Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

23 mei 2024

Te moeilijke vragen over rijen en sinusoïdes in vwo-wiskunde-examen

Door Lynn

Het wiskunde A-examen voor vwo-scholieren zit er gelukkig op. Het begon best prima, maar tegen het einde werd het een grote hel.

Reacties van scholieren

"Net heb ik mijn wiskunde A-examen gemaakt. In één woord: "drama". De eerste opgaven waren relatief goed te doen, maar het verloop van het examen werd steeds moeilijker. Het herleiden van de gevraagde formule was heel lastig. Daarnaast kwamen er vrij veel en relatief lastige opgaven over rijen terug. Heel jammer dat ze dit examen zo moeilijk hebben gemaakt."

- Luca (19)

"Ik vond het een relatief lang examen, en bij de laatste vraag had ik echt geen idee hoe ik erop moest komen. Verder dan het opstellen van de sinusoïde ben ik niet gekomen. Er waren ook veel vragen over rijen, en daar baalde ik van. Ik verwacht een hoge N-term, want ik vond het examen lastiger dan wat ik heb geoefend. De laatste vraag was een onderzoeksvraag over het bepalen van de waterstand met een twaalfdelenstelsel of zo, en het had iets te maken met een sinusoïde en het verschil daartussen."

- Noelle (18)

"Het begin van het examen was vrij makkelijk te doen en wel prima, maar het midden en het einde waren heel vervelend. De onderzoeksvraag van 9 punten was heel vaag. Je moest ook twee keer rijen opstellen, wat niet vaak terugkwam en nu ineens wel. Ik was wel een van de weinigen die de toets helemaal heeft afgekregen."

- Geeske (18)

"In het begin ging ik echt heel lekker, maar sommige vragen waren wel pittig. Bijvoorbeeld de vraag over meerlingen, waarbij je moest berekenen hoeveel procent eenling was. Bij de onderzoeksvraag heb ik maar één ding gedaan, dus ik hoop op deelpuntjes."

- Merel (17)

"Normaal ben ik wel goed in wiskunde, maar dit was echt een ramp. Het examen was veel te lang en er was veel te veel over hetzelfde onderwerp. Er waren heel veel vragen over afgeleiden en rijen."

- Myrthe (17)

"Voor wiskundestandaarden vond ik het examen wel te doen, maar het was alsnog punten sprokkelen. Vooral de opgaven over rijen vond ik echt lastig; daar heb ik maar wat gedaan.

Wat me verder opviel, was dat de context van de vragen echt ging over dingen waarvan ze waarschijnlijk dachten dat het ons aansprak, hahaha. Een vraag ging bijvoorbeeld over de ideale hoeveelheid water in een flesje voor een bottleflip. Het examen was wel lang, maar dat ben ik inmiddels wel gewend van wiskunde, dus ik heb het soort van afgekregen!"

- Saartje (17) 

"Niet alleen was het examen lang, maar de onderzoeksvraag was ook behoorlijk vaag. Hoe je de groeifactor moest berekenen bij vraag 5, was me echt een raadsel. Ik wist niet goed waar ik moest beginnen. Sommige vragen waren echt lastig en hebben me flink aan het denken gezet."

- Jonathan (17)

Reactie van een docent

"Het examen begon best lekker! De eerste vijf vragen gingen over gehoorschade in een discotheek, wat wel leuke vragen waren. Voor vraag 7 en 8 had je een hele ingewikkelde formule nodig, wat een heel lastig stuk was. Vanaf dat moment werd het examen lastiger.

De context die daarna kwam, ging over rijen. Daar moest je een formule voor maken, wat scholieren lastig vinden. Je moest dat echt goed geoefend hebben. Een paar vragen leken echt op elkaar, wat positief kan zijn als je er goed in bent, maar echt vervelend als je er slecht in bent. Het opstellen van formules met rijen zit niet vaak in wiskunde-examens.

Het voorlaatste stukje ging over honkballers en bevatte echt heel veel tekst. Je dacht echt: waar gaat dit over? Er waren heel veel termen uit de honkbalwereld, wat het lastig maakte om je daar doorheen te worstelen. Er waren ook een paar keer dezelfde vragen, wat heel gek was. De onderzoeksvraag was 9 punten waard. Mensen hoopten dat deze over de sinus zou gaan, maar hij was wel heel lastig met veel tekst en het was moeilijk te begrijpen wat je moest doen. In het verleden was de sinusvraag makkelijker en kon je daar makkelijk punten scoren, maar dit keer echt niet.

Ik verwacht een N-term rond de 1,5, want de grote belangrijke vragen waren wel echt lastig!"

- Math with Menno

Reactie van het LAKS

"Over wiskunde A vwo hebben we tot nu toe niet heel veel klachten ontvangen, slechts een kleine 2.000. De meeste leerlingen vonden het examen te moeilijk en/of te lang. Over vraag 21 in het bijzonder zijn veel klachten binnengekomen."

- Dada, eindexamenklachtenlijncoördinator

Gepubliceerd op 23 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?