Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

15 mei 2024

'Bijna iedereen zat tot het allerlaatste moment te schrijven'

Door Nova

Voor honderden vwo'ers klinkt het als muziek in de oren: het kunst (algemeen) examen zit er weer op! De meningen zijn verdeeld over hoe moeilijk het examen was, maar over één ding zijn bijna alle leerlingen het eens: het was een lang examen.

Dit vonden scholieren en het LAKS van het vwo-examen kunstvakken.

Reacties van scholieren

"Het examen was te doen, maar wel lang en had veel muziekvragen waardoor de verhouding tussen muziek, beeldende kunst en theater nogal ongelijk was. Ik denk dat ik een voldoende heb, maar niet een hoge voldoende."

- Tara (18)

"Ik vond het examen lang en moeilijk. Vooral bij de laatste vragen die lang en moeilijk geformuleerd waren, is het niet goed gegaan bij mij."

- Yassin (20)

"Ik vond de reclame van de koekjes heel vaag, want je moest iets vertellen over het ideale leven, maar dan kreeg je een koekjesreclame met raar gezang, hahaha. Ik vond ook veel vragen over Plato en Aristoteles gaan. Een beetje verwarrend, want de bron zei niet echt veel, alleen maar 'het goede en schone'. Voor de rest vond ik het examen prima te doen hoor en mag ik zeker niet klagen."

- Naomi (17)

"Naar mijn gevoel waren er best veel vragen waarbij je bronnen moest analyseren. Het examen voelde mede door die analysevragen veel langer dan normaal. Ik vond de toets over het algemeen niet heel moeilijk. Richting het einde kreeg ik wel een gevoel van tijdsnood, doordat aan het einde visuele bronnen vaker voorkwamen en er veel muziek geanalyseerd - en herbeluisterd - moest worden."

- Irfan (18)

"Ik vond kunst algemeen vrij lang, bijna iedereen zat tot het allerlaatste moment te schrijven."

- Kaya (17)

"Het was op zich wel te doen, ook qua lengte. Er waren voor mijn gevoel best veel vragen over theater en dans, die je dan moest analyseren. Deze waren wel pittig, aangezien je daarbij echt goed moest kijken. Er waren ook wel wat vragen die je letterlijk had kunnen leren, dus dat was fijn!"

- Anna Eva (17)

Reactie van een docent

"Mijn eerste indruk is dat het een niet al te moeilijk examen was. Er waren veel toepassingsvragen waar je de bron goed moest bekijken of lezen en daar informatie uit moest halen, maar geen actieve kennis voor nodig had. De gekozen kunstwerken kwamen daarbij bekend voor, wat voor herkenning en daarmee een positief gevoel bij de leerlingen zorgde. Wel was het examen erg lang. Er zijn veel filmfragmenten in verwerkt en ook de vragen zijn vaak opgebouwd uit meerdere deelvragen.  Wat ik persoonlijk jammer vond is dat een centraal thema dit jaar leek te ontbreken, waardoor de samenhang tussen de verschillende vragenblokken (die eerder altijd zo mooi als een rode draad door het examen liep) er nauwelijks was. "

- Simone de Boer, docent kunst algemeen

Reactie van het LAKS

"Voor het vwo-examen kunst algemeen zijn er bijna 500 klachten binnengekomen. Opvallend veel daarvan gingen over de hoeveelheid muziekvragen. De gekste klacht ging over docenten die overlast veroorzaakte door steen papier schaar te spelen."

- Dada, eindexamenklachtelijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 15 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?