Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

27 mei 2024

Over het vmbo-examen NaSk2: "Grote kans dat dit een her gaat worden"

Door Roos

De laatste week van de CE's is van start gegaan en veel vmbo-scholieren zijn bijna klaar. Het examen NaSk-2 (scheikunde) was geen fijne afsluiter. Scholieren vonden het heel moeilijk: "Het ging echt helemaal niet goed en er waren ziek veel vragen", aldus examenvlogger Céline (16).

Dit zijn de eerste reacties van scholieren, een docent en het LAKS op het vmbo-examen NaSk-2.

Reacties van scholieren

Het examen bevatte heel veel kennisvragen qua formules die je moest kennen. Ook als je nooit in de les iets van proefjes hebt gedaan was het heel moeilijk, want je moest bij een vraag van 2 punten gaan uitleggen wat je waarneming en handelingen waren. De oefenexamens die ik heb gemaakt van ander jaren waren een stuk makkelijker dan deze. 

- Cato (16)

Het ging echt helemaal niet goed, en er waren ook echt ziek veel vragen. En er kwamen zoveel vragen die ik niet had gedaan, omdat ik niet had verwacht dat die in het examen zouden komen. Dus grote kans dat dit een her gaat worden dit jaar 😕

- Céline (16)

Ik vond het heel veel meerkeuze vragen over theorie, terwijl ik juist de rekenvragen goed had geleerd. Het waren ook echt alleen maar 1 of 2 punten vragen wat ik heel raar vond, omdat het vaak wel meer punten waard was vond ik. En ik had echt heel veel tijdstress. In de laatste 5 minuten heb ik nog heel snel de laatste 10 vragen moeten maken, dus die heb ik ook niet allemaal kunnen invullen.

- Senna (16)

"Het ging best wel goed, maar ik had veel van de kleine dingen bij sommige sommen fout, waardoor ik punten verloor."

- Hazret (16)

Reactie van een docent

"Ik vond het ook een lang examen, maar zeker maakbaar. Het was niet een heel moeilijk examen. Er zaten wel vragen in met een lang verhaal, zoals bij opgave 2 vanaf vraag 8. Daar moest je veel informatie uit de tekst halen en dan stond er ook nog een plaatje met een chat-gesprek bij, waar dezelfde informatie in stond. Ik begrijp dat leerlingen daar veel tijd mee kwijt zijn.

Verder vond ik de verhouding tussen theorievragen en rekenvragen niet vreemd, dit was volgens mij wel standaard. Bij de rekenvragen moet je altijd wel goed opletten: wat vragen ze precies? Maar als je de stapjes goed volgt en aantekeningen maakt, dan was het te doen.

Ik verwacht dat de n-term iets boven de 1 zal uitkomen. Vorig jaar was het 1,4, dat gaan we dit jaar niet halen denk ik." 

- Glenn Hille, docent NaSk-2

Reactie van het LAKS

"Het examen natuur- en scheikunde van vmbo gl/tl heeft nu zo’n 700 klachten, daarvan gingen zeker 500 klachten over de moeilijkheid van het examen."

- Dada, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

En hier gaat de tekst weer verder..

Gepubliceerd op 27 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?