Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

17 mei 2024

Op paddenstoelen-tekst na was vwo-examen Duits minder moeilijk dan verwacht

Door Nova

Veel vwo'ers liepen positief de gymzaal uit na hun Duits examen. In onze poll liet iemand weten 'veel ergere Duits examens' te hebben gemaakt. Alleen de tekst over paddenstoelen 'was echt kut'.

Dit vonden scholieren en een docent van het vwo-examen Duits. 

Reacties van scholieren

"Ik vond Duits goed te doen! Ik was rond 10:30 klaar en heb toen alles nog uitgebreid gecheckt, dus ik was rond 10:50 de zaal uit. Vraag 7 was wel complex, daar moest je een antwoord op een vraag in een interview koppelen aan uitspraken van onder andere Einstein en nog wat mensen die ik niet ken. Verder vond ik de teksten wel heel voorspelbaar: die gingen zoals altijd over natuur, politiek en social media. Ik had gehoopt op iets 'vernieuwends', maar ik heb wel een goed gevoel over het examen!"

- Johanna (16)

"Ik vond het examen prima te doen! De opbouw in teksten was goed. Ik twijfelde wel heel erg bij sommige wel/niet vragen, want daarbij had ik vaak hetzelfde antwoord. De teksten waren standaard, over telefoongebruik en een buitenlandse vrouw in de politiek. De enige echt vage tekst was die over paddenstoelen waar ze fietsemhelmen uit gingen maken. Dat kwam gewoon omdat er nul samenhang in zat."

- Noëlle (17)

"Ik vond het examen redelijk te doen. De lengte was goed, daarom was ik ook al iets voor 11:30 klaar. Persoonlijk vond ik de teksten inhoudelijk leuk om te lezen dus dat maakte het wel prettig. Nu wachten op de antwoorden en kijken of ik er nog wat van heb gemaakt."

- Lennert (18)

"Ik vond de teksten dit jaar best wel goed te begrijpen. De vragen vond ik daarentegen soms wel lastig te beantwoorden. Ik twijfelde dan heel erg omdat meerdere antwoorden correct leken. Al met al hoop ik op een voldoende want die heb ik nodig om te slagen."

- Noah (17)

"Ik had verwacht dat het examen lastiger zou zijn na de N-term van 0.0 van vorig jaar. Ik vond het examen daarentegen vrij goed te doen. Alleen tekst 7 over paddenstoelen en fietshelmen was echt niet te begrijpen? Alsnog heb ik er best een goed gevoel over!"

- Dylano (17)

"Ik denk dat ik met een N-term van 1 wel een voldoende zou hebben maar voor mijn gevoel heb ik sowieso een onvoldoende omdat de N-term altijd zo laag is. Ook had ik voor de laatste drie teksten niet genoeg tijd en moest ik gokken."

- Soemaya (18)

Reactie van een docent

"Het eerste wat mij opviel is dat de teksten op elkaar aansloten: een tekst over herinneringen, een tekst over dementie en een tekst over internet dat niks vergeet. Dat vond ik wel geinig. Ook viel mij op dat er geen vraag in zat met open plekken waar je een signaalwoord moest invullen, dat was fijn.

De typische Cito trucjes zaten er wel weer in, met antwoorden die aan het begin of einde van een alinea stonden of in een opsomming. Ik vond het geen super ingewikkelde teksten en ook de open vragen waren niet lastig. Het was niet veel moeilijker dan het examen van vorig jaar, dat een N-term van 0.0 had. Ik denk dat de N-term dit jaar maximaal 0.5 wordt. Het examen was namelijk goed te doen."

-  Docent Tiffany Roggenthien (@mevrouwduits)
@mevrouwduits VWO Duits mening en n-term voorspelling 🔮🧠 #examen #eindexamen #duits #vwo #vwoduits #nterm #slagen #mening #mevrouwduits ♬ origineel geluid - Mevrouw Duits

Reactie van het LAKS

"Over het vwo-examen Duits zijn ruim 1500 klachten binnen gekomen. Veel mensen vonden het examen te moeilijk of te lang. Met name vraag 36 werd als lastig ervaren."

- Jonas, eindexamenklachtelijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 17 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?