Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Hopen op een hoge n-term bij bedrijfseconomie

Lang, moeilijk en met ingewikkelde rekenvragen: dat is de samenvatting van het bedrijfseconomie examen voor vwo. De conclusie van veel scholieren: hopen op een hoge n-term.

Reacties van scholieren

"Het was echt dramatisch. Het was veel te lang, dus ik heb een groot deel van de opgaven niet kunnen maken. De somformule kon ik ineens niet meer toepassen. Opgave 22 en 27 vond ik heel erg lastig. Opgave 27 ging over de verschilanalyse, maar ik haalde de formules door elkaar. Bij vraag 22 kon ik niet echt meer helder nadenken en die wilde ik in de laatste twee minuten nog doen.

Ook sliep de surveillant; heel bijzonder."

- Johanna (16)

"Bij mij ging deze het beste tot nu toe van alle vakken. Ik vond de lengte prima; ik was iets voor de tijd klaar, dus dat was fijn. Soms raakte ik even in de war met rekenen doordat mijn hoofd intussen een beetje chaotisch is, maar ik denk dat het meeste uiteindelijk is gelukt! Bij die vraag over arbeidsovereenkomsten wist ik niet zo goed wat ik moest opschrijven, maar ik vond het wel fijn dat er ook wat simpele vragen bij waren, zoals over de vier p’s en over constante en variabele kosten."

- Daphne (18)

"Ik vond het beco examen wel te doen, in tegenstelling tot de rest van de examens. Wel vond ik opdracht 15 erg lastig. Het was een lange vraag en ik had er veel tijd voor nodig. De begrippen die in het examen zaten waren dan wel vrij makkelijk, maar het was erg lang. Qua inhoud was hij vergelijkbaar met andere jaren."

- Laura (18)

"Hoewel ik over het algemeen wel goed ben in bedrijfseconomie, was ik erg bang voor dit examen door de vele bronnen die er altijd inzitten. Het examen viel naar mijn mening echter ontzettend mee. De vraagstelling was duidelijk en het examen was overzichtelijk. De verhouding van rekenen en theorie was naar mijn mening ook goed. Ik vond de vraag over stroopwafels wel een beetje lastig, omdat je veel verschillende dingen uit de bronnen moest halen en daarmee een verschillenanalyse op moest stellen. Dat is niet mijn sterkste punt.  Maar, al met al vond ik het examen echt wel te doen en verwacht ik zeker een voldoende."

- Cathelijne (18)

"Ik keek best wel op tegen dit examen. Eenmaal toen ik begon, ging het wel maar steeds verder werd het steeds lastiger. Vooral bij de vraag met die pizza’s kwam ik er niet uit… Het was heel onduidelijk hoe je nou met nieuwe informatie op een nieuw aantal pizza’s moest komen. Ik vond hem ook te lang, want ik heb hem niet af kunnen krijgen, dus hopen op een hoge n-term!"

- Dylano (17)

"Ik vond de toets heel erg lastig en heb hem ook niet af. Normaal ben ik redelijk goed in beco alleen heb ik nu weinig begrepen van wat ik moest doen. Ik vond de vraag die over aandelen en SARs lastig. Ik kwam op vage getallen toen ik de waarde van het aandeel wilde berekenen, net zoals mijn klasgenoten. Wel zaten er makkelijke theorievragen in en ik hoop dat ik daar veel punten bij heb gehaald. Ik hoop dat de n-term omhoog gaat, want haast mijn hele klas was nog bezig en weinig hebben hem afgekregen."

- Eleonoor (18)

"Het begin was wel een mooie opgave, maar daarna ging het alleen maar neerwaarts. Bij vraag 15 over balans opstellen was al mijn kennis al door de grond gezakt. Verder vond ik 20 en 27 ook niet te doen. Op één iemand na was iedereen nog bezig tot het einde. Zelf vond ik hem ook te lang en te moeilijk, dus hopen op een hoge n-term, maar denk dat dat het niet eens recht gaat trekken."

- Xander (18)

"Beco ging echt vreselijk. Zelfs van de theorie vragen die makkelijk lijken begreep ik niks. En de rekenvragen al helemaal niet. Ik kwam net als elke examen afgelopen week in enorme tijdsnood en heb zoveel vragen moeten overslaan of gehaast maken. De ene toets wordt steeds slechter dan de ander."

- Soemaya (18)

Reactie van een docent

"Het viel op dat slechts een enkeling voor de tijd klaar was. De meeste leerlingen hadden de volledige tijd nodig. Waarschijnlijk hadden ze daardoor ook het gevoel dat het heel moeilijk was. Maar een lang examen is niet per definitie een moeilijk examen.

Er was een grote opgave over een persooneelsbeloningssysteem die best ingewikkeld was. Er stond daar veel nieuwe informatie, dus je kon er niet voor leren. Bovendien was het een hele talige vraag met veel Engelse woorden. Als je de tekst niet goed begreep, dan had je daar nog langer last van, omdat er meerdere vragen over waren.

Er stond aan het begin van het examen veel theorie en aan het eind meer rekenopgaven. De onderwerpen waren veder goed verspreid en je kon voor een aantal opgaven ook goed leren, zoals de verschillenanalyse van vijf punten en het bereken van de kostprijs."

- Toon van Brunschot, docent bedrijfseconomie

Reactie van het LAKS

"Voor het examen Bedrijfseconomie van de Havo stromen de klachten nog volop binnen, de teller hiervoor staat bij ons nu op 1.600. opvallend is het overgrote aantal scholieren die in tijdsnood kwamen, verder zijn er ook redelijk aantal klachten over specifieke vragen."

- Dada, eindexamenklachtelijncoördinator LAKS

En hier gaat de tekst weer verder..

Gepubliceerd op 22 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?