Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

28 mei 2024

Docent: 'Ik had erger verwacht'

Meestal zit de venijn 'm in de staart, maar niet als het om het vwo-examen Frans gaat. Voor de meeste vwo'ers was dit het laatste examen uit de reeks, maar al met al leek 'ie goed te doen. Docent Swannet van den Akker: "Ik had erger verwacht."

Dit zijn de eerste reacties van scholieren, een docent en het LAKS op het vwo-examen Frans.

Reacties van scholieren

"Mijn Frans ging echt verschrikkelijk. Normaal ben ik er wel redelijk goed in, maar nu zou ik je niet eens kunnen vertellen waar de teksten over gingen, haha. Gelukkig was er multiple choice, dus is er nog wel een kans dat ik wat goed heb."

- Zari (17)

"Frans ging wel oké, ik heb het niet heel serieus of aandachtig gemaakt. Natuurlijk heb ik de vragen wel allemaal beantwoord en zo, maar omdat ik voor Frans wel oké sta, was de druk niet zo hoog. De toets was in mijn ogen gewoon gemiddeld verder."

- Hugo (18)

"Ik vond Frans niet super lastig, maar hij was niet makkelijk. De teksten waren vrij lang en er waren soms ook woorden die ik niet wist en niet kon vinden in mijn woordenboek. De open vragen waren wel prima te doen."

- Geeske (18)

"Ik sta een 9 voor Frans en dacht dat ik dit examen met twee vingers in de neus zou halen, maar Cito wil ons dit jaar echt niet gunnen. Los van de te lange lengte, vond ik de teksten én vragen veel te lastig. Open vragen waren nog wel te doen, maar bij de meerkeuzevragen kwam ik er bij sommige echt niet uit en heb dus ook heel wat gegokt. Enige pluspuntje is dat dit de laatste was en al m'n boeken hopelijk de vuurkorf in kunnen nu!"

- Eline (17)

"Het ging voor mijn gevoel niet heel best, omdat ik de teksten amper begreep. Uiteindelijk heb ik best veel punten gescoord en dat verbaast me wel."

Thijs (17)

"Ik vond het examen erg pittig! De teksten vond ik moeilijk en ik kwam in tijdnood doordat ik heel veel woorden moest opzoeken. Er stonden veel moeilijke woorden in de vragen en antwoorden."

- Chantal (18)

Reactie van een docent

"In de veertig jaar dat ik lesgeef, worden de examens steeds moeilijker. Maar dit jaar viel het me niet tegen, ook niet qua lengte. Hoewel er wel veel lange teksten waren. Maar ik had erger verwacht.

Voor veel leerlingen is dit examen het toetje, dus daardoor dachten de makers: laten we beginnen met een tekst over koken, een sterrenchef. Ik herkende haar trouwens uit het examen van 2019, toen stond ze er met exact dezelfde foto in.

In de tekst over witte tijgers en de passage uit een boek stonden veel lastige woorden. De tekst over het voormalig slachthuis bevatte veel lastige vragen. Toen dacht ik ook: welke leerling is hierin nou geïnteresseerd? Het stuk over hoe het vroeger op het platteland was, is volgens mij door bejaarden uitgekozen. Wát een saai onderwerp. Ik mis dit examen een beetje het spektakel, zoals het havo-examen, waarin een tekst voorkwam over krokodillen in de riolering van Parijs. Er zat niet eens wat in over klimaat of het internet. Dat zal wel op het herexamen komen.

Dit examen kabbelde voort van stoffig onderwerp naar stoffig onderwerp, waarbij je Franse woordenschat cruciaal was. Ander had je wel erg veel moeten opzoeken in het woordenboek. Toch ben ik positief over de maakbaarheid van dit examen.

Als we kijken naar de historie van de n-term van het vwo-examen Frans, worden we vaak slecht bedeeld. Maar ik hóóp dit jaar op 0,5"

- Docent Swannet van den Akker

Reactie van het LAKS

"Over het examen Frans van vwo zijn 300 klachten binnengekomen, veel daarvan gingen over de lengte van het examen. Het kostte de kandidaten tijd om woorden uit de tekst te vertalen."

- Eindexamenklachtelijncoördinator Dada

Gepubliceerd op 28 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?