Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Minder examenklachten dan vorig jaar, wél een aantal pareltjes

Terwijl de eindexamenkandidaten hard hun best aan het doen zijn om alle examenstof zo snel mogelijk weer te vergeten, blikken wij nog even terug. Het einde van de examens betekent namelijk ook dat het LAKS de balans heeft opgemaakt. In totaal is er 150.000 keer geklaagd over de examens en daar zitten een paar pareltjes tussen. 

Het aantal van 150.000 betekent dat er iets minder is geklaagd dan vorig jaar. De meeste klachten gingen over het examen wiskunde A voor havo. Sowieso kwamen er over de wiskunde-examens veel klachten binnen, geeft het LAKS aan. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat bijna alle kandidaten het wiskunde-examen maken. Meer kandidaten = meer klachten. 

Examens Frans

Wij hebben het aantal klachten in verhouding gezet tot het aantal kandidaten. Hoewel hier de kanttekening bij moet worden geplaatst dat één persoon meerdere klachten kan indienen, geeft het wel een helderder beeld van de meest beklaagde examens. Bij zowel vmbo als havo staat Frans bovenaan de klachtenranglijst. Als elke klacht een persoon zou voorstellen, betekent dat dat 28 procent van de vmbo-kandidaten die het examen Frans hebben gemaakt, een klacht heeft ingediend over het examen. 

Het havo-examen Frans steekt met kop en schouders boven alle examens uit. 12.083 havisten maakten dat examen en er zijn 4921 klachten verstuurd. Met de eerder genoemde kanttekening in het achterhoofd, betekent dat dat 41 procent van de havo-Franskandidaten heeft geklaagd over het examen. Uit de poll op onze website kwam dat examen ook als het moeilijkste examen van allemaal uit de bus. 88 procent van de scholieren die hem hebben ingevuld, vond het examen 'echt moeilijk'. Havo wiskunde A volgt met een percentage van 38 procent kort op het examen Frans. 

Bij het vwo is het examen aardrijkskunde samen met scheikunde in verhouding het meeste beklaagd. 29 procent van de kandidaten van die vakken kroop achter hun computer of pakte de telefoon om een klacht te versturen. 

Gekke klachten

Hoewel de meeste klachten gingen over de lengte, het niveau, of bepaalde vragen van het examen, zitten er ook een aantal opvallendere klachten tussen. Dit zijn ze op een rijtje:

- Tijdens het maken van het examen stonden de ramen open waardoor een gans of een ander gevleugeld gedrocht de kans zag ons een serenade van ongeveer 20 minuten te geven en er een honderdtal ambulances het nodig vonden met de sirene aan de buurt te patrouilleren. Nadat iemand van plek gewisseld was vanwege geluidsoverlast vond de docent het wel een goed idee misschien 1 van de 2 ramen te sluiten.

- Tijdens het uitdelen van de teksten en opgaven zakte er een leerling door zijn stoel. Dit leidde tot een kort moment van geluidsoverlast.

- Het brandalarm ging meer dan zes keer af. Daarna was er geen concentratie meer.

- Voor het examen van het vak bloemschikken moesten we een krans maken en aan die krans moesten we bloempotjes plakken met een lijmpistool. Ik heb in 4 jaar tijd nooit met een lijmpistool gewerkt. Tijdens het examen heb ik m'n vinger verbrand en is 't door m'n trui gebrand. Ik had hele erge pijn waardoor ik later in tijdnood kwam!!!

- Iemand had niet ontbeten en daarom borrelde zijn maag steeds. Dit vond ik erg afleidend. En niet op een goede manier.

- Iemand had zijn broek niet opgetrokken en daarom moest ik twee en een half uur lang in iemands bilspleet kijken, dat was erg afleidend.

- Een meisje liep voorbij de school, vlak langs de gymzaal waarin we zaten, terwijl ze luidkeels 'I will always love you' van Whitney Houston aan het zingen was.

- Er is een pauw die een nest heeft gemaakt op onze examenzaal. Maakte heel vaak geluidsoverlast, waardoor ik me niet heb kunnen concentreren.

- Er stond een vrachtwagen stil voor de school. De chauffeur knalde vervolgens 'Vandaag is rood', 'Mannenharten' en 'De meeste dromen zijn bedrog' door de speakers.

Los van deze klachten, waren de klachten dit jaar een stuk inhoudelijker dan vorig jaar. Het LAKS hamert hier elk jaar op en is dus ook blij dat scholieren dit advies ter harte hebben genomen. 

Gepubliceerd op 23 mei 2019


Alles over de examens in je timeline?