Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

29 mei 2024

Vooral tekst over autobanden 'erg ingewikkeld' in vwo-examen Spaans

Tijd voor cerveza en vino: de examens zitten erop! Bijna 2600 vwo'ers gingen vanmiddag, met hun laatste restje energie, aan de slag met Spaans.

Dit zijn de eerste reacties van scholieren, een docent en het LAKS op het vwo-examen Spaans.

Reacties van scholieren

"Ik vond 'm zelf wel erg goed gaan. Ik heb dan ook Spaanse familie die ik vaak zie, dus ik heb het van thuis uit meegekregen. Dat helpt wel. Ik vond de teksten best interessant en ook wel erg goed te doen. Ik heb wel heel veel C ingevuld maar na een beetje napraten hadden de meeste anderen dat ook, dus dat stelt me gerust. Ik sta er ook best goed voor dus ik hoop op een mooi cijfer."

- Bram (17)

"Het ging denk ik wel prima. Ik wist niet echt wat ik moest verwachten, maar het viel best mee. Ik moest wel veel opzoeken in mijn woordenboek maar dat ik had ook wel verwacht."

- Ryan (17)

"Het Spaans-examen ging echt goed! Het waren interessante teksten en de moeilijkheidsgraad was vergelijkbaar met voorgaande jaren. Ik was 45 minuten voor de tijd al klaar, alleen de wel/niet-vragen waren soms niet makkelijk. Al met al was het examen prima te doen, maar dat komt misschien ook omdat ik al op een redelijk niveau Spaans spreek. Ik heb drie jaar op de Canarische eilanden gewoond."

- Lorraine (18)

"Het ging best prima, de teksten varieerden erg qua moeilijkheid, maar al met al waren het interessante teksten. Wel was de tekst over de banden erg ingewikkeld, vond ik zelf."

- Fenne (18)

Reactie van een docent

"Ik vond het een beetje een saai examen, met lange teksten. Veel dezelfde soort teksten, ook. Ik denk dat leerlingen het meest zullen worstelen met het stuk over autobanden in Argentinië, zoiets sluit ook totaal niet aan op hun belevingswereld. Daarbij hoorden ook een paar vage vragen. Nu een n-term noemen vind ik moeilijk te zeggen, meestal ligt vwo-Spaans tussen de 0,5 en 1."

- Docent Karien van Hinsbergen

Reactie van het LAKS

"Over het examen Spaans van vwo is bij ons vijftig keer geklaagd. Bij dit examen kwamen veel scholieren in tijdnood."

- Eindexamenklachtenlijncoördinator Dada

Gepubliceerd op 29 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?