Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Hoe leg ik aan mijn ouders uit wat memes zijn?

Door Oscar

In deze donkere dagen is er een ding wat de gemiddelde eindexamenkandidaat op de been houdt. Fuck bananen, sportief doen of ademhalingsoefeningen. Het zijn memes die zich opwerpen als reddingsboei. Maar wat moet je zeggen als je ouders vragen naar hoe de examens gaan? Hoe leg je uit wat memes zijn en hoe jij daar steun aan ondervindt? 

DISCLAIMER: dit artikel is geen waterdichte methode. Ouders blijken op dit vlak extreem hardleers en koppig. Je kunt niet meer dan je best doen. Neem het jezelf niet kwalijk als je uitleg niet aankomt. Het is volledig hun schuld.

1. Wat is het probleem?

Neem eerst eens een stap terug en bepaal in hoe verre jij verschilt van je vader en/of moeder. De kans is bijvoorbeeld groot dat jullie een ander gevoel voor humor hebben. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat de grapjesklier bij veel mensen afsterft op het moment dat zij een kind krijgen. Ten gevolge hiervan vinden (veelal) vrouwen van middelbare leeftijd Whatsapp-verhaaltjes (zie afbeelding) enorm geestig, een categorie comedy die natuurlijk alles behalve grappig is. 

Accepteer dat je je ouders (waarschijnlijk) niet kunt veranderen. Dit artikel is niet meer dan een handleiding om ouders memes te laten begrijpen. Ouders memes laten waarderen is een vak apart. 

2. Het introduceren van het fenomeen

Zoals je weet zijn ouders angstige wezens. Ze vrezen nieuwe dingen en vinden het eng om hier plotseling mee geconfronteerd te worden. Dit is dan ook een belangrijke stap in het proces van voorlichting. Eén verkeerde afweging en het proces kan als een kaartenhuis in elkaar storten. Zorg daarom dat je je ouder eerst op zijn/haar gemak stelt. Praat wat, maak een klop-klop-grap (die zijn vertrouwd), en toon interesse in dingen die je absoluut niet interesseren. 

Zo dus: 

 

En dus NIET zo: 

3. Definieer meme ouderwets

Wanneer je het vertrouwen hebt gewonnen, is het tijd om het onderwerp aan te snijden. Het kan helpen om eerst de definitie van meme te geven. Dit omdat ouders niets liever doen dan woordenboeken lezen in hun vrije tijd, deze vorm zal hen daarom geen angst in boezemen. 

De definitie van 'Internetmeme':
"(uitgesproken als 'internetmiem') is een term die gebruikt wordt om een concept te beschrijven, dat zich via het internet van persoon tot persoon in een hoog tempo verspreidt. In de praktijk wordt met een meme meestal een bepaalde vorm van internethumor of -grap bedoeld, die zijn oorsprong binnen of buiten het internet vindt. Voor mensen die niet actief gebruik maken van het internet, kan de humor van memes soms vreemd of moeilijk te begrijpen zijn."

Hoewel er meerdere definities rondgaan, valt het aan te raden om deze te gebruiken, dit vanwege de laatste zin. Op deze manier wordt de lezer (de ouder) in het staartje van de definitie persoonlijk aangesproken. Iets wat een moment van zelfreflectie teweeg kan brengen. 

4. Confronteer

Hoewel dit het moment is om je ouder(s) te confronteren met een meme is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Het is belangrijk dat de meme die je kiest als voorlichtingsmateriaal niet te veel verwijzingen bevat. Een meme is al snel te ingewikkeld voor een oud stel hersens. Hier schuilt wederom het gevaar van kortsluiting. 

Zo dus:

 

En dus NIET zo:

5. Definieer nu in eigen woorden

Geef nu aan wat jouw gevoel bij het fenomeen 'memes' is. Je ouders zijn, als je de eerdere stappen hebt gevolg, geneigd je te vertrouwen en zullen jouw gevoel van genegenheid ten opzichte van deze grapjes oppikken.

Onderstaande tekst is een niet-bindend voorstel. Je kan en mag eventuele aanpassingen doen, maar weet wel dat de essentie van deze versie goede resultaten heeft geboekt de ouders die onderdeel uitmaakten van een testgroep van een onderzoek van de universiteit Groningen.

Voorbeeldtekst:
"Memes zijn vaak plaatjes met een overkoepelende boodschap en een specifiek bijschrift. De overkoepelende boodschap is vaak een emotie of een handeling. Zo zijn er zijn memes die uitbeelden dat je je plotseling iets realiseert. Het bijschrift zou daarbij bijvoorbeeld kunnen zijn: 'Ik was ooit de jongste persoon op aarde.'  

Omdat zo'n plaatje (memes zijn vaak plaatjes) altijd dezelfde overkoepelende boodschap meedraagt, vindt er meteen associatie plaats. Men weet direct hoe het telkens veranderende bijschrift gelezen moet worden."

6. Wees voorbereid op vragen

Het is hartstikke normaal dat je vader en/of naderhand met een aantal vragen zit. Zorg er daarom voor dat je genoeg tijd inruimt voor dit gesprek. Doe je dit niet, dan loop je kans dat je ouders jouw informatie verkeerd uitleggen aan andere ouders; dat wil niemand. "Ben ik dan ook een meme?" is een veelgehoorde vraag, die relatief eenvoudig te pareren is. 

Hoe moeilijk het ook is: corrigeer waar nodig. Misschien lijkt het nu grappig en schattig dat je moeder meme als 'memmé' uitspreekt, maar risico hiervan is dat een programma als Shownieuws dit oppikt en beoordeelt als een correcte uitspraak. De gevolgen zijn niet te overzien. 

7. Stel ook zelf vragen

Om nazorg te voorkomen kan het ook verstandig zijn om zelf met een aantal vragen te komen. Ook als je ouder een tikkeltje verward of mistroostig oogt, is het van belang om op een rustige en vriendelijke toon te toetsen of de kern van jouw verhaal is begrepen. "Begrijp je mij als ik zeg dat een mop dus géén meme is?", Sluit af met een voornemen om een activiteit te ondernemen waarin het zojuist besproken onderwerp terugkomt: "En als het je leuk lijkt, kunnen we misschien samen een keer op 9Gag kijken. Lijkt dat je leuk?"

Nogmaals: deze handleiding is niet waterdicht. Je kan alleen maar hopen dat je resultaten boekt met deze manier van voorlichten. Hoe dan ook: veel succes.

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 24 mei 2018


ADVERTENTIE
Hoe blijf jij online in balans?

Media zijn de hele dag om ons heen en dat is niet zonder effecten. Daarom staat de Week van de Mediawijsheid, die vrijdag is begonnen, in het teken van gezond schermgebruik. Hoe deel jij je schermtijd zo in, dat jij je er goed en gezond bij voelt? We vroegen het aan jongeren in deze video van HoeZoMediawijs.nl.

Lees meer

Alles over de examens in je timeline?