Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

24 mei 2024

'Ik denk dat ik ben gezakt door het TeHaTex-examen'

4.551 scholieren maakten vandaag het havo-eindexamen TeHaTex. Qua lengte was het examen prima, maar veel scholieren werden opgeschrikt door een overload aan vragen over architectuur, terwijl ze meer vragen over de stromingen hadden verwacht. Ook vonden sommigen de vraagstelling veel te moeilijk.

Reactie van scholieren

"Het was echt een moeilijk examen. Er zat meer in over de architectuur dan over de kunststromingen, terwijl wij juist vooral over kunststromingen hadden geleerd. Dit was echt iets heel anders. Je moest bijvoorbeeld het verschil uitleggen tussen bruggen, en er zat een vraag in over mode en Virgil Abloh, terwijl wij het in de klas nooit over mode hebben gehad. Ook vond ik de vraagstellingen te moeilijk.

Je moest overal drie redenen bij hebben, terwijl je moeilijk op één of twee redenen kon komen. De vraag over wetenschap en kunst, waarbij je dat moest koppelen aan bepaalde schetsen, lukte me gewoon niet. Ik kon geen antwoord bedenken.

Toen je om tien uur de zaal mocht verlaten, ben ik meteen weggegaan. Ik wist het gewoon niet meer, en heb alles snel afgeraffeld. Als je veel algemene kennis hebt, dan zal je vast een goed cijfer hebben. Maar ik heb geen voldoende. Ik denk dat ik ben gezakt door dit examen. Ik vind echt dat ze dit vak moeten schrappen. Het heeft niets te maken met wat je op school leert."

- Helin (17)

"Ik vond de vraagstelling heel moeilijk. Ik dacht: ben ik nu een vwo-examen aan het maken, of een havo-examen? Het was namelijk echt te vergelijken met een vwo-examen. Maar ik doe havo! Het examen had helemaal geen aansluiting met de stof die we hebben geleerd. Ik was daardoor helemaal van slag. We moesten de stromingen leren, maar daar kwam geen één vraag over in! Het voelt alsof ik de geschiedenis van Nederland moest leren, maar vragen kreeg over China."

- Jasmin (18)

"De hoeveelheid dat je moest opschrijven om één punt te kunnen behalen, was gewoon te veel. Hierdoor heb ik te weinig tijd gehad. Ik had namelijk een paar vragen open gelaten en die heb ik aan het einde niet meer kunnen beantwoorden. Hoewel de vragen meer dan verwacht over architectuur gingen, vond ik de onderwerpen wel goed. Eigenlijk vooral het laatste onderwerp, over Virgil Abloh en Mies van der Rohe. Hoewel de vraagstelling soms moeilijk en onduidelijk was, had ik wel motivatie om vragen te beantwoorden over een onderwerp dat interessant en actueel is."

- Jip (17)

Poll-uitslagen

Zo'n 40 procent van de scholieren geeft in onze poll aan het examen echt moeilijk te vinden. "Er zaten veel vragen in over architectuur, en de vraagstelling was vaag. Bijna niets wat we in de les hebben behandeld, kwam terug in het examen. Dus als je had geleerd, had je daar niets aan", zegt iemand. "Het onderwerp textiel overheerste", volgens een andere scholier.

Iets meer dan 40 procent vond het examen wel te doen, maar ook die scholieren vonden dat er veel vragen waren over architectuur. Zo'n 17 procent had geen moeite met het examen. 

Reactie van een docent

"Mijn eerste indruk is dat het examen goed te doen was. De beginvragen waren vooral vragen waarbij ze de kennis over de renaissance konden toepassen. Fijn om zo te starten, omdat de leerlingen wisten dat de renaissance de periode van de leerstof zou zijn voor 1800. Vanuit de renaissance was er een link van een architectonisch ontwerp van Leonarda Da Vinci vertaalt naar een Photoshop ontwerp, alsof de brug er echt was. Dat vond ik erg leuke, variërende vragen.

Ik vond verder dat er weinig kunststromingen in voor kwamen. Het laatste blok over modeontwerper Virgil Abloh vonden mijn leerlingen wat langdradig. Niet iedereen heeft het examen af gekregen. Ze zouden van mij 3 uur voor het examen mogen krijgen, in plaats van 2,5 uur."

- Linda Stam, docent TeHaTex

Reactie van het LAKS

"Voor het TeHaTex-examen van de onderwijsrichting havo zijn er 200 klachten binnengekomen. Deze gingen vrijwel allemaal over de moeilijkheid van de vraagstelling, waardoor scholieren een aantal van die vragen hebben opengelaten."

- Dada, eindexamenklachtenlijncoördinator bij het LAKS

Gepubliceerd op 24 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?