'Weinig variatie op een lang examen', dat vonden de havisten van maatschappijwetenschappen, waar zij vanochtend zo'n drie uur mee zoet waren. Verder werd er veel gesproken over de opgave over een stem-app in Taiwan en leek één vraag te gaan over stof die niet bij iedereen in de lesboeken stond.
Dit vonden scholieren en een docent van het havo-examen maatschappijwetenschappen.
Reactie van scholieren
"MAW was erg lang. Zelfs met mijn extra halfuurtje had ik het net af. Ik vond de toets verder wel goed te doen als je geleerd had. Er zat alleen een vraag in over de functies van partijen, die waren alleen in de syllabus genoemd en niet in onze lesboeken, daarom heb ik dat waarschijnlijk fout. Ik heb net ook met mijn docent gesproken en ze zei ook hetzelfde, de schoolboeken moeten hier nog op aangepast worden. Daar ga ik zeker nog wel een klacht over indienen.
Ik verwacht niet zo'n hoge n-term, misschien rond 1. Er waren weinig vragen over politieke ideologieën, ik verwachtte daar meer van eigenlijk, dus dat is wel mooi want ik vind die lastig. De teksten waren verder redelijk qua lengte en qua inhoud."
- Mel (17)"Het examen was wel zeer lang, met veel leerwerk. Wat opviel, was dat er vragen waren die alleen in de syllabus stonden. Die vraag ging over de functies van partijen. We hebben dat echt in 3 minuten behandeld, of nog niet eens. Het was een heel kort deel en dat was opeens een 3p vraag. Ook vond ik de vragen over Taiwan, over een app om je stem te laten horen, moeilijk.
Verder had ik eigenlijk meer ideologie vragen verwacht, er was maar eentje. De teksten hadden hele basic onderwerpen vond ik, want ik heb dit soort artikelen in best veel toetsen in verschillende vakken gezien, daardoor vond ik het erg saai."
- Berrin (17)"Ik vond de tekst over Taiwan en de vragen daarbij allebei heel erg lastig. Ook was er weinig variatie in de toets, zo kwam bijvoorbeeld het bindingsvraagstuk er weinig in, terwijl ik die juist goed had geleerd. De vragen waar je veel punten mee kon verdienen, bijvoorbeeld over kapitaalbezit en positietoewijzing- en verwerving, waren wel te doen.
Ik had helaas wel echt tijd tekort, ik heb 2 vragen niet ingevuld en bij 2 vragen iets randoms opgeschreven."
- Sophie (17)"Het was op zich wel te doen. Hij was (zoals de meeste examens) wel wat te lang. Ik heb vanwege tijdsgebrek een 1-puntsvraag moeten overslaan. Maar zolang je de begrippen, rijtjes en vooral de kernconcepten kende, was het wel te doen.
De functies van partijen stonden bij mij wel in het lesboek, want ik had bij dat rijtje voor mezelf het ezelsbruggetje macaroni bedacht (mobilisatie, articulatie, communicatie, aggregatie, rekrutering en selectie). En die informatie had ik uit het boek gehaald. Het is wel zo dat je daarvoor wel heel intensief de tekst moest lezen."
- Jelle"Qua tijd redde ik het wel, omdat ik extra tijd heb. Verder weet ik niet echt hoe het ging, ik wist alle theorie wel, maar het was lastig om dit toe te passen op de tekst, het was vaak ver zoeken. Vraag 22 vond ik heel lastig."
- Sanne (17)Reactie van een docent
"Het examen maatschappijwetenschappen voor havo was zeker te doen. Van alle 4 de teksten was tekst 3 en de vragen die daarbij horen het moeilijkst. Ik heb een aantal leerlingen gesproken en zij vonden tekst 3 over Taiwan ook moeilijk. De andere vragen waren wel te doen. Het ging vooral om leerstof waarvan verwacht kon worden dat ze in het examen zouden komen. Er werden ook de bekende kernconcepten gevraagd. Ongeveer 10 Kernconcepten wat wel de norm is.
Concluderend kan er gezegd worden dat de hardwerkende leerling waarschijnlijk beloond zal worden. Voor leerlingen die niet op tijd zijn begonnen met leren en het niet serieus hebben genomen, wordt het nog een uitdaging!"
- Huseyin Turk, docent maatschappijwetenschappenReactie van het LAKS
"Bij het examen maatschappijwetenschappen van havo valt het aantal klachten mee, wat we vooral horen zijn klachten over de lengte van het examen. Lamme handen en lege pennen zijn voor veel van de kandidaten niet weg te denken bij dit vak.
- Dada, eindexamenklachtenlijncoördinator bij het LAKSEn hier gaat de tekst weer verder..