Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

23 mei 2024

Vmbo-examen wiskunde vanaf vraag 9 'bergafwaarts'

Door Lynn

Breukvormen, wortelvormen en machten, allemaal elementen waar bijna 45 duizend vmbo’ers vandaag mee worstelden tijdens hun wiskunde-examen. Veel leerlingen klaagden dat het examen veel te lang was. Hieronder lees je hun reacties.

Reacties van scholieren

"Het wiskunde-examen was wel te doen. Sommige vragen waren lastig en vroegen om wat inzicht, en ik vond het eigenlijk ook best lang. Aan het einde kwam ik een beetje in tijdnood, maar ik heb alles kunnen invullen en heb er een goed gevoel over. Nu hopen op een goed cijfer."

- Sofie (16)

"Het begon goed met de eerste drie vragen, die gingen over een formule en die snapte ik goed. Daarna kwam er een vraag over het eten van koeien en hoeveel gras ze per dag aten. Die vond ik wel lastig. Maar gelukkig ging het wel tien keer beter dan Engels."

- Petra (16)

"Het wiskunde-examen was prima te doen. Het leek veel op de oefenexamens en ik had het net binnen de tijd af. Het was wel echt heel erg stressen aan het einde. Ik denk dat ik een aantal leesfouten of omrekenfouten heb gemaakt, maar overal ging het best prima. Ik hoop op een 7."

- Kalle (16)

"In het begin dacht ik: "Wauw, dit gaat nog wel goed komen, het zijn niet zo heel veel vragen." Maar na opdracht 9 ging het bergafwaarts. De tijd ging super snel en ik had nog maar een uur over. Daarna kwamen er vragen over een harp. Bij deze vragen vond ik alles super vaag en ik had het gevoel dat ik die stof nooit gehad of geoefend had. Vervolgens ben ik naar het einde van het examen gegaan en heb daar nog wat vragen proberen te maken, dat ging nog wel. Helaas heb ik een heel stuk van de toets niet kunnen maken. Ik vond de toets in ieder geval niet goed gaan."

- Céline (16)

Reactie van een docent

"In het begin vond ik het nog wel oké. De algemene vragen over formules waren een lekker inkomen. Daarna werd het lastiger. De derde context ging over een harp en je moest eerst echt het verhaal begrijpen voordat je het kon uitrekenen. Dat was een lastig stuk, want voor vier van de vijf vragen moest je echt het verhaal begrijpen. Het verhaal over een machine was net zoiets als de derde tekst; heel lastig te begrijpen. Vraag 16 en 17 hadden best grote getallen, wat moeilijk kan zijn voor leerlingen.

Het gedeelte over meetkunde was het moeilijkste gedeelte voor vmbo. Het figuur dat erbij zat, was echt ingewikkeld. Als je het figuur niet begrijpt, is het lastig om de bijbehorende vragen te beantwoorden. De laatste context was ook heel vaag en ging echt over een wiskundig onderwerp waar je precies moest begrijpen waar het over ging.

Over het algemeen was dit examen aan de pittige kant, vergelijkbaar met vorig jaar, maar als je naar de afgelopen jaren kijkt, is het een van de lastigere. Ik verwacht een N-term van 1,2 omdat het pittig was"

- Math with Menno

Gepubliceerd op 23 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?