Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Nail-art kleurt het vwo-examen maatschappijwetenschappen πŸ’…πŸ½

Door Roos

Het maatschappijwetenschappenexamen voor vwo'ers riep overwegend positieve reacties op. We spraken een paar van de ruim 4.000 scholieren die dit examen maken en zij vonden de teksten actueel en vermakelijk. Dat is wel eens anders op een examen. 

Dit vonden scholieren en een docent van het vwo-examen MAW.

Reacties van scholieren

"Echt hele leuke teksten, over nail art en hoe dat met zelfexpressie te maken heeft 💅. De teksten waren ook best wel actueel! Over de gebrekkige communicatie van de EU naar burgers en ook een tekst over neokolonialisme.

Verder waren de vragen heel erg wat ik wel verwacht had. Ik was een halfuurtje van tevoren klaar. Eigenlijk wel slecht nieuws voor de normering dit allemaal, shit."

- Rivka (17)

"Het waren heel veel kernconcepten voor mijn gevoel, dus dat was heel fijn want die heb ik veel ingestampt. Voor de rest ja, veel makkelijker dan die oefenexamens van vorig jaar en eigenlijk was alles al heel vaak besproken in de schoolexamens en bij mij in de les. Dus het waren niet echt diepe vragen voor mijn gevoel. Maar ik denk ook dat ik toevallig alles had geleerd die je moest weten haha.

De teksten waren allemaal eigenlijk wel leuk om te lezen en makkelijk doorheen te gaan. Het ging bijvoorbeeld over nail-art en de kloof tussen de Europese commissie en burgers."

- Shirel (18)

"Ik weet lowkey WEER niet wat ik hier van moet vinden, sommige vragen waren nog vager dan mijn opa."

-  Anoniem, uit de examenpoll.

"Ik vond het examen goed te doen, de teksten waren niet te lang en ze waren duidelijk dus dat was echt top. Ik vond tekst 2 over de logeerregeling heel interessant. Die tekst ging over dat statushouders kunnen verblijven in gastgezinnen, dan kan dat gastgezin ze helpen met het navigeren van de verschillende overheidsinstanties. Verder vond ik de lengte prima, ik had nog ongeveer 10 minuten over om alles door te lezen dus dat was heel erg fijn!"

- Kyra (17)

"Het begon wel echt met een leuk artikel over nail-art, dus toen dacht ik 'oh dit wordt wel leuk ofzo?' Maar vooral het artikel over de Europese Commissie was echt heel saai. De tekst was een kritiek op het wollige taalgebruik van de Europese Commissie, maar bestond zelf ook echt uit lange saaie zinnen.

En zoals altijd bij MAW was elke vraag bijna hetzelfde opgezet, dus eerst een concept ophoesten en dan vertellen waar in de bron je dat terug zag. Daar was ik na 2 uur wel klaar mee. Ik vond hem niet extreem lastig als ik hem vergelijk met vorig jaar, maar wel heel eentonig."

- Saartje (18)

Reactie van een docent

"Het examen bestond uit 24 vragen, dat is niet langer dan normaal. Ik vond het redelijk te doen, maar je moest je ook zeker niet verkijken op de makkelijke vragen. Er waren namelijk redelijk veel 1-punts-vragen en daarbij is het wel belangrijk dat je de juiste formulering gebruikt.

De teksten vond ik goed gekozen. Ze gingen bijvoorbeeld over identiteitsvorming, dat is mooi in de huidige tijdsgeest gedacht. De leerlingen die ik sprak vonden het examen niet heel moeilijk, hopelijk leidt dat tot een aantal mooie cijfers."

- Huseyin Turk, docent maatschappijwetenschappen

Reactie van het LAKS

"We hebben over het examen maatschappijwetenschappen van vwo iets meer dan 500 klachten ontvangen. Specifiek vraag 22 sprong er bij ons uit. Veel scholieren hebben halve a4tje's besteed aan het beantwoorden van 1 vraag, waardoor de meeste ook in tijdsnood kwamen."

- Dada, eindexamenklachtenlijncoördinator

En hier gaat de tekst weer verder..

Gepubliceerd op 16 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?