Vorige week sloeg het nieuws dat de centrale examens niet doorgaan vanwege corona in als een bom. Voor sommigen betekent dat goed nieuws, maar er zijn ook scholieren die nu extra druk ervaren voor de schoolexamens. Het LAKS is tijdens elke examenperiode de plek waar eindexamenkandidaten met klachten terecht kunnen. Ook al gaan de centrale examens niet door, de klachtenlijn van het LAKS gaat gewoon live, net als andere jaren.
Toen onderwijsminister Arie Slob bekendmaakte dat de centrale examens niet door zouden gaan, stroomden de vragen binnen bij het LAKS. Er is nog steeds veel onduidelijkheid, bijvoorbeeld over hoe scholen de schoolexamens nu inrichten en wat de zak/slaagregeling gaat zijn. Voor veel vragen kun je nog steeds het beste in eerste instantie terecht bij je school, maar vind je de communicatie onduidelijk, de regeling oneerlijk, of wil je gewoon even je ei kwijt, dan kun je terecht op Examenklacht.nl.
Klachten en problemen
"Het is in deze onzekere tijden heel belangrijk dat scholieren ergens terecht kunnen met hun klachten en problemen. Zeker nu er zoveel gewicht ligt op de schoolexamens en er veel verschillen tussen scholen kunnen ontstaan", ligt Corlien Douma, coördinator van de klachtenlijn van het LAKS, toe. "Wij hopen duidelijk te krijgen waar scholen én scholieren daarbij nog hulp of aanwijzingen kunnen gebruiken."
Volgens het LAKS is zijn er nog weinig landelijke richtlijnen over deze uitzonderlijke nieuwe regeling. "Scholen mogen heel veel zelf bepalen. Juist nu is het noodzakelijk dat eindexamenkandidaten ergens terecht kunnen met hun klachten en signalen worden doorgegeven. De infrastructuur van de Eindexamenklachtenlijn die we al hadden, kunnen we hier goed voor gebruiken."
Meldpunt
Het centrale eindexamen is de periode waar je eigenlijk heel je middelbare schooltijd naartoe werkt. De klachtenlijn van het LAKS draait normaal dan ook op volle toeren in mei, maar heeft voor deze unieke situatie besloten hem nu al open te stellen voor alle eindexamenkandidaten. "We brengen hiermee in kaart waar vooral over geklaagd wordt en hopen dat scholen en beleidsmakers gebruik gaan maken van de signalen die wij binnenkrijgen."