Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

14 mei 2024

Vmbo'ers vallen over 'apentekst' in examen Engels

Na vanochtend te hebben gebikkeld voor Geschiedenis en staatsinrichting, stond vanmiddag het examen Engels op het programma. Bijna 55.000 tl'ers gingen ermee aan de slag. Er kwamen helaas weinig mensen positief de gymzaal uit...

Reacties van scholieren

"Ik vond Engels aardig lastig. Ik ben sowieso niet heel goed in Engels, maar heb wel makkelijkere examens geoefend. Ik vond de tekst over de gorilla's en de tekst over de miso-soep met insecten heel lastig en erg lang. Ik hoop op een voldoende en anders een hoge n-term"

- Marit (16)

"Ik vond Engels een hele moeilijke en saaie toets, begreep er weinig van en hoorde dit ook bij meerdere leerlingen. De apentekst en talentekst waren heel raar. Die teksten waren ook moeilijk te begrijpen en de onderwerpen waren saai."

- Jennifer (16)

"In vergelijking met het oefenexamen viel het qua geluiden - hoesten, penklikken, neus snuiven, heel diep ademen - heel erg meevallen. Ik werd dus niet afgeleid en kon lekker doorwerken. Ik vond het wel wat moeilijk en van sommige vragen dacht ik: hé, die heb ik niet geoefend in oude examens. Het viel mij heel erg op dat één iemand zijn kladblaadje op de grond legde en even later deden heel veel mensen dat. Dat vond ik wel grappig soort kuddegedrag."

Iris (15)

"Ik vond alles wel meevallen, ik vond de teksten makkelijk te lezen. Het enige wat ik niet snapte, was een abc-vraag. Ik weet niet precies welke, maar die ging volgens mij niet goed."

- Sjoerd (17)

Reactie van docent

"De apentekst viel mij niet per se op, ik vond vooral de eerste tekst behoorlijk pittig, vol technische termen uit de muziekwereld. Dat is zuur om mee te beginnen. Daarna werd het allemaal een stuk minder moeilijk, dat was wel prettig. 

Meerdere teksten gingen over culturen en vroegen wel wat van de algemene kennis van leerlingen. Je moet dan net weten of een bepaald woord een plaatsnaam of een persoon is. Er hadden wel wat meer voetnoten in gemogen van mij. Qua lengte vond ik het examen - 42 vragen - wel prima. Ik verwacht geen super soepele N-term, ik denk 0.6."

- docent Haitam Khalil 

Trends uit onze poll

We vroegen jullie in een poll hoe het ging en lieten ChatGPT de antwoorden op onze examenpoll analyseren. Lees hier wat er opvalt aan jullie antwoorden.

Reactie van LAKS

"Over het examen Engels van vmbo gl/tl hebben we ruim 6.500 klachten ontvangen, de meeste klachten gaan over de moeilijkheidsgraad van het examen. We kregen veel te horen over de teksten die als erg lastig ervaren werden, maar ook over onduidelijke vraagstellingen."

- Eindexamenklachtenlijncoördinator Dada Amoilafoe

Gepubliceerd op 14 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?