Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Wat als je drie keer wordt afgewezen voor je droomstudie?

Door Roos

Maandag 15 april 2019 één over twaalf 's nachts. Luuk Smetsers (19) is opgebleven om de website van Studielink te verversen. De uitslag van de selectie wordt vandaag bekendgemaakt. Zou hij dit keer wél aangenomen worden voor de studie Diergeneeskunde in Utrecht? Niet veel later spat zijn droom uiteen: opnieuw zit hij niet bij de selectie. Dit was zijn derde en laatste kans. In een gesprek met Scholieren.com vertelt hij hoe hij hiermee omgaat én geeft hij tips aan scholieren die van plan zijn voor een selectiestudie te kiezen.

Eigenlijk staat het leven van Luuk al twee jaar on hold. "Ik studeer nu voor het tweede jaar biologie in Utrecht, maar Diergeneeskunde is mijn droom." Dit jaar mocht hij zich voor de laatste keer aanmelden voor de selectie. "Drie jaar lang hoopte ik op het verlossende antwoord. Nu weet ik het zeker: Diergeneeskunde in Utrecht gaat 'm niet worden."

Het valt hem zwaar. "Ik heb er echt kei- en keihard voor gewerkt. Ik heb vakken laten vallen om me voor te bereiden op de toets, speciale trainingen gevolgd, dagenlang geleerd. Het is heel frustrerend als het dan toch niet lukt. Mensen zeggen vaak: 'als je maar hard genoeg ergens voor werkt, lukt het je wel'. In mijn geval gaat dat niet op."

Selectieprocedure

Wat vooral voor frustratie zorgt bij Luuk, is dat je cijfers uit 5 vwo zwaar meewegen in het besluit. Hij wist toen pas net dat hij diergeneeskunde wilde gaan studeren en had zelfs het verkeerde profiel hiervoor. "Ik heb toen de benodigde vakken ingehaald en met voldoendes afgerond, maar niet met achten. Deze cijfers tellen zwaar mee bij de ranking. Het is een heel machteloos gevoel dat ik juist daar niks meer aan kan veranderen. Ik word nu drie jaar later nog steeds afgerekend op die cijfers."

Daarnaast is de procedure volgens Luuk onpersoonlijk. "Ik had zo graag mijn motivatie toegelicht in een brief of gesprek, maar daar is geen ruimte voor in de selectieprocedure bij Diergeneeskunde." Hij vindt het opvallend dat opleidingen erop hameren dat ze gemotiveerde en gedreven studenten zoeken, maar dat er tegelijkertijd in de selectieprocedure geen mogelijkheden zijn om die motivatie te uiten.   

Mentaal zwaar

Luuk vindt dat de mentale last van de selectieprocedure vaak onderschat wordt. "Het traject duurt lang. Op 1 oktober schrijf je je in, daarna moet je je cijfers indienen, in februari maak je de toets en pas in april krijg je de uitslag. Al die tijd leef je in onzekerheid. Je bent er bewust en onbewust steeds mee bezig."

Hoewel het Luuk vrij goed lukt om die mentale stress weg te drukken, ziet hij lotgenoten die het minder goed trekken. "Chloe, een goede vriendin van me, deed dit jaar voor de tweede keer mee, zij trok die stress en spanning slechter. Gelukkig is zij wel toegelaten, dat gun ik haar van harte." Chloe en Luuk konden hun ervaringen delen, maar anderen in hun omgeving hebben niet altijd veel begrip voor de situatie. "Veel mensen kunnen zich niet goed verplaatsen in wat het met je doet als je droom door je neus geboord wordt."

De enige optie voor Luuk is nu om in België Diergeneeskunde te gaan studeren. "Veel mensen reageren heel luchtig met: 'dan ga je toch gewoon naar België?'" Maar zo eenvoudig ligt het niet volgens hem. "In België is de studie anders, veel theoretischer. Dat ligt me minder. Bovendien zou ik moeten verhuizen voor minimaal zeven jaar, mijn bijbaan bij de dierenwinkel opzeggen, mijn vrienden minder zien. Ik vind dat een moeilijke keuze, ik weet nog niet of ik dat ervoor over heb."

Advies voor studiekiezers

Luuk geeft inmiddels zelf voorlichting op zijn oude middelbare school over selectiestudies. "Ik vind het belangrijk dat scholieren beter voorgelicht worden over de procedure zelf, maar ook over het belang van je cijfers in 5 vwo. Ik merk dat veel scholieren vaak nog weinig weten over de regels en voorwaarden rondom selectie."

Hij drukt scholieren op het hart om niet dezelfde fout te maken als hij. "Als je er in de vijfde aan denkt om een selectiestudie te gaan doen, raad ik aan om op dat moment echt al heel bewust met je toetsen om te gaan. Als je op dat moment goede cijfers haalt, ben je eigenlijk al met één been binnen. Dat scheelt je later enorm veel stress." 

En mocht het je toch niet lukken om bij de studie van je dromen binnen te komen, dan zit er niks anders op dan het accepteren, volgens Luuk. "Ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om toegelaten te worden. Dat is helaas niet gelukt." Hij heeft er desondanks vertrouwen in dat hij in de toekomst iets anders zal vinden waar hij gelukkig van wordt. "Ik kan goed relativeren, alleen nu baal ik vooral gigantisch."

Wil je meer weten over selectie en numerus fixus studies? Dat lees je in dit artikel of op Studiekeuze123 

Gepubliceerd op 15 april 2019


Alles over de examens in je timeline?