Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Hoe scholieren de scholensluiting beleven

De eerste week van de scholensluiting zit er alweer op en nog steeds is veel onduidelijk. Gaan de eindexamens door? Hoe zit het met toetsweken? Wat verwachten docenten precies van de scholieren? Helaas hebben wij, bij Scholieren.com, niet overal antwoord op, maar een schrale troost: iedereen zit in hetzelfde schuitje! Wij vroegen jullie hoe jullie aankijken tegen de situatie en wat er deze weken allemaal op de planning staat. 

Zondag werd bekendgemaakt wat we eigenlijk allemaal hadden verwacht: de scholen gaan dicht. In ieder geval voor drie weken, maar waarschijnlijk langer. Je zou denken dat scholieren in heel het land een gat in de lucht zouden springen, maar dit is verre van het geval. 65 procent van de respondenten vindt het weliswaar fijn om niet naar school te hoeven, maar maakt zich wel zorgen over toetsen of de examens. Bijna een kwart vindt het zelfs echt een vervelende situatie. 

Belinda Haddish (16) zit in haar examenjaar op het vmbo en vindt het allemaal heel stressvol. "Alles wat ik gepland had of aan het organiseren was, kan niet meer doorgaan. Het komt slecht uit omdat ik examen doe." Fay Korthuis (15, vwo 4) vindt het allemaal heel onwerkelijk. "Op mijn school is het nog een chaos qua vervanging van lessen. Leraren mogen eigenlijk zelf beslissen hoe ze hun lessen willen geven, wat het een beetje verwarrend maakt. Maar als ik heel eerlijk ben, geniet ik er wel van dat ik gewoon lekker met een kopje thee in de les kan zitten."

Ook Mette Drenth (17, havo 5) vindt het best prima. "Ik hoop heel erg dat de eindexamens niet verplaatst worden. Ergens vind het ook best heel chill om thuis te zitten. Nu heb ik vet veel tijd om te leren en series te bingewatchen!"

Ik heb astma, dus ik maak me wel een beetje zorgen.

Afspreken met vrienden

Wat opvalt aan de resultaten van het onderzoek, is dat veel van jullie (bijna 30 procent), ondanks de adviezen van de regering, met vrienden blijven afspreken. Ruim de helft van de respondenten geeft aan dat ze mogen gaan en staan waar ze willen. Dit geldt niet voor Sannah Schep (18). "Omdat ik astma heb, maak ik me best een beetje zorgen. Daarom probeer ik wel echt binnen of in de tuin te blijven. Veel vrienden van me gaan nog wel afspreken met elkaar, maar ik durf dat niet zo goed en het mag ook niet van mijn ouders."

Online lessen

Ook mag de overgrote meerderheid van de scholieren, ruim 80 procent, hun dag helemaal zelf invullen. Ze hebben dus geen takenlijst of schema gekregen van hun ouders waar ze zich aan moeten houden. Toch zegt bijna 90 procent wel aan school te gaan werken deze weken. Dat moet ook wel, want dat de scholen dicht zijn, betekent niet dat scholieren vrij hebben. Veel scholen hebben online lessen op touw gezet, bijvoorbeeld via Microsoft Teams of Zoom. 

De gymleraren sturen zelfs filmpjes met fitness-challenges die je kan doen.

Deze online lessen gaan vaak niet helemaal vlekkeloos. Lars Derksen (16): "Bij de online videolessen moet nog veel geregeld worden. Nu kunnen leerlingen zelfs docenten gewoon uit het videogesprek verwijderen." Ook bij Mette loopt het nog niet helemaal gesmeerd, maar ze heeft wel waardering voor haar docenten. "Volgens mij snapt niemand er nog iets van, maar iedereen en vooral de docenten doen heel erg hun best. Elke dag berichtjes in Magister en de gymleraren sturen zelfs filmpjes met fitness-challenges die je kan doen."

Bijbaan

Van de 399 scholieren die een bijbaan hebben, heeft een kwart aangegeven extra te gaan werken nu de scholen gesloten zijn. Slechts een klein deel (5 procent) zegt niet te gaan werken omdat dat niet mag van de ouders. Vooral supermarktmedewerkers zeggen extra te gaan werken omdat ze hard nodig zijn nu. 

Eindexamen

We vroegen ook of scholieren zich zorgen maakten dat ze zouden gaan achterlopen op schoolwerk. Hierover waren jullie enorm verdeeld. De helft maakt zich zorgen, de andere helft niet. Opvallend is dat van degenen die wel bang zijn om achter te lopen, driekwart eindexamen doet. Eindexamenkandidaten zijn ongerust dat ze niet goed voorbereid zullen zijn op het eindexamen. 

Zo vindt eindexamenkandidaat Amy (havo 5) vooral de onzekerheid heel stressvol. "Krijgen we nog wel examens? Gaat de toetsweek nog door? Hoewel de school 'maar' drie weken sluit, merk ik dat ik minder lesstof verwerk door de stress. Vaak merk ik dat ik uitleg mis en hierdoor niet optimaal ben voorbereid."

Uiteindelijk komt het denk ik wel goed allemaal.

Marisa Gubbels (17, vwo 6) verwacht dat het wel goed gaat komen met de eindexamens. "Ik zou, ben ik bang, in de lessen op school niet veel meer hebben gedaan dan in de online lessen, maar ik vind het wel een beetje spannend met wiskunde. Dat had ik best wel nodig."

Ook Julian Talma (17, vwo 6) staat er nuchter in: "Uiteindelijk komt het denk ik wel goed allemaal, maar ik had liever onder normale omstandigheden mijn examens gehad."

Gepubliceerd op 20 maart 2020


Alles over de examens in je timeline?