Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Veel onduidelijkheid over Marshallplan-vraag vmbo-geschiedenis

Door Lynn

Na wekenlang stampen was het vandaag eindelijk zover: het allereerste vmbo-examen geschiedenis. Meer dan 23.000 scholieren zaten vanochtend gespannen achter hun examentafels, klaar voor de strijd. Wat meteen opviel, was dat het examen voor sommigen een eitje leek, terwijl anderen er juist flink de tanden in moesten zetten. Vooral de vraag over het Marshallplan zorgde voor veel vraagtekens.

Reacties van scholieren

"Het was moeilijker dan de oefenexamens. Vooral de vragen over historische veranderingen door de tijd heen waren pittig. Je moest de vragen echt een paar keer lezen om ze te begrijpen." Ze merkte op dat er veel vragen over het interbellum en specifiek over Hitler waren, maar ook de koloniale geschiedenis van Indonesië en hun strijd voor onafhankelijkheid kwamen vaak terug."

- Faye (16)

"Het examen had 45 vragen en dankzij de duidelijke bronnen was ik er snel doorheen. De allereerste vraag was wel onduidelijk en die vraag met de boom van het Marshallplan was ook echt raar. Hoe kun je daar nou zowel een economisch als een politiek doel uithalen?"

- Jennifer (16)

"Ik was ook niet heel happy met de vraag over het Marshallplan en vond dat er opvallend veel vragen over het interbellum gesteld werden. Toch ging het wel goed. Ik had zelfs nog tijd over toen ik klaar was.

- Petra (16)

"Ik was super gespannen voor het examen, maar eenmaal aan mijn tafel zakte de spanning meteen. Het examen leek veel op een toets die ik eerder had gedaan, waarvoor ik een 8,6 scoorde, dus dit was appeltje-eitje voor mij." 

"Ik vond de vragen over de Tweede Wereldoorlog vrij makkelijk, en dan vooral de vraag over Hitler in de spiegel, waarvoor je 2 of 3 punten kon verdienen. Maar er waren wel veel vragen over Indonesië en dat vond ik een lastiger onderwerp. Ik heb er vertrouwen in dat dit wel een voldoende wordt!"

- Shiva (16)

Trends uit onze poll

We vroegen jullie in een poll hoe het ging en lieten ChatGPT de antwoorden op onze examenpoll analyseren. Lees hier wat er opvalt aan jullie antwoorden.

Reactie van het LAKS

"Er wordt al volop gebruik gemaakt van de klachtenlijn, we hebben dan ook al flink wat klachten binnen. Vooral veel over het  examen Geschiedenis en staatsinrichting van vmbo gl/tl komt vaak voor, het examen zou volgens veel scholieren te moeilijk zijn. Klachten over geluidsoverlast is ook geen tekort aan, vanwege de warmte hebben veel scholen de deuren openstaan en krijgen scholieren het geluid van buiten mee tijdens hun examen."

- Dada, eindexamenklachtelijncoördinator LAKS

Reactie van een docent

"Ik vond het een fijn examen met een goede hoeveelheid van 45 vragen. De verhouding was prima.

De grondwet en wat Nederland een democratie maakt kwamen terug. De Eerste Wereldoorlog kwam wat korter aan bod met vijf vragen, wat logisch is omdat we er niet direct bij betrokken waren. De economische crisis en de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog kregen meer aandacht, en ook de Koude Oorlog kwam terug met enkele vragen.

De vragen waren heel concreet, zoals 'hoe heet dit begrip?' of het herkennen van plaatjes en teksten, waarbij voor de helft een bron nodig was. Dit zorgde voor een goede balans tussen de verschillende onderwerpen, wat fijn is. Echter, er waren ook flauwe momenten, zoals vraag 24 over bron 15 die verwijst naar een poll uit 'Pearl Harbor'.

Bij vraag 38 kwam er nog een uitgebreide vraag die wat meer inspanning kostte, ook flauw aangezien je bijna aan het einde zit. Wat betreft vraag 35 over de Marshallplan-bron 18, die kon ook verwarrend zijn: het economische doel was duidelijk te zien in de afbeelding, het politieke doel niet.

Ondanks de haast en de druk, denk ik dat de meeste leerlingen blij waren met hoe dit examen ging, aangezien het veel op oude examens leek. Kortom, een prima te doen examen!"

- Lucas Dickmann, docent geschiedenis

Gepubliceerd op 14 mei 2024


ADVERTENTIE
Studeer met een open blik

Een studie die filosofie, psychologie en sociologie combineert, en waarin je ook nog eens goed leert te reflecteren en gesprekken te voeren – klinkt dat als jouw droomstudie? Dan is de bachelor Humanistiek misschien iets voor jou.
Kom kennismaken op de Open Dag van 16 november.

Meld je aan voor de Open Dag

Alles over de examens in je timeline?