Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

15 mei 2024

Lastige vragen over de vagina en penis bij mavo-examen biologie

Door Lynn

Ruim 30.000 mavo-scholieren hebben vandaag hun hersens laten kraken over hoe moleculen eruitzien, cellen zich delen en hoe voortplanting ook al weer werkt. Wat scholieren van dit examen vonden, lag aardig uiteen.

Reacties van scholieren

"Ik vond het examen tegenvallen. Er was een vraag over sterilisatie die onduidelijk was, omdat niet aangegeven werd dat er verschillende types zijn. Ook was er een vraag over welk orgaan vocht toevoegt aan zaadcellen. Het juiste antwoord zou zowel de prostaat als de zaadblaasjes moeten zijn, maar de optie om de prostaat te kiezen ontbrak. We oefenen op school altijd met oude examens en ik merkte wel wat verschillen met vorig jaar. De lengte van het examen was overigens prima.”

- Tim (16)

"Ik heb net mijn eindexamen biologie gedaan. Toen ik in de hal zat en begon met lezen en schrijven, dacht ik meteen: dit wordt helemaal niks. Ik heb aardig wat vragen gegokt, maar uiteindelijk heb ik alles ingevuld. Na een tijdje werden de vragen een stuk makkelijker en kon ik ze direct beantwoorden. Ik was zelfs al na ongeveer 1 uur en 45 minuten klaar. Uiteindelijk viel het examen mee."

- Tijn (15)

"Ik vond het examen over het algemeen vrij makkelijk, vooral omdat ik goed had geleerd. Er waren echter een paar vragen die ik lastig vond. Zo was er een vraag waarin ik moest uitleggen waarom iets in een plant na een bepaalde tijd rood wordt, dat antwoord wist ik niet. Ook de vragen over de vagina en de penis vond ik moeilijk. Voor de rest kon ik alles goed invullen. De lengte van het examen was prima. De opdrachten die ik makkelijk vond, waren bijvoorbeeld die waarin ik moest aangeven waar de schildklier en de hypofyse zich bevinden."

- Sepp (16)

"Het examen begon niet zo goed voor mij. Er waren allemaal vragen over planten, en die wist ik echt niet goed. Bij die vragen heb ik veel moeten gokken. Vanaf ongeveer vraag 15 ging het een stuk beter. Er was alleen een vraag waarbij je een percentage moest berekenen. Ik was vol goede moed begonnen, maar halverwege was ik even de draad kwijt en wist ik niet meer hoe ik verder moest. Nu hoop ik toch op een goed cijfer."

- Petra (16)

Reactie van een docent

""Het examen was een afwisselende mix van vragen die over het algemeen goed te doen waren, al kwamen er opvallend veel 'leg uit'-vragen voor, meer dan leerlingen gewend zijn. Deze vragen vinden ze vaak lastig vanwege de hoeveelheid. Aan het begin van het examen kwamen veel vragen over gedrag voor, met veel instinkers. Dat vind ik flauw, het toetst niet echt wat de leerlingen hebben geleerd.

Opmerkelijk genoeg kwamen vragen over zintuigen niet voor, wat ik echt gek vond! Wel was er een werkplan in het examen opgenomen, waar veel mensen denk ik punten op verliezen omdat het lastig was. Er stond ook een complexe vraag in over wat er gebeurt met de bloeddruk als de nieren niet werken.

Daarnaast was het oefenen met kruisingsschema's iets waar veel scholieren veel mee bezig zijn geweest en dat vond ik wel leuk en goed te doen. Ook het bepalen van het genotype van de ouders was goed te doen.

Wat betreft de verwachtingen voor de N-term, ik schat dat deze richting 1.2 of 1.3 gaat. Ik kan me niet voorstellen dat hij onder de 1 zal zijn. Als ik er geld op zou moeten zetten, zou ik gokken op  1.1 of 1.2."

- Joost biologie

Trends uit onze poll

We vroegen jullie in een poll hoe het ging en lieten ChatGPT de antwoorden op onze examenpoll analyseren. Lees hier wat er opvalt aan jullie antwoorden.

Reactie van het LAKS

"Er zijn zo'n 4.500 klachten binnengekomen voor het examen van biologie. Met name vraag 21 en vraag 52 horen wij veel klachten over. We kregen herhaaldelijk te horen dat het aantal vragen ervoor zorgde dat examenkandidaten hun concentratie verloren."

- Dada, eindexamenklachtelijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 15 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?