Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

24 mei 2024

Onbekende begrippen en makkelijke rekenopgaven op vwo-examen economie

Door Roos

Bijna 20.000 vwo'ers sluiten deze examenweek af met economie. De eerste reacties zijn overwegend positief, de rekenopgaven waren niet moeilijk. Wel hadden scholieren moeite met het begrip 'belastingwig'. "Nooit van gehoord, maar de term 'wig' kende ik wel, dus ik probeerde er maar iets van te maken", aldus Bram (17).

Dit zijn de eerste reacties van scholieren, een docent en het LAKS op het vmbo-examen aardrijkskunde.

Reactie van scholieren

"Het ging matig, ik ben normaal wel goed in eco maar zaten een paar aparte vragen in met begrippen die ik nog niet eerder had gezien zoals 'belastingwig'. Buiten dat, was niet echt een heel lastig examen, het waren veel korte opgaven en qua lengte was het wel prima."

- Kick (17)

"Ik vond hem over het algemeen wel te doen. Het begon erg makkelijk, maar rond het midden zaten er wel vragen in die ik zelf lastig vond, zoals over het aantal vissers in de middeleeuwen. De 4-puntsvraag in het begin vond ik zelf eigenlijk best makkelijk. Aan het einde was er nog een grotere opgave over ISMBGA-model, die vond ik aan de lastige kant. Je moest iets uitleggen over de visie van bepaalde economen en daar had ik geen idee van.

Ik had ook nooit gehoord van 'belastingwig', maar de term 'wig' kende ik wel dus ik probeerde er maar iets van te maken, zal achteraf wel compleet fout zijn. Ik heb wig altijd geleerd in relatie met lonen, in plaats van belasting, daarom was het extra lastig."

- Bram (17)

"Ik vond het best te doen eigenlijk, de rekenvragen vond ik echt bizar makkelijk, maar er zaten wel echt wat vreemde begrippen tussen, zoals de 'belastingwig'. Hopen dat ik daar goed heb gegokt. En ook bij die tweede bijlage, vraag 21 volgens mij, had ik echt totaal geen idee wat ik moest doen."

- Ryan (18)

"Ik vond hem eigenlijk best wel te doen. De beredeneer-vragen had je wel inzicht voor nodig, maar de rekenvragen gingen mij best wel goed af. Hopen op een goed cijfer!"

- Toufik (18)

"Hij was best te doen. Ik denk altijd veel te moeilijk over rekenvragen, dus nu ook weer waardoor ik denk ik wel wat domme foutjes heb gemaakt. Sommige theorievragen waren echt inkoppertjes, dus dat was wel fijn!

Alleen de vraag over de verzekering en dat je moest zeggen of hij er voordeel van had gehad, was heel veel berekenen voor weinig punten. Gelukkig was het examen niet belachelijk lang, dus daar had je wel tijd voor. Ik vond hem makkelijker dan die van vorig jaar toen ik die ging oefenen."

- Merel (18)

Reactie van een docent

"Ik vond dit examen wel een mooie mix van de dingen die scholieren moesten leren voor economie. Als het goed is hebben ze veel dingen herkend, als ze goed geoefend hadden. Dit jaar zat er wel een vraag in het examen over de productiefunctie, dat sinds vorig jaar een nieuw onderdeel is van de stof. Wat ook een trend lijkt te zijn, zijn opgaven met een uitwerkbijlage waar leerlingen iets moeten tekenen. Er zaten 2 van zulke opgaven in, ik vind dat wel een positieve ontwikkeling.

Ik denk dat leerlingen misschien meer moeite hadden met de tweede vraag, over de valutaverzekering. Daar moest je de theorie over valuta koppelen aan verzekeringen. Daar staat tegenover dat er ook echt inkoppertjes bij zaten, bijvoorbeeld een vraag waarbij je alleen iets hoefde af te lezen uit een grafiek.

Dat leerlingen bij de term 'belastingwig' in verwarring raakten begrijp ik wel. Ik denk dat men hier een beetje op het verkeerde been gezet werd door het voorvoegsel 'belasting'. Het ging uiteindelijk om de term 'wig'."

- Jos Olsthoorn, docent economie 

Reactie van het LAKS

"Het economie-examen van vwo heeft voor nu 500 klachten, zo’n 10% van die klachten ging over vraag 8. Deze vraag ging over de staatsschuld en werd als lastig ervaren omdat de kandidaten het gevoel hadden dat ze niet genoeg informatie hadden om deze vraag te beantwoorden."

- Dada, eindexamenklachtenlijncoördinator 

En hier gaat de tekst weer verder..

Gepubliceerd op 24 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?