Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Uitslagdag tweede tijdvak: hoe staat het met de zenuwen?

Een groot deel van de eindexamenkandidaten weet al of 'ie is geslaagd. De mensen die het tweede tijdvak moesten doorstaan, alleen nog niet. Die horen vandaag of de vlag nu eindelijk uit mag. Maar hoe zit het met de zenuwen?

Wij deden een rondje langs de eindexamenkandidaten.

Tweede tijdvak

Havist Misha (17) merkt dat "de zenuwen nu wel aardig oplopen", zo vertelt ze. "Ik heb bijna mijn uitslag van mijn herkansing, ik moet een 8,2 halen voor Nederlands. Maar ik denk dat ik het wel heb gehaald." Vmbo'er Ilva (16) zit op een mytylschool (een aangepaste school voor kinderen met een lichamelijke handicap) en krijgt, net als de rest van haar klasgenoten, vandaag pas de uitslag van álle examens. "Erg spannend", zo vindt ze. "Ik ben heel zenuwachtig en moet veel huilen door de stress."

Examenvloggers Noa en Sofie moesten ook een herkansing maken. Hoe dat ging, hoor je hier:

@scholieren Examenvloggers Noa en Sofie maakten van hun herkansing! 🤞 #examenvloggers #herkansing #eindexamens2024 #wiskunde #economie ♬ origineel geluid - Scholieren.com

Havist Sara (17) is al geslaagd, maar wilde toch een herkansing doen voor wiskunde. "Mijn cijfer was onder de vijf, waardoor mijn wiskunde-eindcijfer omlaag ging. Die is nu een vijf. Daarmee kun je dus gewoon slagen, maar omdat ik wist dat ik hoger kon halen, besloot ik een her te doen. Alleen omdat ik toch al geslaagd was, had ik geen motivatie om iets te gaan leren. Dus heb ik alleen een half examen geoefend en verder niets. Ik ging met weinig hoop het examen in. Ik heb de laatste twee opdrachten niet gemaakt en ook andere opdrachten half afgemaakt.

Ik had er ergens wel een goed gevoel erover, maar dat heb ik wel vaker", geeft Sara toe. "Dus gevoelens zeggen maar weinig. Mensen mij zeiden dat het geen nut heeft om een her te doen, ik wil hen bewijzen dat het wél zin heeft. Ik moet trouwens een 5.1 halen om een 6 voor wiskunde te staan op mijn eindlijst. Ik hoop op een hoge n-term. Ik begin nu wel een beetje zenuwachtig te worden."

En nu?

De n-termen voor het tweede tijdvak worden vandaag om acht uur 's ochtends bekend gemaakt. Heb je al je examens braaf nagekeken, dan kun je via onze cijfertool - gebruik op eigen risico! - je cijfers berekenen. Deze tool laat zien of je bent geslaagd of gezakt. En voor nu: alles komt goed. Wij duimen voor jullie.

Gepubliceerd op 2 juli 2024


Alles over de examens in je timeline?