Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

17 mei 2024

Een lastig NaSk 1 examen over elektriciteit

Door Nova

Een elektrische schakeling, een citroenen-accu en een drone: vmbo'ers maakte vanmiddag het vbmo-examen NaSk 1 en dat bleek niet makkelijk. De meningen over het examen zijn verdeeld maar in onze poll wordt het een "kapot moeilijk" examen genoemd vol onduidelijke vragen.

Dit vonden scholieren en een docent van het vmbo-examen NaSk 1.

Reacties van scholieren

"Ik vond sommige vragen van het examen best wel lastig. Soms stond er niet duidelijk waar je de informatie kon vinden. De vragen over een drone vond ik ook lastig en daardoor kreeg ik tijdsnood. Bij vraag 33 wist ik niet meer hoe je de formule om moest bouwen dus die heb ik niet kunnen afmaken helaas."

- Ghazal (17)

"Het examen was prima te doen. Ik had wel verwacht dat er iets met een oscilloscoop in zou komen maar dat was niet zo. Ik denk dat ik het best goed heb gedaan maar ik vond de vraag met de citroenen-accu wel apart."

- Thanya (16)

"Ik vond het examen in principe erg simpel. Vooral elektriciteit en krachten kwamen erin terug en dat tweede beheers ik redelijk wat het eenvoudiger maakte. Het examen was niet zo lang. Ik heb er anderhalf uur over gedaan en dat is voor mijn doen snel voor NaSk 1. Het was een kwestie van goed in je BiNaS kijken en een beetje wiskundig zijn."

- Justin (15)

"Ik vond het natuurkunde examen niet heel moeilijk ofzo. Wel vond ik de eerste opgave over de drone heel onduidelijk. Verder kon je heel veel uit de BiNaS halen dus dat waren eigenlijk gratis punten. Ondanks dat ik niet geleerd heb denk dat ik een cijfer heb gehaald tussen de 7 en 8."

- Hidde (15)

"Ik vond het examen best pittig, bij sommige vragen moest je goed nadenken. Ook was er een vraag over momentum waar we het op mijn school niet over hebben gehad. Overall een goed examen."

- Tim (15)

Reactie van een docent

"Het viel op dat er veel elektriciteit in het examen zat. De eerste vraag was prima te doen maar daarna werd het al snel best lastig. Zo zat in vraag 5 een ingewikkelde elektrische schakeling met een transistor en relais, een combi die je nooit in een examen ziet. Een standaard opdracht die erin zat was een grafiek maken op basis van een tabel die ze kregen. Dit keer was aangegeven dat er een fout in die tabel zat. Die fout moest je negeren en dat is best wel pittig. Bij vraag 13 moest je een verband uitleggen. Normaal krijg je dat verband en moet je daarmee rekenen maar dit keer moesten ze het verband zelf vinden en uitleggen. Bij een andere vraag moesten ze een geluidszone aflezen in plaats van dat ze die kregen. Er zaten net wat extra stapjes in dit examen. Tegelijkertijd had het veel erger gekund. Zo kwam formules transformeren, parallelschakelingen en energievergelijkingen er niet in voor. Er zaten geen instinkers of rare vragen in maar ik vond hem wel aan de lastige kant. Ik denk dat de N-term rond de 1.2 wordt maar dat schat ik uit de losse pols."

- Rafal Wietsma, docent NaSk1 (@ Meneer Wietsma Natuurkunde)

Gepubliceerd op 17 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?