Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

De tsunami aan klachten bij het LAKS

Over een week is het zover: de ruim 200.000 eindexamenkandidaten zullen met zwetende handjes plaatsnemen in gymzalen over het hele land om te beginnen aan de centrale examens. Dat betekent zwoegen, zuchten, steunen, misschien een enkel traantje laten, maar ook: klagen! En gelukkig is er een organisatie die met een heel team klaarzit om naar al deze klachten te luisteren. Scholieren.com sprak met Bibi Reiniers, de klachtencoördinator van het LAKS. 

Het zijn drukke dagen op het LAKS-kantoor in Utrecht. "We zijn nu nog druk bezig met de voorbereidingen", vertelt Bibi. "We zijn het belteam aan het klaarstomen, we moeten ervoor zorgen dat alle apparatuur werkt en natuurlijk inhoudelijk overal van op de hoogte zijn." Met dat laatste doelt ze op alle benodigde informatie rondom de examens. "We moeten bijvoorbeeld weten wat de regels zijn omtrent de grafische rekenmachine en we hebben vakken-experts in dienst die het examen tegelijkertijd met de scholieren gaan maken om eventuele pijnpunten te ontdekken. Zo zijn we goed voorbereid voordat de eerste telefoontjes binnenkomen."

Tsunami

Donderdag barst het echt los. Bij de kleinere examens zoals kunst en Arabisch is het minder druk, maar over het algemeen komen rond het middaguur de eerste klachten 'als een tsunami' binnen. "Iedereen belt tegelijk, dus dan kan het wel even stressvol zijn", lacht Bibi. 

Het belteam van het LAKS bestaat uit scholieren die vrij hebben van school om naar alle klachten van gefrustreerde examenkandidaten te luisteren. Per dag zitten er ongeveer acht bellers klaar om de telefoon op te nemen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die klachten? "Het belteam noteert elke klacht", legt Bibi uit. "Ze beoordelen ten eerste of de klacht 'goed' is. 95 procent van de klachten gaat namelijk over de lengte of moeilijkheidsgraad van de examens, maar we moedigen de kandidaten aan om echt inhoudelijk te klagen. De vakkenexperts gaan die inhoudelijke klachten vervolgens bekijken en aan het einde van de dag sturen we een rapport door naar het College voor Toetsen en Examens."

N-term

Klagen over examens heeft, in tegenstelling tot wat veel scholieren denken, geen invloed op de n-term van het examen. "Klagen werkt als het een inhoudelijke klacht is of als het over de organisatie van het examen gaat, bijvoorbeeld bij geluidsoverlast of als je een kapotte stoel hebt." Vooral de inhoudelijke klachten zijn belangrijk, want die kunnen er wel voor zorgen dat een vraag opnieuw beoordeeld wordt door het CvTE. 

De grootste drukte wordt verwacht tijdens de eerste dagen van de examenperiode. "Het is altijd moeilijk in te schatten, maar op basis van voorgaande jaren weten we wel dat over het examen Nederlands van het vwo veel geklaagd wordt." Ook is het zo dat op de eerste examendagen meer geklaagd wordt dan aan het einde. "Iedereen wil in het begin toch even stoom afblazen. Later wordt dat minder."

Bibi vertelt dat het LAKS hoopt weinig klachten te krijgen. "Dat betekent dat de examens goed gaan. We willen vooral zorgen dat leerlingen zich zo min mogelijk zorgen hoeven te maken en gefocust de examens doorkomen."

Gepubliceerd op 2 mei 2019


Alles over de examens in je timeline?