Er zijn strengere examenregels ingevoerd. Als de afgelopen examenlichting daar al mee te maken had gehad, waren vorig jaar twee keer zoveel leerlingen gezakt.
En wat blijkt bovendien? Een goeie 80% van de scholieren die hun eindexamen nog moeten doen, weet eigenlijk niet zo goed wat die strengere regels inhouden.
Tijd voor een stukje voorlichting van de redactie van Scholieren.com, voor alle scholieren in Nederland.
Strengere exameneisen
Het gaat om de volgende twee nieuwe regels:
1. Je moet op het Centraal Examen gemiddeld minimaal een 5,5 voor al je vakken samen halen, dit staat los van je cijfers die je in het schoolexamen hebt gehaald. Als je voor je SE's allemaal zevens haalt, volstaat het niet meer om op je CE allemaal vieren te halen.
2. Havo en vwo leerlingen mogen nu nog maar één 5 voor de 'kernvakken' Nederlands, Engels en wiskunde halen (maar deze regel is pas voor de eindexamens in 2013!).
Verdubbeling aantal zakkers
Dat het aantal zakkers dubbel zo hoog was geweest, staat in een onderzoek van de Voortgezet Onderwijs-raad. Als de vorige examenlichting afgerekend was met de strengere eisen, waren er 18.000 extra leerlingen gezakt. Op het vwo zou niet dik 11% gezakt zijn, maar ruim 20%. Op de havo zou in plaats van bijna 15% een goeie 25% (!) zijn gezakt en ook op het vmbo zou niet ruim 7%, maar een goeie 17% het nog eens over moeten doen.
Ik zat nog even te spieken in mijn cijferlijst van afgelopen jaar, maar ik had het nog steeds wel gehaald gelukkig.
Meer gezakte meiden
Opvallend is dat vooral veel meisjes de dupe zouden zijn geweest. Van de 18.000 extra zakkers, zijn er 10.600 meisje, tegenover (maar) 7.400 jongens.
Nu geldt voor jou misschien ook wel: als je hoort dat de eisen strenger zijn, ga je harder werken en haal je het tóch. Maar daarom is het wel opvallend wat het LAKS heeft uitgezocht:
Scholieren niet op de hoogte
Want het Landelijk Aktie Komitee Scholieren ondervroeg 751 leerlingen over de nieuwe examenregels. En bijna 80% (!) wist niet precies wat de nieuwe examenregels inhouden. Hoor jij daar waarschijnlijk ook bij? Lees dit artikel nog eens door.
Brief voor scholieren
Naar aanleiding van dit onderzoek plaatste het LAKS een brief in De Volkskrant, waarin zij de leerlingen oproepen om elkaar in te lichten over de nieuwe regels. Het LAKS schrijft ook ‘’teleurgesteld te zijn over de gebrekkige informatievoorziening van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap’’.
En dat ministerie heeft de kritiek ter harte genomen en het allemaal nog eens goed op een rijtje gezet. Hierzo.