Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

14 mei 2024

Meer dan genoeg tijd tijdens het havo wiskunde A examen

Door Lynn

Niet elke havo-leerling sprong vanochtend juichend uit bed, want vandaag stond het examen wiskunde A op het programma. Gewapend met grafische rekenmachines en heel wat oefenexamens achter de rug maakten ze vandaag hun examen. Dit is wat ze ervan vonden:

Reacties van scholieren

"Ik vond het examen dit jaar behoorlijk pittig vergeleken met de examens van afgelopen jaren die ik heb gemaakt. Vooral opgave 1 was erg verwarrend. Met veel moeite heb ik het toch kunnen maken, maar pas in de laatste 15 minuten begreep ik echt wat er van mij verwacht werd. 

Betrouwbaarheidsintervallen geven mij altijd veel moeite, vooral opdracht 15 was een struikelblok. Ik was er ontzettend lang mee bezig omdat ik nooit zeker weet of ik het interval voor het populatiegemiddelde of voor de populatieproportie moet gebruiken. Dat was mijn probleem bij zowel opdracht 15 als 16. Je moest werken met twee formules, waarvan één was afgeleid van twee andere formules.
Al deze formules samen moesten dan informatie bieden voor een nieuwe formule waarin je de waarden voor a en b moest berekenen. Het was echter niet duidelijk welke formule overeenkwam met a en welke met b."

- Sara (17)

"Ik vond het examen echt prima te doen! Het was een fijne start van de examenperiode. Vooral de laatste opgave was makkelijker dan ik had verwacht en goed te doen. Over het algemeen waren de vragen gewoon normaal, zonder gekke uitschieters. Niet alle vragen waren eenvoudig, maar veel ervan waren goed te doen. Bijvoorbeeld, bij een van de vragen kon je gewoon kruislings vermenigvuldigen om bij het juiste antwoord te komen, wat echt basiskennis is waar je dan toch mooi 3 punten voor kreeg."

- Olivia (17)

"Het wiskunde-examen ging redelijk. Ik begreep sommige opdrachten wel, maar andere helemaal niet. Vooral de eerste vijf opdrachten waren voor mij een raadsel, terwijl de vragen over statistiek me juist goed afgingen. 

Bij een specifieke vraag over effectgrootte had ik moeite om het juiste antwoord te vinden, ook al stond het gewoon in de tekst. De onderzoeksvraag vond ik erg lastig omdat ik niet goed wist wat ik met de gegevens aan moest. Over het algemeen was het examen gemiddeld qua moeilijkheidsgraad, niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk. Ik hoop dat het allemaal goed komt!"

- Merve (17)

"Het examen ging over het algemeen best goed, hoewel er wel een paar moeilijke vragen tussen zaten. Bij één vraag moest ik bijvoorbeeld een formule aanpassen en ik was niet helemaal zeker of ik dit goed had gedaan. Sommige vragen die drie punten waard waren, bleken verrassend makkelijk te zijn.

Er was ook een vraag waarbij ik moest uitzoeken bij welke leeftijden de hartslag meer dan vijf slagen verschilde.  Die vraag had ik eerst overgeslagen omdat deze zo lastig was, maar later heb ik hem toch geprobeerd in de hoop nog wat punten te scoren.

Ik had meer dan genoeg tijd. Ik was al rond tien over half vier klaar en heb toen nog even alles nagekeken. Er was ruim voldoende tijd.

Kortom, het examen ging zoals ik had verwacht, misschien zelfs een beetje beter."

- Ryan (16)

Trends uit onze poll

We vroegen jullie in een poll hoe het ging en lieten ChatGPT de antwoorden op onze examenpoll analyseren. Lees hier wat er opvalt aan jullie antwoorden.

Reactie van het LAKS

"Met ruim 8000 klachten, is er over Wiskunde A havo het meest geklaagd vandaag. Ook hier werd weer veel geklaagd over dat het examen onduidelijk en veel te moeilijk was. Vooral over de vragen 9, 12 en 22 waren veel klachten. We zetten al deze klachten door naar het CVTE en Cito."

- Dada, eindexamenklachtelijncoördinator LAKS

Reactie van een docent

Het wiskunde A-examen was dit jaar echt een mix van makkelijke en moeilijke opgaven. Vragen 6 en 7 gingen nog wel, maar vraag 8 en 9 waren een stuk moeilijker. Bij vraag 8 was er een lastige berekening nodig, wat veel leerlingen lastig vinden. Opgave 9 had een ingewikkeld plaatje dat we niet vaak tegenkomen op het examen.

De thema's van de vragen, zoals het opladen van een telefoon of hardlopen in de zon, waren leuk en niet gek wat in examens hiervoor wel was.

De laatste vraag was niet alleen groot, maar ook echt moeilijk. Het ging over een begrip, GVE, dat maar kort werd uitgelegd. Dat was niet genoeg om de vraag goed te kunnen beantwoorden. Ondanks de uitdagingen, was de lengte van het examen goed.

- Math with Menno, docent wiskunde

Gepubliceerd op 14 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?