Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

29 mei 2024

Havisten worstelen met lange teksten in examen Spaans

Hurra, de examens zitten er nu echt op! Bijna 1400 havisten gingen vanmiddag, met hun laatste restje energie, aan de slag met Spaans.

Dit zijn de eerste reacties van scholieren en het LAKS op het havo-examen Spaans.

Reacties van scholieren

"Over het algemeen ging het redelijk goed. Aan het begin waren er twee korte teksten, wat erg fijn was. In het midden waren de teksten heel lang. Vervelend. Het verhaal van degene die het haarelastiekje had bedacht vond ik erg interessant en leuk om te lezen! Het verhaal over een Ecuadors restaurant was de lastigste, ik snapte daar niet zoveel van. De wel-en-niet-vragen waren het fijnst om te beantwoorden. Ik ben nu vooral blij dat dit het laatste examen was."

- Noa (17)

"Het Spaans-examen vond ik niet perse lastiger dan het Nederlands- of Engels-examen, misschien was het makkelijker omdat de vragen écht gericht waren op het stukje tekst/alinea. Dus lag de moeilijkheidsgraad écht op vraag en de mogelijke antwoorden, want het moet ook om het Spaans gaan en je woordenschatkennis. Het examen was wel veel. En bij de lange teksten was mijn energie al op. Maar ik vond het niet slecht gaan, dus hopelijk heb ik het ook niet slecht gemaakt."

- Emily (16)

Reactie van het LAKS

"Wij hebben 55 klachten binnen over het examen Spaans van havo. Eigenlijk gaan deze allemaal over dat het moeilijk zou zijn."

- Eindexamenklachtenlijncoördinator Dada

Gepubliceerd op 29 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?