Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

14 mei 2019

Relatief lastig vwo-examen economie over pesto's en pensioenen

Door David

De 22.484 vwo'ers die economie in hun vakkenpakket hebben, konden vandaag aan de bak. Het oordeel over dit examen, met vragen over pensioenen, opslagboxen en pesto's, is overwegend negatief. "Ik vond het echt vreselijk. Ik heb heel veel vragen overgeslagen", vertelt Wagema Omari (17).

Mirthe Westrik (18), die ons al fietsend naar huis te woord staat, heeft gemixte gevoelens over dit examen. "Toen ik de eerste opgave las, dacht ik echt 'dit gaat helemaal mis'. Toen ik na tien keer lezen de vraag nog niet goed begreep, ben ik verder gegaan." Gelukkig kon Mirthe daarna het examen weer wat beter oppakken. "Toen ik de drie opbrengstenmatrixen zag, zei ik wel even 'yes' van binnen. Dit had ik goed geoefend. Ook de laatste opgave over pensioenen vond ik wel te doen."

Docent Mathew Dibble was niet zo blij met de matrixen. Althans, hij had liever gezien dat er maar één vraag daarover in het examen had gezeten. "Er wordt op deze manier twee keer een beroep gedaan op dezelfde leerfstof. Voor de leerlingen die daar moeite mee hebben, is dat jammer."

Net als Mirthe kon ook Wagema de laatste opgave wel aan, maar de rest ging vreselijk. "Ik heb gewoon heel veel overgeslagen omdat ik het idee had dat ik niks kon bedenken. Ik lach nu wel, maar eigenlijk zou ik willen huilen." In haar klas vond echter niet iedereen dit examen een drama. "Het kan ook heel goed zijn dat het aan mij ligt hoor, want ik hoor ook mensen die het wel te doen vonden."

Geen MO = MK

Tom Buitelaar (18) is een scholier waarbij het examen best soepel verliep. "De eerste twee opgaven vond ik wel lastig, maar door de rest ging ik fluitend heen." Wel had hij nog wat andere stof in het examen verwacht. "De formule MO = MK ben ik niet tegengekomen." Mirthe vult aan: "Een vierde van de leerstof ging over markt met onder andere deze formule, maar hierover kwam niks in het examen terug. Zelfs mijn docent economie vond dat raar."

Bengt Joziasse (17) kon het niet zo veel schelen dat formules als MO = MK niet in het examen te vinden waren. "Het ging voor mijn gevoel helemaal goed. Veel moeilijke onderwerpen kwamen er niet in voor en er zaten nauwelijks formules in. De begrippenkennis had je ook niet echt nodig. Het was vooral veel lezen en verbanden leggen." Deze positieve uitspraken worden niet door Thomas van der Knaap (19) onderschreven. "Ik vind economie altijd al een rotvak, dus ik ben heel twijfelachtig over wat de uitslag zal zijn."

Docent Dibble vond het een evenwichtig examen. "Ik vond het een redelijke afspiegeling van de leerstof. De verschillende domeinen zaten er goed in." Wel vindt hij dat er een paar lastige vragen in zaten. "Opgave twee was wel een lastige. Daarin moesten ze verschillende verbanden verklaren. Ik ben benieuwd of mijn leerlingen daar uit zijn gekomen."

Vraag zes, zeven en acht

Wagema baalt inderdaad van opgave twee. "Vraag zes, zeven en acht gingen allemaal over hetzelfde figuur en dezelfde context. Die begreep ik niet goed, dus dan is het ook heel moeilijk om die drie vragen te maken en dan loop je gelijk zes punten mis. Dat is best veel." Voor Bengt was het herkennen van deze verbanden een eitje, maar hij had wel moeite met vraag 22. "Ik heb best mijn tijd genomen maar met dit rekenwerk kwam ik niet uit."

De scholieren moesten met een berekening uitkomen op een prijs van 6 euro. Ook Mirthe was aan het worstelen met deze opgave. "Heel veel klasgenoten en ook ik kwamen na lang rekenwerk uit op een bedrag van 5,40 euro. Toen heb ik maar zo'n krabbeltje achter mijn antwoord gezet om aan te geven dat het bedrag ongeveer 6 euro is en nog afgerond moet worden. Maar als je 5,40 euro afrondt, kom je natuurlijk ook niet uit op 6 euro", lacht ze.  Gelukkig bracht ook de bijzondere valuta in het examen Mirthe aan het lachen. "Toen ik het las dacht ik eerst dat er 'peso' stond, maar het was dus echt 'pesto'."

Dibble was blij dat de contexten van het examen actueel waren. "Opgave één ging al over de rentestand. Dat is een mooi, actueel onderwerp." 

Klachten

Het klachtenaantal lijkt nog aan de lage kant. Met de bijna 1000 klachten die inmiddels zijn binnengestroomd, lijkt het examen niet bijzonder slecht te zijn gegaan. 

 

Gepubliceerd op 14 mei 2019


Alles over de examens in je timeline?