Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Emma (18) valt flauw en is doof door haar faalangst

Emma (18) zit in haar examenjaar, hoeft niet meer te stressen om haar profielwerkstuk en is sociaal. Toch is Emma’s laatste jaar op de middelbare school niet zoals dat van iedereen. Zij verdeelt haar examens over twee jaar om een speciale reden. Emma heeft namelijk een extreme vorm van faalangst.

Flauwvallen

"Zodra ik een toets of presentatie heb, komt daarbij bijna altijd een paniekaanval kijken," vertelt ze. “Dan word ik heel erg onrustig en zit mijn hoofd vol met vervelende gedachtes. Ik kan het niet. Het gaat niet lukken. Gewoon omdat ik mezelf niet teleur wil stellen, en anderen al helemaal niet. Ik haal me de ergste situaties in het hoofd, die mijn angst alleen maar versterken. Dan ga ik trillen en zweten en word ik licht in mijn hoofd. Soms val ik dan ook flauw."

Afgelopen zomer ging het allemaal nog een stapje verder. Emma moest een toets inhalen en was zó zenuwachtig dat ze flauwviel en ruim een kwartier weg was. Toen ze weer bij kwam, kon ze niets horen. De ambulance werd gebeld en ze werd naar het ziekenhuis gebracht. “De doktoren vertelden mij dat ik een conversiestoornis heb. Wanneer mijn hersenen te veel indrukken krijgen, sluiten ze een bepaald deel van mijn lichaam af." 

Dat kan resulteren in blindheid, verlamming of doofheid, waar Emma nu last van heeft. “Mijn rechteroor kreeg na tien dagen weer wat gehoor terug, maar mijn linkeroor is nu, tien maanden later, nog steeds afgesloten. Niemand kan inschatten hoelang dat zo zal blijven."

Hulp

Gelukkig heeft Emma inmiddels de juiste vorm van hulp gevonden en leert ze steeds beter om te gaan met haar faalangst. "Mijn weg naar hulp was niet de makkelijkste," verzucht ze. “Ik had al jaren last van stress en de angst voor teleurstellingen, maar ik zat in een ontkenningsfase en vond het moeilijk om uit te komen voor mijn problemen.

Mensen hebben niet door hoe erg angst je leven kan beïnvloeden. Ze hebben vaak al een oordeel klaar en vinden dat je je aanstelt. Het liefst zou je ze willen vertellen wat het met je doet, maar dat lukt niet. Je durft het niet." Na een (hopeloze) faalangsttraining op school gevolgd te hebben, kwam ze terecht bij haar eerste psychologe, die haar cognitieve faalangsttraining gaf. "Dat hielp mij wel om dingen op een rijtje te zetten, maar ook daar liep ik uiteindelijk vast." Nu krijgt Emma EMDR-therapie van een andere psycholoog, waarmee ze al veel vooruitgang heeft geboekt.

Advies

Tot slot adviseert Emma haar lotgenoten. “Neem jezelf serieus. Hoe eerder je hulp krijgt voor je faalangst, hoe meer kans je hebt om er goed mee om te leren gaan. Ik spreek uit ervaring, want helaas was ik hier te laat mee. Ik moet nu accepteren dat ik voor altijd last zal hebben van deze gedachtes, ook al doe ik wel mijn best om ze te leren negeren." 

Ook heeft Emma nog wat tips om haar advies kracht bij te zetten. "Haal rustig adem en neem al je gedachtes mee naar een plek die voor jou het toppunt van rust is, zoals een wit strand of je eigen bed. Als je daar lang en geconcentreerd genoeg aan denkt, is de kans veel groter dat het je lukt om rustig te blijven.

*Emma is een gefingeerde naam

Gepubliceerd op 10 april 2018


Alles over de examens in je timeline?