Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examen doen in wiskunde A én B

De meeste scholieren gruwelen van méér wiskunde dan strikt noodzakelijk, maar vwo'er Jolyn (17) uit Middenmeer niet. Zij heeft namelijk zowel wiskunde A als wiskunde B in haar vakkenpakket. Pardon...?! En: loopt dat wel goed af?

Want het levert niet alleen bergen huiswerk op, maar ze moest ook haar wiskunde B-examen in de herkansingsperiode maken. Wiskunde A en B vallen namelijk op dezelfde examendag.

Waarom kies je dan ook in godsnaam wiskunde A én B? Ik, wiskundegehandicapte in hart en nieren, interviewde haar over deze keuze.

Wiskundehuiswerk is leuk

''Toen ik in vwo-4 mijn vakkenpakket koos, wilde ik dolgraag wiskunde studeren. Ik vond het namelijk leuk om mijn wiskundehuiswerk te maken,'' vertelt Jolyn.

Ze koos het profiel Economie & Maatschappij, maar daarin zit standaard wiskunde A. ''Als je economie hebt, is het handig om daarbij ook wiskunde A te doen. Toen koos ik ervoor om er als 'extra extra vak' wiskunde B te kiezen, dat heb je namelijk nodig als je wiskunde wil studeren.''

Onhandig

In de praktijk bleek deze keuze alleen niet erg handig: de lessen vielen namelijk op hetzelfde uur - waardoor Jolyn steeds moest kiezen naar welke les ze nu weer ging - en er ging ongelooflijk veel tijd in haar huiswerk zitten. Ook moest ze vaak via klasgenoten horen wanneer ze toetsen had van het ene vak, als ze weer een hele tijd bij het andere vak had gezeten.

Haar wiskunde B-leraar werkte ook niet altijd even goed mee, vertelt ze. ''Ik kon echt geen hoogte krijgen van die man. Gelukkig hield mijn wiskunde A-leraar wel redelijk rekening met me. Als de wiskundetoetsen op hetzelfde moment vielen, maakte ik zijn toets altijd op een ander tijdstip. Wel ging ik eigenlijk altijd naar de B-lessen, want die had ik echt nodig. Wiskunde A deed ik meer als zelfstudie.''

Hogere hotelschool

Jolyn: ''Na een tijdje ben ik toch van het idee afgestapt om wiskunde te gaan studeren. Wiskunde B vond ik namelijk best lastig worden, en de Hogere Hotelschool ging me steeds leuker lijken. En daar heb je niet eens wiskunde B voor nodig! Toch heb ik geen spijt van mijn keuze: ik denk dat wiskunde altijd wel handig is om gehad te hebben, in je verdere leven.''

Dit jaar heeft Jolyn vwo-examen gedaan, en ook zij werd 13 juni gebeld. Doordat wiskunde A en B op dezelfde dag vielen, mocht ze wiskunde B voor het eerst tijdens de herkansingsperiode (het tweede tijdvak) maken. Haalde ze die niet, dan had ze in augustus nog recht op een herexamen in het derde tijdvak. Tenminste, dat was de bedoeling.

Jolyn: ''Toen ik op de dag van de examenuitslag werd gebeld, kreeg ik te horen dat mijn gemiddelde niet hoog genoeg was om te slagen. Ik moest een herkansing doen voor Nederlands.'' En had ze het examen wiskunde B nog niet eens gemaakt.

Tweede kans verspeeld

Juist omdat ze Nederlands al moest herkansen, had ze slechts één kans voor wiskunde B: naar dat eventuele herexamen in het derde tijdvak kon ze fluiten. ''Gelukkig kon ik wiskunde B gewoon laten vallen als ik het niet goed zou maken. Het is toch maar een 'extra extra vak'. Ik heb het toch niet voor mijn opleiding nodig. Mits ik Nederlands dan wel goed heb gemaakt, natuurlijk."

Afgelopen woensdag werd Jolyn echter gebeld met goed nieuws: ze is geslaagd voor haar vwo-examen, maar heeft helaas haar wiskunde B niet gehaald. "Daar had ik een 4.1 voor. Zonde, maar ik heb tenminste dat papiertje nu. Het is een hele opluchting,'' zo meldt ze aan de telefoon. En ach, wat ze in de les heeft geleerd, kan natuurlijk altijd nog van pas komen...

Gepubliceerd op 29 juni 2013


Alles over de examens in je timeline?