Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

15 mei 2024

Havisten vrij gematigd over examen Duits

Ganz geil, dat was Duits! Iets meer dan 15.000 havisten gingen vanmorgen de strijd aan met dit examen. Dit zijn de eerste reacties.

Reactie van scholieren

"Het examen van dit jaar had meer open vragen dan voorgaande jaren. Er zaten heel veel instinkers in. Fragmentvragen gingen tijdens het oefenen van oude examens heel erg goed en die waren ook makkelijk. Maar tijdens dit examen waren die heel erg lastig, zoals vraag 16. Verder waren de teksten op zich wel leuk, dus het lezen was niet erg. Wel duurde het veel te lang. Ik heb hopelijk een voldoende..."

- Helin (17)
ggggggg

"Het was op zich wel te doen. Er zaten soms vragen tussen die wat lastiger waren, maar daarentegen waren er ook makkelijkere vragen. Wat ik wel moeilijk vond, was de tekst over een soort liefdesverhaaltje met oud en nieuw."

- Sander (18)

"Ik had op zich genoeg tijd en was al om 11.00 uur klaar. Het viel mij op dat er niet super veel teksten in zaten, volgens mij maar tien. De meerkeuzevragen waren ook niet super lastig, maar de beweringsvragen, zoals bij het fragment van het boek, waren wel erg lastig."

- Fabian (16)

"De vraagstelling vond ik erg lastig, dus heb erg veel tijd besteed aan die vragen (bijvoorbeeld vraag 2). Wel vond ik het lekker dat er wat meer open vragen in zaten, want die gaan bij mij gemakkelijker. Ik verwacht dat ik net aan een voldoende heb, haha.

Ik had trouwens midden in de toets een banaan gegeten, waar na vijf minuten een stuk of drie vliegen op de bananenschil zaten te azen. Elke keer probeerde ik ze weg te halen, maar ze kwamen telkens terug."

- Guus (17)

"Het examen viel wel mee en was makkelijker dan ik had verwacht. De eerste paar teksten waren op zich goed te doen, maar tekst 5, dat boekfragment, en tekst 6, waren pure hel. Vooral tekst 6, over eten in jeugdgevangenissen of zo, snapte ik echt geen zak van. De antwoorden op de vragen waren amper in de tekst te vinden. Tekst 5 was dan weer absurd lang - en dat voor maar één vraag, al leverde die wel vier punten op - maar ook ontzettend vaag. Al met al hóóp ik op een zesje."

- Benjamin (17)

Trends uit onze poll

We vroegen jullie in een poll hoe het ging en lieten ChatGPT de antwoorden op onze examenpoll analyseren. Lees hier wat er opvalt aan jullie antwoorden.

Reactie van LAKS

"Over het examen Duits hebben we bijna 2.000 klachten ontvangen. We horen vooral dat het examen te lang en te moeilijk was."

- Eindexamenklachtenlijncoördinator Dada Amoilafoe

Reactie van docent

"Dit was echt zo'n examen dat nog ergens lag en waarvan ze dachten: ah, laten we deze dit jaar maar doen. Er kwamen dingen in voor als verkeersregelaars en een vrouw die een sjaal breit. Zulke dingen boeien toch niemand? Er zat echt niks grappig bij.

Er waren ook geen vragen waarbij je signaalwoorden op een open plek moest invullen. Veel leerlingen vinden dat moeilijk, dus ik denk dat zij daar wel blij mee waren. Er stonden ook veel tekentjes in de teksten, waardoor je gemakkelijk de kern kon pakken. Dat scheelde ook.

Dit examen was echt een diepvriespizza, niet heel bijzonder en niet moeilijk. Ik verwacht een zeer gemiddelde N-term van 0,5."

- Docent Tiffany Roggenthien (@mevrouwduits)

@mevrouwduits Antwoorden op @pascallsz HAVO Duits mening en n-term voorspelling 🍕🔮 #examen #eindexamen #duits #havo #havoduits #nterm #mening #comment #mevrouwduits ♬ origineel geluid - Mevrouw Duits

Gepubliceerd op 15 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?