Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Een moeilijk vmbo-examen beeldende vorming

Door Nova

Na een lang weekend startten 11.070 vmbo'ers hun tweede examenweek met beeldende vorming maar dat bleek niet makkelijk te gaan. In onze poll reageert iemand: "Het was een te lastig examen. De examens die ik thuis oefende waren een stuk beter te maken! Ik hoop op een hoge N-term."

Dit vonden scholieren, een docent en het LAKS van het vmbo-examen beeldende vorming.

Reacties van scholieren

"Ik vond het examen wel prima, alleen sommige vraagstellingen vond ik wat onduidelijk. Het stukje met het Franse schilderij vond ik wat lastiger maar in het algemeen vond ik het examen goed te doen. Veel klasgenoten vonden het wel erg moeilijk."

- Benthe (15) 

"Ik vond het examen best wel goed gaan en ik was dan ook snel klaar. Ik vond het niet een heel moeilijk examen maar ik vond wel dat er heel veel open vragen in zaten. De opgave over de kwal vond ik een beetje vaag." 

- Tijmen (15)

"We zijn hier niet goed genoeg op voorbereid. Ik vond het heel raar dat er nauwelijks werd gevraagd naar vormgeving en voorstelling. Het eerste kunstwerk met die vrouwen was ook echt raar. Ik vind het onacceptabel dat ze dat in een centraal examen hebben gezet."

- Maria

Reactie van een docent

"Ik denk dat het een slagveld wordt want het examen was heel moeilijk. Inhoudelijk was het leuk en sloot het denk ik goed aan op de belevingswereld van leerlingen, maar de vraagstelling was heel moeilijk. Ik denk dat het voor veel leerlingen neerkomt op hun leesvaardigheid. Ze kunnen zich goed voorbereid hebben maar als ze de vragen niet goed begrepen zijn ze nooit op het juiste antwoord gekomen. Het waren diep gelaagde vragen: 'leg uit waarom dit, waarbij dat een rol speelt'. Ik denk dat veel leerlingen daarover zijn gestruikeld.

De moeilijkste vraag ging over de performance art met naakte mensen als levende penselen. Daar werd vervolgens een jurk van gemaakt en dan was de vraag: 'vind je dat de jurk recht doet aan het werk van de performance art?' Dan moeten ze dus eerst inzien dat de performance art voorbij was en dat dit een nieuw kunstwerk is. Die naakte vrouwen waren voor sommige leerlingen ook even schrikken. De uitwerkbijlage maakte het examen iets makkelijker. Ik hoop dat de N-term 1.5 wordt."

-  Helmy van Dam, docent beeldende vorming

Reactie van het LAKS

"Bij het examen Beeldende vorming Vmob gl/tl hebben we 1.000 klachten binnen. Er kwam vooral een opvallend aantal klachten binnen over vraag 7."

- Eindexamenklachtenlijncoördinator Dada
 

Gepubliceerd op 21 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?