Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Gezakt voor je examens? Op deze manier kun je nú nog slagen

Het is niet het telefoontje dat je hoopte te krijgen, maar wel wat je hebt gekregen: je bent gezakt. Het idee dat je, in tegenstelling tot vrienden, wéér een jaar naar de middelbare school moet, grijpt je naar de strot. Begrijpen wij.

Gelukkig kun je de boel nog redden. En wel met de septemberregeling.

Septemberregeling

Veel scholieren die zijn gezakt, hebben geen zin meer om terug te keren naar hun oude middelbare school. Zij kiezen voor de vavo: het volwassenenonderwijs. Hier kun je op vmbo-t-, havo- en vwo-niveau de vakken opnieuw doen waarvoor je bent gezakt. Dit is ook de plek waar je gebruik kunt maken van de septemberregeling.

De septemberregeling is een oplossing voor eindexamenkandidaten die door het ophogen van hun combinatiecijfer tóch kunnen slagen. Het profielwerkstuk en maatschappijleer zijn hier verplichte onderdelen van. Per school kan het verschillen welke onderdelen nog meer verplicht zijn, je leest daarover meer in het examenreglement van je school. Kun jij alleen slagen als je bijvoorbeeld een acht haalt voor aardrijkskunde, dan kun je geen gebruik maken van deze regeling. Die werkt immers alleen voor het combinatiecijfer en aardrijkskunde is daar geen onderdeel van.

Geen heel schooljaar kwijt

Het voordeel aan deze regeling is dat je geen heel schooljaar kwijt bent. Je bikkelt via de vavo even door in de zomer - bijvoorbeeld door je pws te herkansen, zoals blogger Oscar ooit deed - en slaagt hopelijk dan wél. Je kan dan voor 1 oktober je diploma ophalen, waardoor je gelijk door kan naar je beoogde vervolgopleiding.

Daarnaast is er nog een mogelijk escape. Onder bepaalde voorwaarden, kun je een examenvak vervangen door een nieuw schoolexamenvak (Spaans Elementair, NLT of informatica). Hier lees je er meer over.

Let op: aan veel van dit soort zomerprogramma's zijn wel kosten verbonden. De regels en kosten wat betreft de septemberregeling verschillen per vavo. Je kunt het beste zelf per vavo navragen wat de mogelijkheden zijn.

Gepubliceerd op 13 juni 2024


Alles over de examens in je timeline?