Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

21 mei 2024

Lange en saaie teksten in havo-examen Engels

Na het havo-examen maatschappijwetenschappen vanmorgen, was het vanmiddag de beurt aan het havo-examen Engels. Precies 55.636 scholieren gingen hiermee aan de slag. Over het algemeen leek het mee te vallen, maar wat waren die teksten lang en saai...

Dit zijn de eerste reacties van scholieren, een docent en het LAKS op het havo-examen Engels.

Reacties van scholieren

"Ik vond Engels heel erg meevallen. Eigenlijk net zoals alle andere examens vond ik ze dit jaar makkelijker dan de voorgaande jaren. Wat mij tegenviel was dat de allerlaatste vraag een super lange tekst had. als ze die naar voren hadden gehaald, had ik misschien wel daadwerkelijk de tekst gelezen. Ik was namelijk een beetje afgehaakt. Ik vond de tekst van 'bear necessities' het interessantst. De leukste tekst vond ik de tekst over een moeder en haar dochter.

Er zaten niet echt moeilijke vragen in, alleen was ik soms in de war omdat ik dacht van: geen één antwoord is echt de juiste. Maar op zulke momenten moet je gewoon even doen alsof je een examenmaker bent om het uit te vogelen."

- Chelaysiah (17)

"Vond het op zich wel een prima examen en ik was ruim op tijd klaar - eerste keer deze week dat ik de tijd niet tot de laatste vijf minuten heb gebruikt, haha. Ik vond het relatief korte teksten allemaal, en best interessant om te lezen ook. Wat ook wel opviel, was dat er heel veel meerkeuzevragen waren, en ook veel 'wel/niet'-vragen. Best wel chill voor de meesten, maar ik scoor meestal wel redelijk goed op de open vragen dus vond dat toch wel jammer."

- Benjamin (17)

"ik denk dat het op zich wel te doen was. De laatste tekst was echt, zoals mensen in de groepsapp zeggen, onnodig lang. Er stond boven de vraag 'lees eerst de vraag'. Er werd maar één vraag over de laatste tekst gesteld, je moest maar een soortgelijk woord vinden en dan citeren.  Al die tijd met lezen verspillen was echt niet nodig."

- Berrin (17)

"Ik vond Engels wel goed te doen. Hier en daar wat vragen lastig, de teksten vond ik soms echt heel saai. Ik was 45 minuten voor de tijd klaar, maar ik ben ook half Amerikaans."

- Sara (17)

"Ik vond Engels eigenlijk best oké gaan. Ik vond de teksten zeker leuker dan die van Nederlands, maar sommige teksten waren lang zonder reden voor mijn gevoel. Bij de laatste tekst bijvoorbeeld stond het antwoord volgens mij helemaal achterin de tekst. Beetje saai vond ik het wel, maar ik denk wel dat het een voldoende wordt."

- Charline (17)

"Veel vragen hadden antwoorden zonder instinkers. Ik vond wel de volgorde lange korte teksten onhandig: eerst drie korte en daarna alleen lange. Verder was het best te doen."

- Danzja (16)

Reactie van het LAKS

"Voor het Engels-examen zijn er zo'n 2.000 klachten binnengekomen, een deel daarvan ging over vraag 36. Scholieren vonden deze vraag lastig omdat er volgens hen meerdere antwoorden mogelijk zouden moeten zijn."

- Eindexamenklachtelijncoördinator Dada

Reactie van een docent

"Ik vond het examen goed te doen, alleen wel vrij lang. Vooral tekst 11 en 12. Bij tekst 12 stond maar één vraag en hoefde je de boel alleen te scannen, dat had anders gekund, wat mij betreft. Tekst 11 ging over de matrix en vond ik erg lastig voor het einde. Ik was toen in ieder geval mijn aandacht alweer kwijt. Gelukkig zaten er ook een hoop teksten in die wel leuk waren en aansloten op de belevingswereld van leerlingen, zoals die over influencers en mental health.

Vraag 37 vond ik jammer, want daarop is het antwoord nee. Maar ik denk dat leerlingen daar tijd hebben verspild omdat ze toch in de tekst naar het antwoord gingen zoeken. Bij vraag 36 kan ik me voorstellen dat ze dachten dat er meerdere antwoorden mogelijk waren, maar dat was niet het geval. Ik vermoed ook dat veel vraag 19 fout zullen maken.

Ik verwacht een N-term van de rond de 1, net zoals de afgelopen jaren."

- Docent Tessa Scholten

Gepubliceerd op 21 mei 2024


ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

Alles over de examens in je timeline?