Die fucking dug out was veelste onduidelijk

Dit is de opvallendste quote omdat het de algemene verwarring en frustratie over onduidelijke vragen weerspiegelt, versterkt door de informele taal die de intensiteit van de emotie benadrukt.

Aardrijkskunde - havo

1106 stemmen ~ 164 open antwoorden

Leraren die kaartjes spelen terwijl ze examens maken, kaartjes die zich verstoppen, en studenten die tijdens hun examen in een stoel zinken en roepen dat ze lekker zitten. Welkom bij VWO Aardrijkskunde!

3 trends uit de antwoorden:

  • De kaartkaterns waren vaak een bron van frustratie, waarbij studenten specifieke informatie zoals kanalen of geografische details moeilijk konden lokaliseren.
  • Meerdere studenten noemden vraag 7 en vraag 29 als bijzonder lastig, met klachten over vage en brede vraagstellingen die niet goed aansloten bij de geleerde stof.
  • De lengte van het examen en de tijd om het af te maken waren veelvoorkomende klachten, met opmerkingen dat het te lang en te ingewikkeld was.

"Tijdens mijn examen zakte een klasgenoot van mij door zijn stoel en riep vervolgens door de hele (stille) zaal 'Ik zit wel lekker hoor!'"

Dit illustreert op humoristische wijze de stress en het surrealisme dat studenten ervaren tijdens wat anders een zenuwslopend en frustrerend examen zou zijn.

Wiskunde A - VWO

1885 stemmen ~ 208 open antwoorden

Van belachelijk lastige vraagstellingen tot rijen die meer leken op een survivaltocht, dit examen had het allemaal. Eén leerling omschreef het perfect: "Het echte examen was 1^235-27293^345^44^887 / 53^344^6775."

3 trends uit de antwoorden:

  • "De vragen over rijen waren een nachtmerrie." - Rijen kwamen vaak terug als de grote boosdoener die voor veel stress zorgde.
  • "Vraag 21 sloeg nergens op." - Specifieke vragen, vooral de laatste, werden als extreem moeilijk en oneerlijk ervaren.
  • "Het leek wel meer een leestest dan wiskunde." - Velen vonden dat de vragen te veel leeswerk vereisten, wat niet overeenkwam met eerdere examens.

Het echte examen was 1235-27293^345^44^887 / 53^344^6775

Deze quote vangt de frustratie en verwarring die veel studenten voelden tijdens het examen. Het benadrukt de absurditeit en complexiteit van de vragen die gesteld werden.

Wiskunde B - VWO

2234 stemmen ~ 314 open antwoorden

Sterrenkunde in een wiskunde-examen? WTF! De ene na de andere leerling kreeg paniek. "Dit sloeg echt nergens op" - terwijl ze probeerden complexe natuurkundige concepten te verwerken.

3 trends uit de antwoorden:

  • Natuurkunde en sterrenkunde invloeden: "Grote naaistreek, weer natuurkunde dat me pakt"
  • Overweldigend moeilijk en lang: "Dit was absurd moeilijk. Echt niet normaal"
  • Lage scores en hoge stressniveaus: "Ik ga zakken hierdoor, dit was niet wat ik had verwacht"

Grote naaistreek, weer natuurkunde dat me pakt

Deze quote vat de frustratie samen over het verrassend hoge moeilijkheidsniveau van het examen, dat veel leerlingen als oneerlijk en onvoorbereid ervoeren.

Economie - VWO

1439 stemmen ~ 113 open antwoorden

Van drama tot duidelijk, het VWO economie examen liet veel scholieren verbijsterd achter. Met uitroepen van "echt kut" tot "ging wel", de chaos van belastingwiggen en vage IS-MB-GA modellen domineerden.

3 trends uit de antwoorden:

  • "Belastingwiggen bleken berucht; meerdere studenten noemden ze verwarrend en lastig."
  • "Vraag 5 en 21 werden vaak genoemd vanwege onduidelijke kostenposten en complexe berekeningen in het IS-MB-GA model."
  • "Veel studenten klagen over tijdsdruk en onvolledige antwoorden, vooral bij de laatste paar vragen."

Het was een drama

Dit vat samen hoe een merkbare groep studenten zich voelde, vooral door de overweldigende hoeveelheid theorie en onduidelijke vragen.

Natuurkunde - havo

475 stemmen ~ 64 open antwoorden

Examenstress en wanhoop bundelden hun krachten in dit natuurkundefiasco. “Echt niet te doen!” echoot door de gangen, terwijl velen zich afvroegen waar die vragen vandaan kwamen. “Wat was dit voor toets?”

3 trends uit de antwoorden:

  • "Vragen 17 en 18 waren echt een ramp, niet te doen" - meerdere studenten noemen specifiek deze vragen als onmogelijk.
  • "Te weinig tijd en te moeilijke vraagstelling" - een terugkerende klacht bij veel studenten die vinden dat er te veel inhoud was voor de beschikbare tijd.
  • "Het leek niet op de oefenexamens" - velen voelden zich verrast door het niveau en de soort vragen die gesteld werden, in vergelijking met wat ze geoefend hadden.

Waarom is zijn er biologische en wiskunde vragen in een NATUURKUNDE toets??!!! Ik wil huilen

Dit commentaar valt op door de combinatie van verwarring en frustratie over de onverwachte en ongerelateerde vragen die gesteld werden tijdens een natuurkunde examen.

Aardrijkskunde - vmbo gt

324 stemmen ~ 44 open antwoorden

"Ik ben echt zo'n AK kindje, maar dit examen, nee. Om te janken zo lastig! Ik moet er echt van janken. Zo teleurgesteld in mezelf, waarom, waarom?" - de pijnlijke realiteit van het vmbo-gt aardrijkskunde examen.

3 trends uit de antwoorden:

  • "Vragen over het klimaat in de VS waren echt lastig." - Specifieke thema's zoals internationaal beleid kwamen moeilijk over.
  • "Het was echt heel moeilijk. Waarom over bedrijven beginnen, we hebben aardrijkskunde, geen economie." - Verwarring over het oversteken van disciplinaire grenzen.
  • "Veel te lang en alleen maar bronvragen." - De lengte van de toets en de zware nadruk op bronmateriaal werd als overweldigend ervaren.

Ik ben echt zo'n AK kindje maar dit examen nee om te janken hij was echt lastig

Deze quote illustreert de emotionele impact en de teleurstelling van een student die zich goed voorbereid voelde maar toch overweldigd werd door de moeilijkheidsgraad van het examen.

Bedrijfseconomie - havo

479 stemmen ~ 52 open antwoorden

Van "kut toets" tot "makkelijker dan verwacht," de reacties op het havo examen bedrijfseconomie variëren enorm. Vooral vraag 25 leek een persoonlijke vete te zijn tussen de leerling en de toetsmaker.

3 trends uit de antwoorden:

  • Vraag 19 en 25 worden vaak genoemd als bijzonder moeilijk, met een roep om een hoge N-term.
  • Theorievragen waren overwegend lastiger en onduidelijker dan verwacht, wat frustraties opriep bij de kandidaten.
  • Opmerkingen over tijdsnood suggereren dat de balans tussen reken- en theorievragen niet optimaal was.

shit was crazy moeilijk

Deze quote benadrukt op een humoristische wijze de verrassing en de moeilijkheidsgraad van het examen, zoals ervaren door een leerling.

NaSk 2 - VMBO-GT

171 stemmen ~ 33 open antwoorden

Leerlingen gaven aan dat het NaSk 2 examen VMBO-GT hun laatste hoop op slagen heeft gedood. Veel ABCDEF-vragen, meer dan voorgaande jaren, en 'zelfs met Google had ik dit niet kunnen maken!'

3 trends uit de antwoorden:

  • "Vragen waren te diep, vergeleken met vorige jaren en veel ABCDEF-vragen waar normaal ABC is"
  • "Erg lastig, vragen waren niet duidelijk of hadden weinig te maken met de theorie"
  • "Iedereen was aan het einde z'n concentratie kwijt, dus waarschijnlijk veel herkansingen"

Alle hoop om te slagen verdwenen door dit examen

Dit geeft de mate van frustratie weer die veel studenten voelden na dit bijzonder lastige examen

Engels - VWO

3354 stemmen ~ 335 open antwoorden

Duikend in de Engelse examenellende, schreeuwen leerlingen om genade. Klachten over "bizarre woordkeuzes" en "vragen uit een parallel universum" domineren, terwijl Vraag 16 een persoonlijke vete lijkt te hebben met elke student.

3 trends uit de antwoorden:

  • Vraag 16 werd universeel gehaat, gezien als onlogisch en "nergens op slaand".
  • Veel klachten over "moeilijke woorden" die zelfs de woordenboeken niet kenden, en teksten die als saai en lang werden beschouwd.
  • Een algemene consensus dat dit examen zwaarder was dan de vorige jaren, met een minimale N-term van 1,0 als voorstel.

Hooggeachte leden van scholieren com Middels deze epistolaire uiting wens ik mijn grondige verontwaardiging en ontsteltenis te betuigen aangaande het recentelijk afgenomen centraal examen Engels voor het VWO

Deze quote viel op door de formele en dramatische toon die contrasteert met de informele klachten van medescholieren en de komische overdrijving benadrukt de frustratie over de moeilijkheidsgraad van het examen.

Biologie - havo

605 stemmen ~ 59 open antwoorden

Van "echt fucking moeilijk" tot "ging lekker", de HAVO-examens bieden een wilde rit. "Wat de flip was vraag 15?" klinkt het, terwijl anderen nog bijkomen van de "raar bereken vraag".

3 trends uit de antwoorden:

  • "Vraag 15 was echt lastig", een veel gehoorde klacht. Deze vraag heeft duidelijk voor hoofdbrekens gezorgd bij veel leerlingen.
  • "Pffff echt pittig", over het algemeen vonden velen het examen moeilijker dan verwacht, vooral de berekeningen en specifieke vragen zoals over ecologie en symbiose.
  • "Heb het volgens mij niet gehaald omdat ik hele domme fouten heb gemaakt", over fouten en teleurstelling. Ook de druk en stress van het moment lijken een grote rol te spelen.

Wat de flip was vraag 15

Dit laat zien hoe verward en gefrustreerd sommige studenten waren met specifieke vragen, vooral vraag 15, die meerdere keren werd genoemd als bijzonder lastig.

Gepubliceerd op 16 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?