Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Deze examentips ken je nog niet

Door Merel

Oké, ik geef het toe, ik ben er lichtelijk door geobsedeerd, die drie weken in de sporthal straks. Helaas uit deze obsessie zich niet in spontane intelligentie-uitspattingen of overmatig leergedrag. Het levert me alleen maar stress op. Maar vanaf vandaag niet meer. Het gebrek aan motivatie en het vertonen van een sterk staaltje uitstelgedrag leidde tot dit artikel: examentips zoals je ze nog niet eerder gehoord hebt.

Zodat je nóóit meer hoeft te leren, gegarandeerd alleen maar tienen scoort en direct ingeloot wordt bij geneeskunde. Ik stel me geheel aansprakelijk voor alle onvoldoendes die na het lezen van dit artikel nog gehaald worden. Ahem.

1. Toch nog even de clichés

Kom op tijd ga niet te laat naar bed ontbijt goed doe makkelijke kleren aan heb je spullen bij je vergeet geen extra batterijen en oh bereid je goed voor.

2. Voedsel

Phew, dat hebben we gehad. Dan nu de leuke examentips. Eten! Er zijn een hoop producten die goed zouden zijn voor dan wel je concentratie, je ontspanningsvermogen, etc. Lekker met je moeder naar de Appie dus, met het volgende boodschappenlijstje bij de hand:

  • Bananen: helpen tegen zenuwen
  • Chocola: helpt tegen alles, weten wij meiden. Maar volgens wetenschappers ook tegen (examen)stress
  • Vis: stimuleert je hersenen
  • Thee: helpt ontspannen. Maar nou niet meteen liters achteroverslaan vijf minuten voor je examen, want dan krijg je ruzie met je blaas. Annemieke weet er alles van.
  • Kauwgum/pepermunt: helpt je concentreren

Absoluut géén goed plan is energiedrank of andere suikerbommetjes innemen tijdens of vlak voor le moment suprême. Daar krijg je weliswaar een tijdelijke boost van, maar daarna kun je je juist extra slap en futloos voelen. Niet handig bij zo'n toets die 2.5 tot 3 uur kan duren.

Meer voedseltips? Moïra interviewde twee voedingsdeskundigen over het beste voer voor tijdens je examens: klikkerdeklik.

3. @#$%&!

Het is wetenschappelijk bewezen dat boosheid je intelligentieniveau tijdelijk verlaagt. In een woedeaanval komen immers nooit de sterkste argumenten naar boven, en ook geen geniale antwoorden.

Stel die ruzie met je moeder over kleedgeld dus even een weekje uit, in plaats van met knallende ruzie en slaande deuren het huis te verlaten. Ga jezelf ook tijdens een examen niet zitten opfokken over de stof, pittigheid of onduidelijkheden – daarvoor bel je na afloop gewoon het LAKS.

4. Zzzzzz…

Ja, natuurlijk is op tijd naar bed gaan een open deur. Uitgeslapen zijn is voor drie uur ploeteren een absolute must. Maar wist je ook dat je geleerde stof pas goed verwerkt en opslaat in je slaap?

Ga ook tijdens de blok-periode voorafgaand aan de examens dus niet doorwerken tot de x'en en y'en voor je ogen dansen, maar netjes vóór 12 uur naar bed. Dan is het behaalde rendement na het leren veel hoger, wel zo fijn.

5. Sex, drugs and exams

Het schijnt dat als je onder invloed van verdovende middelen iets bestudeert (de Vietnamoorlog bijvoorbeeld), en je op een later tijdstip daar weer mee in aanraking komt (zeg, je geschiedenisexamen), je dan het beste onder invloed van datzelfde verdovende middel je kennis weer naar boven kunt halen. Oftewel: als je flink zuipt onder het leren en dat ook vlak voor je examen doet, dan komt alles goed.

Een aantal jaar geleden verscheen ook een wetenschappelijk onderzoek waarin de relatie van seks en examens werd onderzocht, en ja hoor, seks vlak voor je examen heeft daadwerkelijk een (positief) effect op de leerprestaties. Examentijd vervelend, zei je…?

5. Spanning is oké

Last but not least: realiseer je dat een beetje spanning doodnormaal is, iedereen heeft in zekere mate last van examenstress. Sterker nog, deze spanning zorgt ervoor dat je zowel lichamelijk als geestelijk alerter bent, en is dus (in de meeste gevallen) juist goed voor je prestaties.

Voor mij is het duidelijk. Vanaf vandaag ga ik alleen nog maar relaxen. Vergeet Samengevat, vergeet faalangsttraining! Gewoon op een bananen-en-vis-dieet, beetje drank, beetje seks, uren in bed liggen, en dat papiertje is in the pocket.

Nu mam nog overtuigen.

Gepubliceerd op 9 mei 2012


Alles over de examens in je timeline?